A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / A hét elemzése / A hét elemzése
A kombináció a világbajnoknak is becsületére válna!Honfi Károly nemzetközi nagymester ma lenne 75 éves! Emlékezzünk az 1960-as, az 1970-es évek és az 1980-as évek elejének kiemelkedő magyar nagymesterére a róla szóló könyv egy részletével:

Honfi György-Négyesi György:
HONFI NAGYMESTER (1930-1996)
ELŐSZÓ
(részlet)


Nagyon sokan kérdezték édesapámat, hogy mikor készít könyvet a munkásságáról, mikor ad ki egy játszmaválogatást a legjobb partijaiból. A Magyar Nemzet 1993. december 18-i számában így válaszolt: „Elhatároztam, hogy csak akkor állítom össze legértékesebb partijaim gyűjteményét, ha nagymester leszek.” Hiába győzködte bárki is - nem tágított. Azzal érvelt, hogy amíg nagymester nem lesz, nem lesz erkölcsi jogalapja, arra, hogy másoknak sakk-könyvet írjon - mert mindenki csak a nagymesterekre kíváncsi.

Pedig ő is tudta, hogy életműve rendkívül gazdag!

Az a rengeteg kombinációs elem, amely a játszmáiban előfordult esztétikai élményt jelent valamennyiünk számára, a megnyitási újításai bekerültek az Enciklopédiákba. Rövid időre kalandozott a feladványkészítés világában, de „nagy szerelme” a levelezési sakk volt. A levelezési sakk, amely a nagy tudású számítógépek megjelenése miatt, ma talán végnapjait éli. Így kesergett: „Gyurikám, van ennek értelme? Az győz, aki jobb számítógépet tud venni! A folyó játszmáimat még befejezem, de új levelezési versenyen már nem indulok!” Pedig milyen szívesen mutogatta az edzéseken az érdekesebb állásokat, melyek a levelezési partijai során kialakultak! Néha „elemezni” is bevitt egy-egy éppen folyó partit az edzésre. Igazi csemege volt a tanítványoknak, ahogy a nagyok elemzését, gondolkodását figyelhették. Tanítványok pedig voltak szép számmal. A Budapesti Spartacus majd később a Vasútépítő Törekvés vezetőedzőjeként számos ismert játékost tanított, készített fel versenyekre. A legismertebbek Petronicsné Verőczi Zsuzsa, Lukács Péter, Schneider Attila, Cserna László, ifj. Károlyi Tibor, Pálkövi József, Gara Anita és Gara Tícia. Az edzéseit tanítványai nagyon szerették. Mindig jól felkészült rájuk, előadásai érdekesek, szellemesek, tartalmasak voltak, amelyekből sokat lehetett tanulni. Édesapám 1979-ben mesteredzői címet, életművéért 1996-ban a Magyar Sakkszövetségtől Maróczy díjat kapott. Nagy álmát életében azonban nem sikerült elérnie. Életműve elismerésének megkoronázásaként a Nemzetközi Sakkszövetségtől 1996 szeptemberében poszthumusz nemzetközi nagymesteri címet kapott! Ez jogosított fel bennünket arra, hogy szellemi hagyatékának legjavát születésének 70 évfordulója alkalmából Önök elé tárjuk, hiszen – édesapám gondolatát idézve - egy nagymesterre már mindenki kíváncsi! Könyvünk címe mi is lehetne más, mint: HONFI NAGYMESTER. Ezzel a könyvvel édesapámnak Honfi Károlynak állítunk emléket. Szeretnénk megismertetni Önökkel Honfi nagymester munkásságát, sakk szemléletét. Reméljük, hogy sikerül megosztanunk Önökkel a kombinációk szépségét, úgy, ahogyan azt Honfi nagymester látta, és hogy sikerül hű képet rajzolnunk Honfi Károlyról, az emberről is. Bízunk benne, hogy a könyvben minden sakkozó örömét leli majd. Bizonyára édesapám is helyeselné, hogy játszmáit nem időrendben haladva, hanem tartalmilag csoportosítva - edzésre, önképzésre alkalmas formában - mutatjuk be. Az egyszerűbb kombinációs példákkal foglalkozó rész kifejezetten a kezdő sakkozók számára készült, de a versenysakkozóknak is kínálunk csemegét: sok játszmát Honfi nagymester eredeti elemzéseivel, megjegyzéseivel jelentetünk meg.

Eddig az idézet, és most nézzünk meg az egyik igen jól sikerült játszmáját. A kombináció a világbajnoknak is becsületére válna!

 
Honfi Károly – Lokvenc Josef
Várna, 1962


Világos lép


A teljes játszma megtekintéséhez kattintson ide!

Honfi Károly életrajza

Honfi Károly és Lovkenc Josef adatlapjaHonfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -