A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Sakkoktatás / Haladók
Pasziánsz és logika
Pasziánsz és logika

A passzív élvezetek sorában biztosan nem a legutolsó a francia kártyával űzött kirakósdi: az ún. pasziánsz. Rövidke kis unaloműzés és esetleg jövendő piszkálgatás is lehetséges általa: ha már végképp bizalmatlanná válunk kedvenc lapunk politikai és meteorológiai melléfogásai miatt az előrejelzésekre.

Ilyenkor a játékos belekotor a pakliba, pattogtat a lapokkal, majd türelmesen terít, csodálkozik, bosszankodik - a kártya nem akar "festeni" -; végül így vagy úgy, a háborúnak vége szakad, a konfiguráció összeáll - vagy nem... - s a végkövetkeztetés már kész tényekkel állítja szembe a különös szenvedély megszállottját.

Jobb krimikben nem is marad el a büntetés: az öreg hölgy örvendező sikolyát még halljuk, de a rendező és az író már intézkedik is, hogy az elvetemült gyilkos (nemritkán az unokaöcs, jobb angol úri körökben...) egy selyemsállal a kezében elvégezze dolgát, majd mintegy véletlenül belenézzen az asztalon heverő kártyákba s elmélázzon a hibás terítésen: félretolja az áldozatot, folytatja a "partit", s a zseniális nyomozó aztán éppen a javított "passzi"-állással bizonyítja majd be fellebbezhetetlen felsőbbrendűséggel, hogy senki más nem lehetett tudója a titoknak - családi örökség -, csak a dédelgetve szeretett unokaöcs.

Amiből aztán rengeteg gyakorlati tapasztalat következik: példul az is, hogy ha az ember már megfojtott valakit, igyekezzen gyorsan el a környékről s ne hagyja ujjlenyomatait a hulla kedvenc kártyájának lapjain, különben az ördöngös Poirot vagy Holmes lepkegyűjteményében köt ki, életfogytiglannal, rosszabb esetekben scaffolddal a lába alatt.

Kártya, krimi, áldozatok és felügyelők: remek szórakozás hollywoodi háttérrel vagy a ködös londoni utcákkal. Érdekes, hogy London, Párizs, Los Angeles, San Francisco milyen népszerűek ezekben a történetekben: a magánnyomozók gyöngye, Perry Mason se képzelhető el Amerika nélkül. És, érdekes: sakkfeladványok nélkül se.

Egy-egy jobb történethez azonban - például a címben említetthez is - jó lenne, ha a kártyalapok asztalra helyezésével is kielemezhetné utólag az ember a helyzetet, hiszen a lélektani következtetéseket csak egy utórevízió adhatja vissza igazából, ha az ember képes ilyenfajta empátiára és nem csak Columbo hadnagy logikai bukfencein szédül el esetenként, passzív bámészkodással.

A pro pos: Peter Falk, "Columbo" a magánéletben kitűnő sakkozó és a feladványok kedvelője. Hát persze, hogy a zseniális figuráról ragadt-e rá a sakk szeretete vagy fordítva, a csavaros gondolkodás eleve klasszikusan "kisakkozza" a legzavarosabb bűntény összefüggéseit is, ez azért talány a javából.

A kedves olvasó most joggal elvárhatná, hogy a jelzett pasziánsz állását is leskicceljem ide, de mivel ez itt egy sakkrovat, ettől eltekintek s helyette inkább Columbo hadnagy egyik kedvenc feladványát mutatom be, amely legalább annyira nehéz dió lehetett a gyűrött esőkabát és a tétova kérdések bajnoka számára, mint egy Beverly Hills-i nagyképű gyilkos leleplezése.


Petrov

a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g hA feladvány megoldása: itt tekinthető meg.


Bilek István>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -