A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Szövetségi hírek
Az Európai Sakk Unió (ECU) rendkívüli ülése elé
Az Európai Sakk Unió 2002. augusztus 23-25 között rendkívüli ülést tart Budapesten. Az összejövetelre 23 európai ország képviselői mellett az ECU egész vezérkara és a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ügyvezető igazgatója, a nigériai Omuku úr, sőt a FIDE alelnöke, a görög Makropulosz úr is jelezte az érkezését.

Mi is történik? A Magyar Sakkszövetség nevében Kállai Gábor szakmai igazgató, nemzetközi nagymester, az év elején egy komoly dolgozat keretében az ECU-hoz fordult. A MSSZ javaslata újszerű volt: az európai országok végre építsék fel és működtessék, önigazgassák a még nagyrészt csak papíron létező ECU-t!

Miért éppen most született meg ez a javaslat? Az Európai Unió bővítése minden szervezetnek, így a civil szervezeteknek is történelmi lehetőséget ad. A sport mindig a diplomácia egyik eszköze volt, gyakran a politika előtt jár. A sakkozás pedig a sportok családján belül is mindig különleges helyet foglalt el.

Miért éppen az ECU-t kívánják a sakkszövetségek felépíteni? Egyrészt ez már egy meglévő szervezet, melyet már nem kell létrehozni, elég csak életet lehelni a szervezetbe. Másrészt a közös kulturális forrásból táplálkozó európai országok hasonló gazdasági körülmények mellett működnek. Így mind a problémák, mind pedig a megoldásaik hasonlóak, „európaiak” lehetnek.

Mi várható a hétvégi rendkívüli üléstől? A közös célok elvi kialakítására a témára létrehozott ad hoc bizottság a magyar Rajcsányi Péter vezetésével átfogó anyagot készített. Az anyag nem csak a célokat, hanem az első megteendő lépéseket is kidolgozta. Egy sakkszervezet nem vetekedhet az ENSZ-szel vagy a NATO-val, így a reális fejlődés csak a „kis lépések” útján képzelhető el.

A rendkívüli ülés külön pikantériája, hogy a nemzetközi szervezetek Sakkolimpia alatti (október 25 – november 10) tisztújító közgyűlését előzi meg. A magyar felvetés és előkészítő munka minden tisztségvisaelőt és tisztségre kandidálót most hétvégén Budapesten arra kényszerít, hogy a munkájával kampányoljon!

Kállai Gábor
nemzetközi nagymester
szakmai igazgató


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -