A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

E-mail interjúk
Rendhagyó interjú Györkös Lajossal


Közel 30 éve ismerem Györkös Lajost, és bár az utóbbi időben igen ritkán találkoztunk, a régi jó kapcsolat megmaradt közöttünk. Ez a kapcsolat volt a bizalmi alapja annak a kérésnek, amelyet Lajos végül is elfogadott, hogy E-mailben adjon interjút a sakk.terasz.hu-nak. Ezt az interjút olvashatják az alábbiakban. (A közösen elfogadott "játékszabályok" értelmében Lajos az alábbi szöveget megjelenése előtt elolvasta és jóváhagyta.)

A tapolcai születésű "fiatalembernél" alig egy évvel vagyok csak idősebb. Lajos július 18-án lesz 44 éves. Lajos! Mikor tanultál meg sakkozni?

Viszonylag későn, 13 éves koromban tanultam meg a lépéseket édesapámtól. Az úttörő olimpia városi selejtezőjén figyeltek fel rám, ahol csak azért játszottam, mert aznap nem kellett iskolába mennem. A Bauxit Bányász SE volt az első egyesületem, ahol az edzések abból álltak, hogy a "nagyok" játékát figyelhettem. Az egyesület könyvtárából kikölcsönöztem a "200 megnyitási sakkcsapdá"-t és ebből képezgettem magamat. A tanultakat az öregeken próbáltam ki. Nem sokkal később vásároltam egy saját könyvet is 52 forintért, Panov-Estrin: A megnyitások kézikönyve volt ez a mű. Lassacskán kinőttem kis megyei csapatomat és hosszas győzködés után átigazoltam a Mereszjev SE-be. Ekkortájt kerültek be az OB I-be. Itt láttam először sakk könyvtárat.

Mikor kerültél be az ifi válogatottba?

1976-ban tárgyalásokat folytattam a Bp. Statisztikával, hogy a következő évben náluk játsszam, azt gondoltam, hogy több lehetőségem lesz a versenyzésre. A "jutalmamat" hamarosan megkaptam. Egy katonai behívót, Tapolcára. E kényszerű tartózkodásom ideje alatt lettem ifi válogatott. Legjobb eredményem ifiként, az zánkai ifi válogatón elért 4. hely, amelyre talán még te is emlékszel. Horváth Imre nyerte, te lettél a második, Pirisi Gábor a harmadik.


Mikor szerezted meg a mesteri címet?

Az első mesterskalpjaimat a vidék bajnokságon gyűjtöttem. 1979-ben szinte minden versenyt megnyertem, megye bajnokságot, mesterjelölt versenyeket, de továbbra sem tudtam mesterversenyen játszani. 1980-ban nem kis harc árán sikerült megszabadulnom Tapolcáról és Dunaújvárosba költöztem. Ekkor már sikerült játszanom két vegyesmester versenyen és az egyiken mesteri normát teljesítettem. A vidékbajnokságról bejutottam a bajnoki középdöntőbe, ahol sikerült teljesíteni a mesteri címet. Ekkor az egyik normát a középdöntőn kellett teljesíteni.

Lajos 1981-ben a PMSC csapatához igazol, de csak 1985-ben költözik Pécsre, amikor megnősül. Két gyerekük születik. 1983-ban szerzi meg a FIDE mesteri, 1987-ben a nemzetközi mesteri címet. Ebből az időszakból melyik eredményedet említenéd meg?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy 1982-ben bejutottam a bajnokság döntőjébe. Az utolsó fordulóban az esélyesebbnek kikiáltott Horváth Józseffel (ma nemzetközi nagymester) játszottam egy ki-ki mérkőzést, amit véres csatában, sötét színnel megnyertem. A döntőben a többiek jobbak voltak.


A PMSC-ben az első táblán játszottál, mire emlékszel szívesen?

Az OB I éltábláján sok kitűnő játékossal kerültem szembe, akivel egyébként nem játszhattam volna. Amire büszke vagyok, hogy sikerült legyőznöm Polgár Juditot. Sax Gyulával 3 játszmát váltottam, két döntetlen mellett egyszer sikerült őt is legyőznöm.

Lajos jó levelezési játékos, levelezési nemzetközi mester. Mi a véleményed a levelezési sakkról?

A levelezési sakkal kapcsolatosan azonosultam Aljechin gondolatával, hogy a levelezési- és a tábla melletti sakk jól kiegészíti egymást. Egyfelől, akinek nincs módja versenyezni, az kielégítheti itt is az igényeit. Másrészről, az ember részletesebben kielemezheti és kipróbálhatja a gondolatait, amit a tábla melletti játékban jól hasznosíthat!

Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz a levelezési sakkban?

Bejutottam a világbajnokság középdöntőjébe, és tagja voltam a XI. levelezési olimpián indult magyar csapatnak. Édesapád, Honfi Károly játszott az első táblán, a csapat Honfi, Meleghegyi, Glatt, Fábri, Györkös és Keszi összeállításban állt fel.

Miért hagytad abba a levelezési sakkozást?

Kezdetben élveztem a játékot, de a számítógépek elterjedésével egyre jobban kiveszett a játékból a személyes varázs. Így nem láttam értelmét folytatni! Teljesen pancser játékosok nagyon büszkék arra, hogy jól kezelik a billentyűzetet! Mondok egy példát! Van egy német csapattársam, aki levelezésben EU Bajnok lett nemrégiben. Látom, hogy tábla mellett mire képes. Mondhatom siralmas! Mit gondolsz, hogy tud eredményeket elérni levelezési sakkban?!

Úgy tudom, hogy nemcsak ez bánt, van más tüske is. Mi az?

Amikor bejutottam a VB középdöntőjébe, a kutya nem értesített arról, hogy továbbjutottam. Az előbb említett csapattársam mondta nekem, mivel neki jár a Fernschach (Levelezési Sakk) című újság, és abban olvasta. Ezek után, köszönöm szépen, ebből nem kérek. Hagyok másokat érvényesülni.


Edzőként is tevékenykedtél, oktattad a gyerekeket Dunaújvárosban. Mesélnél ezekről az időkről?

Volt Dunaújvárosban egy nagyon lelkes sakkrajongó, László Gézának hívták. Ő szervezkedett. Állandóan szimultánokkal "zaklatott". Szervezte az úttörőbajnokságokat, nyüzsgött, ott volt mindenhol. Mindenki szerette. Egyszer szóba került, mi lenne, ha rendszeresen indítanánk gyerekoktatást? Próbáltam kitérni előle, hogy ez komoly nehézségekkel jár, legfőképpen nekem, de nem lehetett ilyen könnyen lerázni! Végül megállapodtunk abban, hogy Ő járja az iskolákat és toborozza a gyerekeket. Ezt is nagy lelkesedéssel tette, mert mindig sikerült neki összehozni vagy 20-30 gyereket. Így megkezdődhetett az oktatás. Gyakran szerveztünk nekik szimultánt, versenyeket.

Mit tanítottál nekik?

Oktatóanyag akkoriban nem volt. Saját magam állítottam össze, hogy mit és hogyan tanuljunk, kezdetben nem volt könnyű! Fokozatosan kellett haladni, miután teljesen kezdőkről volt szó. Először egy kis sakktörténet. A világbajnokok és a nevesebb magyar játékosok ismertetése. A szabályok ill. szabályos lépések. Következtek a mattadások, különösen futó-huszárral történő mattadás. Általános végjáték ismeret. Majd a sakk általános elvei tanjátszmákon keresztül. Folyamatosan rendeztünk versenyeket számukra. Így utólag nézve, talán nem is volt nehéz!

Edzőként milyen sikereket könyvelhetsz el?

Tanítványaim közül négynek sikerült a korosztályában bajnoknak lennie!

Koszorús Pállal közösen "Kombinációs iskola" címmel olyan könyvetek jelent meg, amely egy hosszúkás barna dobozban kapható. Miért ez a szokatlan forma?

A könyv kombinációs példákat tartalmaz. Minden példa egy külön kis kártyára van nyomtatva és ezek a kártyák helyezkednek el a dobozban. Oldalt egy füzet alakú megoldó kulcs is található. Pali találta ki ezt az edzési programot, a lényege az, hogy egyszerre lehessen különböző szinten foglalkozni a tanulókkal. Az első kiadás még 1985-ben készült, ebben még nem vettem részt. Pali 1994-ben megemlítette, hogy fel kellene újítani a kiadványt és megkért, hogy legyek ebben a segítségére. Összeállítottam az anyagot, és nyomdakész állapotba helyeztem. Körülbelül 30% új kombináció került bele. Közösen megpróbáltuk kiszűrni a hibákat, ami részben sikerült. A 2000-ben kiadott változatban, szintén hasonló százalékban frissítettem föl az állományt, természetesen meghagyva a klasszikusnak számító motívumokat. Így elmondhatjuk, hogy döntő többségében kicserélődött az anyag. Sajnos így is maradt még benne számos hiba. Gondolkodtam még azon is, hogy pontrendszert vezessünk be, de erre már végképp nem maradt idő és energia!

A sakk.terasz.hu-n foglalkozom sakkoktatással is. A könyv egyszerűbb példáit felhasználhatnám ehhez?

Koszorús Palival is megbeszéltem a dolgot és semmi akadályát nem látjuk annak, hogy használd az anyagot!


Nagyon köszönöm az olvasók nevében is! Néhány gyors kérdés a végére. Mennyit versenyzel egy évben?

Keveset, maximum 3 versenyen indulok el egy évben.

Gratulálok a zalakarosi győzelmedhez! Mikor gondoltál először arra, hogy a versenyt megnyerheted?

Az 5. fordulóban gondoltam rá komolyan, hogy reális "veszély" van a versenyt megnyerni. Ekkor jött az Okhotnik elleni parti, amely egy tipikus open játszma volt - ki hibázik utoljára? Egy megnyitási hibát követően először megjártam a poklot majd pedig ellenfelem hibája után a mennyországot.

Miért szereted a zalakarosi versenyt?

Zalakarosra mindig szívesen elmegyek. Kicsit nosztalgikusan, de nagy szeretettel. Itt találkozhatok régi-új ismerősökkel, amely visszaidézi számomra azt, amikor még szerettem versenyre járni. Remélem a jövőben is el tudok majd menni Zalakarosra.

Milyen volt a szervezés?

A szervezésben mindig adódnak problémák. Ezért nem nézem annyira kritikusan, hisz tudom, milyen nehéz egy versenyt összehozni.

Hogyan értékelnéd a teljesítményedet?

A teljesítménnyel a verseny előtt kiegyeztem volna, a játékommal már kevésbé vagyok elégedett. Aki ismer, az tudja, hogy ez nálam általános probléma!


2001-ben átigazoltál Paksra, el is költöztél?

Nem, jelenleg is Pécsett lakom.

Igaz, hogy nemzetközi versenybíró vagy?

Igen, évente 3-4 versenyt szoktam vezetni. Legközelebb, július végén a Szombathelyi Nyár Opent vezetem.

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

Szeretek olvasni, horgászni, szeretem a sportot, inkább a labdajátékokat. A foci VB-n a németeknek és a braziloknak szoktam szurkolni. Örölök, hogy mindkét csapat bejutott a döntőbe és örülök a brazilok győzelmének is. A németeknek a hihetetlen küzdeni tudását, a brazilokban pedig a művészetet csodálom. Gondolom, ezt nem kell különösebben magyarázni!


És végül kérem nézzék meg a 2002. évi zalakarosi versenyről az interjúban is említett játszmát (kattintsanak a linkre!):

Okhotnyik - Györkös játszma


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -