A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Hírek, cikkek
Megjelent a MOST 2002-2003. évfolyamának 10. száma
 
Június végén kaptam kézhez a MOST (Magyar Országos Sakktájékoztató) 2002-2003. évfolyamának 10. számát. A tartalomból:

Almási Zoltán (Honvéd-Spectrum) ötödik bajnoki címét szerezte meg Hévízen, az 53. Magyar Egyéni Férfi Bajnokságon. Második a tavalyi bajnok Ruck Róbert (Szombathelyi Haladás), harmadik Portisch Lajos. A 2003-as bajnokságról táblázatot és játszmaválogatást közöl a MOST.

A Mitropa Kupát Pulában bonyolították le, 2003. május 16-25. között. Hazánkat a Varga Péter, Flumbort András, Balogh Csaba, Erdős Viktor (csapatkapitány: Csom István) összetételű csapat képviselte, amely a németek, csehek, szlovénok után a horvátokkal azonos pontszámmal az ötödik helyen végzett. A lapban táblázatot és játszmaválogatást találhatnak a csapatversenyről.

Dos Hermanasban a FIDE XV. kategóriás, 10 résztvevős nagymesterversenyen az orosz Alexander Rusztyemov győzött Drejev, Halifman és Vallejo Pons előtt. A „B” csoportban a spanyol Cifuentes maga mögé utasította honfitársát Moreno Carnero-t és az orosz Kornyejevet. A „C” csoportban (FIDE IV. kategória) Lakos Nikoletta győzött. A szombathelyi nagymesternő a Barrero Garcia elleni játszmáját elemezte a MOST számára.

A XXII. Zalakaros Kupát 2003. május 16-24. között rendezték meg. Győzött a nagykanizsai Bokros Albert, Oleg Kornyejev (orosz), Bogdan Dan (román), Grószpéter Attila és Bagonyai Attila előtt (svájci rendszer, 9. forduló, 152 résztvevő). Eredménytáblázat és játszmaválogatás a lapban.

A hazai versenyek rovatban a 28. Elekes Emlékversenyről találhatnak még táblázatot és játszmaválogatást, ahol Fogarasi Tibor a második nagymester normáját teljesítette.

Az ifjúsági oldalakon részletes eredmények vannak a Diákolimpia Országos Döntőjéről, amelyet 2003. június 9-10-én rendeztek meg Budapesten. A győztesek:
Fiúk:
I. korcsoport (1-2. osztály): Nyizsnyik Bence (Nagykanizsa)
II. korcsoport (3-4. osztály): Prohászka Péter (Vác)
III. korcsoport (5-6. osztály): Pap Gyula (Decs)
IV. korcsoport (7-8. osztály): Szabó Krisztián (Székesfehérvár)
V. korcsoport ( 1-2-os középiskolások): Erdős Viktor (Békéscsaba)
VI. korcsoport (3-4-es középiskolások): Török Sándor (Gödöllő)

Lányok:
I. korcsoport (1-2. osztály): Vincze Andrea (Baja)
II. korcsoport (3-4. osztály): Csathó Lotti (Dunaújváros)
III. korcsoport (5-6. osztály): Dudás Eszter (Székesfehérvár)
IV. korcsoport (7-8. osztály): Remete Zsuzsa (Szombathely)
V. korcsoport ( 1-2-os középiskolások): Rudolf Anna (Szekszárd)
VI. korcsoport (3-4-es középiskolások): Hideg Eszter (Sárospatak)

Adorján András cikksorozata az „Így sakkoztam én…” a 22. részéhez érkezett, címe „Hosszú menetelés – A Hübner elleni világbajnokjelölti-meccs”. A cikk alcíme: „Tragédia sakkban elbeszélve – 2. rész”.

A Nemzeti Csapatbajnokság 11-ik, utolsó fordulójának részletes eredményei és a már megszokott NB I-es és NB I/B-s játszmák töltik ki az újság túlnyomó részét most is. Megtudhatjuk még, hogy májusban az Első Szombat versenyeken a külföldieknek termett a babér; a szenior bajnokságon Portisch Ferenc győzött, Káposztás Miklós és Lengyel László előtt. A már szintén megszokott rengeteg versenykiírás a nyári versenyzési lehetőségekről tájékoztat.


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -