A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Szövetségi hírek
Beszámoló az Európai Sakk Unió (ECU) rendkívüli üléséről
Az Európai Sakk Unió 2002. augusztus 23-25 között rendkívüli ülést tartott Budapesten. Az összejövetelen 23 európai ország képviselői mellett az ECU egész vezérkara és a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ügyvezető igazgatója, a nigériai Omuku úr, és a FIDE alelnöke, a görög Makropulosz úr is részt vett.

A rendkívüli ülés rendkívüli lépésekről határozott. Az egyelőre még gyengén működő ECU új tevékenységű, összeurópai szervezetként építi fel magát. Ennek a tevékenységnek a legfontosabb része az Európai Unió szervezeteivel való együttműködés. Az ECU minden olyan EU - pályázatra projektet kíván kidolgozni, melyek a tevékenységéhez illeszkednek. Ilyenek lehetnek a klasszikus sportpályázatok, de ide tartozik „A sport szerepe a generációk kapcsolatában” című program is. A sakkozás olyan meglepően teljes világ, hogy az ECU a munkahelyteremtő programokhoz is csatlakozik egy átfogó gyermeknevelési elképzeléssel, melyben fiatal munkanélküli vagy pályakezdő szakembereket kíván alkalmazni.

Az ECU már most ötvözi az EU-n kívül és belül levő országokat és azok hasonló és különböző érdekeit. Az Európai Unióval elhatározott kapcsolat kiépítése magyar kezdeményezés, így nem véletlen, hogy a felelőse a magyar delegátus, Rajcsányi Péter.

A magyar kezdeményezés az új európai felállás lehetőségeire igyekszik rámutatni. A Magyar Sakkszövetség reméli, hogy ez a kezdeményezése túlnő a saját keretein, és minden magyar civilszervezetet arra ösztönöz, hogy kövesse a példáját. Ez a fajta kezdeményezés egyrészt forráshoz juttathatja a civil szervezeteket, másrészt pedig a hasonló, gyengének tűnő kapcsok sokasága is segíthet Európa egyesítésében. A sakktáblán és a sakkszervezetekben ez már megtörtént.

Kállai Gábor
nemzetközi nagymester
szakmai igazgató


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -