A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / XXI. Zalakaros Kupa / XXI. Zalakaros Kupa
Elkezdődött a XXI. Zalakaros Kupa
Az 1.100 000 Ft összdíjazású verseny megnyitójára közvetlenül az I. forduló előtt került sor. Szirtes Lajos a zalai fürdőváros polgármestere, a város vezetői és a rendező Zalaegerszegi Csuti Antal SK - Hydrocomp elnöksége jelenlétében köszöntötte a versenyzőket, majd megnyitotta a versenyt. A megnyitó ünnepségen megjelent Portisch Lajos nemzetközi nagymester is, aki ugyan a versenyen nem játszik, de hétfőn, május 27-én este, 19 órai kezdettel az általános iskolában dalesttel szórakoztatja az érdeklődőket.

Az események ezután gyorsan peregtek. A számítógépes sorsolás után kifüggesztették a párosítást, majd mindenki elfoglalta a helyét. A tornaterem elcsendesedett, megindultak a sakkórák..

A rajtlistán 4 nemzetközi nagymester, 20 nemzetközi mester, 17 FIDE mester, 1 női nemzetközi nagymester és 1 női nemzetközi mester szerepel. Rajtuk kívül még 95-en küzdenek a pontokért és a helyezésekért..

Hogy ki fog győzni? Ezt nehéz megmondani! A svájci rendszerben lebonyolított versenyek esetében minden megtörténhet! Itt nincs mellébeszélés, aki első akar lenni, annak győznie kell, újra és újra! Hibáznia nem szabad! A legtöbb esélye a végső győzelemre a rajtlista alapján a következő játékosoknak van:

1. Horváth József, magyar, nemzetközi nagymester, Élő-száma: 2548
2. Vajda Levente, román, nemzetközi nagymester, Élő-száma: 2535
3. Grószpéter Attila, magyar, nemzetközi nagymester, Élő-száma: 2498
4. Varga Zoltán, magyar, nemzetközi nagymester, Élő-száma: 2495
5. Horváth Péter, magyar, nemzetközi mester, Élő-száma: 2489
6. Sergeev Vladimir, ukrán, nemzetközi mester, Élő-száma: 2483
7. Horváth Ádám, magyar, nemzetközi mester, Élő-száma: 2464
8. Czebe Attila, magyar, nemzetközi mester, Élő-száma: 2462
9. Szabó Zsolt József, magyar, nemzetközi mester, Élő-száma: 2444
10. Flumbort András, magyar, Élő-száma: 2414
11. Fehér Gyula, magyar, nemzetközi mester, Élő-száma: 2406
12. Okhotnik Vladimir, ukrán, nemzetközi mester, Élő-száma: 2403
 

A tavalyi érmesek:
1. Varga Zoltán 2. Horváth Ádám 3. Horváth Csaba
(Fotó:Mészáros T. László)

 
Benedek Tibortól, a Csuti SK társelnökétől megtudtam, hogy az idei versenyre 12 országból jöttek játékosok. Elsősorban a környező országokból érkeztek, de jött versenyző Angliából és Szíriából is. A korábbi rendezvények alkalmával előfordult az is, hogy amerikai vagy ausztrál résztvevője is volt a tornának..

Egy nyílt sakkversenyre bárki benevezhet, aki kifizeti a nevezési díjat. Hogy kik a résztvevők és miért jöttek el Zalakarosra? Erre a kérdésre kerestem a választ, amikor néhányukat megkérdeztem:.

Toplak István Szlovéniából, Lendváról érkezett. 70 éves, töri a magyart. Élő-száma: 1980.
"Negyedszer játszom Zalakaroson. 1965 óta járok ide fürödni, és épp négy éve fedeztem fel, hogy májusban sakkversenyt rendeznek. Azóta mindig eljövök. Évente átlagosan 3 versenyen játszom. Szeretnék 3,5 pontot elérni, 4-gyel már nagyon elégedett lennék.".

Helmut Waller Ausztriából, Bécsből érkezett. 75 éves, FIDE-mester. Élő-száma: 2212, angolul beszélgetünk.
"Sokszor játszottam már itt Zalakaroson, pontosan nem tudom megmondani, hogy hányszor. Szeretem a sakkot és szeretem a fürdőt. A legjobb eredményem, az eddigi versenyek során, a szeniorok között elért első hely. Nagyon büszke vagyok rá, Forintos nagymestert sikerült megelőznöm.".

Boronyák Árpád Zalaegerszegről érkezett, 44 éves, Élő-száma: 2262.
"Hogy hányszor játszottam Zalakaroson? 21-szer! Mindegyik versenyen itt voltam! Az első versenyek rövidek voltak, néhány naposak és nem voltunk túl sokan sem, úgy 20-25-en. Külföldiek akkor még nem voltak. Egy érdekes történetet elmondanék ebből az időből. Verőci Béla bácsi volt a versenybíró és két játékos időzavarba került. Gyorsan lépkedtek, nagyokat csaptak az órára. Béla bácsi odament, elvette az órát mondván, hogy márpedig itt schnellezés nem lesz! A döbbent, méltatlankodó arcokat látva, némi győzködés után Béla bácsi belátta, hogy tévedett és visszaadta a játékosoknak az órát. A munkahelyi elfoglaltságom miatt a Zalaegerszeg városbajnokságán kívül ez az egyetlen verseny, amin el tudok indulni. Nem kell szabadságot kivennem, a délutáni forduló kezdetére ideérek. 5-6 ponttal már elégedett lennék! A zalakarosi versenyek során a legjobb eredményem eddig az volt, hogy kiérdemeltem a legjobb Zala megyei versenyző címet. Itt sikerült feliratkoznom is a nemzetközi Élő-listára, 2300 ponttal.".

Györkös Lajos Pécsről érkezett, nemzetközi mester, 44 éves, Élő-száma: 2385.
"15-ször, vagy 16-szor játszottam már itt, mindig nagyon szívesen jövök. Keveset versenyzem, ezért nem mindegy, hogy hol játszom. Itt mindig jól érzem magam! Lehetőségem van arra, hogy sakkbarátaimmal, ismerőseimmel találkozzam, és együtt töltsek velük néhány napot. Ez nagyon jó, és különösen fontos számomra. Az élen szeretnék végezni, 6-6,5 ponttal már elégedett lennék. Sajnálom, hogy a Magyar Sakkszövetség visszavonta a Magyar Nyílt Bajnokság titulust a versenytől, de eszembe sem jutott, hogy emiatt visszalépjek.".

Grószpéter Attila Kecskeméten él, nemzetközi nagymester, 42 éves, a Csuti SK versenyzője, Élő-száma: 2498.
"Sokat versenyzem, évente 5-6 versenyen is elindulok. Nemrég érkeztem haza Splitből egy körversenyről, ahol nem szerepeltem túl jól. Rossz formában voltam, lassan játszottam, sokszor időzavarba kerültem. Remélem, hogy ezen a versenyen nem így lesz! 7-szer, vagy 8-szor játszottam már Zalakaroson, kétszer sikerült az első, vagy a holtversenyes első helyet megszereznem. 6,5 ponttal, vagy ennél jobb teljesítménnyel elégedett lennék. A Csuti SK-ban 1995 óta játszom, jól érzem magam a csapatban. Nagyon örülök, hogy az idén a csapat vágya, a bajnoki cím elérése sikerült, én 11-ből 8 ponttal járultam hozzá a sikerhez. Balatonlellén nem indulok. A prágai kompromisszumnak örülök, végre lesz hivatalos, mindenki által elismert világbajnok és a világbajnoki rendszer is átlátható lesz. ".

Horváth József Budapestről érkezett, nemzetközi nagymester, 37 éves, a Csuti SK versenyzője, Élő-száma: 2548.
"Idefele jövet, Zalaszentgyörgy után defektet kaptam, kereket kellett cserélnem. Ráadásul utána a rendőrök is megállítottak, igazoltattak. Mondtam, hogy késésben vagyok, sietek Zalakarosra a sakkversenyre. Csak nem Ön az egyik nagymester - kérdezték. Amikor mondtam, hogy bizony én volnék, gyorsan befejezték az eljárást és jó utat kívántak. Balatonlellén is játszom, sajnos túl közel van a két verseny egymáshoz. Hogy nem megy-e az egyik verseny a másik rovására? Majd elválik! Elnézést kérek, a kerékcsere után egy kicsit rendbe kell még szednem magam!".

A XXI. Zalakaros Kupa további eseményeiről még beszámolok!


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -