A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / A hét elemzése / A hét elemzése
Benkő Pál nagymester 75 éves


Benkő Pál Franciaországban, Amiensben született 1928. július 15-én, ahol akkor mérnök édesapja dolgozott. 1932-ben tértek vissza Magyarországra.

Életútja ezután is igen mozgalmas volt. 1944-ben a leventékkel nyugatra vitték, de az osztrák határ előtt megszökött. Mivel édesapja szovjet hadifogságban volt, édesanyja pedig 1945-ben meghalt, szegedi ismerősei siettek segítségére. Itt érettségizett 1947-ben, majd visszatért Budapestre. Sakkozói pályafutását a Zuglói Sakk-kör tagjaként kezdte 1942-ben. 1945-ben játszott először mesterversenyen, amit meg is nyert, és magyar mesteri címet szerzett. 1948-ban megnyerte a Magyar Bajnokságot. Fejlődését akadályozta, hogy csak kevés külföldi versenyre juthatott el, Nyugat-Európába pedig egyáltalán nem. Emigrálási kísérlete miatt több mint egy évre internálótáborba került. Ez érthetően törést okozott pályafutásában. Váltakozó sikerű versenyei után 1956-ban, a Budapesten rendezett Aljechin-emlékversenyen Portisch társaságában 1-2., majd a moszkvai sakkolimpián bronzérmes csapattag. A 3. táblán övé a 3. legjobb eredmény. 1957-ben kijutott a dublini zónaversenyre, ahol a 2-3. helyen végzett. Magyarországra már nem tért vissza, emigrált Amerikába. 30 évesen kellett életét megalapoznia egy idegen világban. Az amerikai állampolgárságot 1962-ben kapta meg, de megtartotta a magyart is. Ebben a nem könnyű időszakban lett kétszer is világbajnokjelölt, amivel végképp beírta magát a sakktörténelembe. Először 1958-ban, a portorozsi zónaközi döntőn kvalifikálta magát a Bled-Zágráb-Belgrád helyszínekkel megrendezett nyolcas döntőre, és egyúttal megszerezte a nemzetközi nagymesteri címet. Akkoriban a világon összesen 40 körüli volt a nagymesterek száma! Ezután 1962-ben, Curucaóban is ott volt a legjobb nyolc között. Eredményeire kihatott, hogy ekkor még nem volt biztos egzisztenciája. Még két zónaközi döntőre jutott be, ám 1970-ben átadta helyét Bobby Fischernek.

Az USA színeiben öt alkalommal volt olimpiai csapattag (1962-1970), és hat alkalommal csapatkapitány (1974-1984). Érdekesség, hogy 1994-ben a magyar csapat kapitánya volt a moszkvai sakkolimpián.

Mivel Benkő Pál tőzsde- és ingatlanügynökként dolgozott, eredményei különösen értékesek. Az egyéni versenyeken szerzett számtalan helyezését nem célunk felsorolni, csak egy-két kiemelkedő eredményét említjük: Újvidék, 1972: 2. hely, Orense, 1974: 2. hely, USA National Open, 1975: 1. hely. A svájci rendszerű versenyeken különösen eredményes volt.

Nevét viseli a Benkő-csel: 1.d4 Hf6 2.c4 c5 3. d5 b5, amit ő fejlesztett rendszerré.

Benkő Pál nagymester és a nevét viselő cseljáték kiinduló állása
 


Sakkirodalmi munkássága jelentős. Könyvei: The Benko Gambit (1973), Chess Endgames Lessons (1989), Winning with Chess Psychology (1991). A Chess Life Végjátékrovatát 1968 óta vezeti!

1964 óta felváltva él Magyarországon és az Egyesült Államokban.

A sakkszerzés nemzetközi mestere, szinte valamennyi műfajban alkotott. Ezek közül azonban egyértelműen kiemelkedik tanulmányszerzői tevékenysége. Műveinek javarészét Magyarországon publikálja, szinte valamennyi első díjas! Tanulmányait régebben a kis anyag, és a mély analitikus tartalom jellemezték. Az utóbbi években több, kifejezetten taktikai jellegű alkotással is megörvendeztette a műfaj kedvelőit, az erények megtartása mellett. Tanulmányaiban egyedi hatást kelt, hogy gyakran az eltérések önmagukban is komoly színvonalú művek lehetnének. Hatalmas sakkbeli tudása lehetővé teszi számára, hogy bármely sakkbeli gondolatot művészi formába öntsön. A gondolati mélységet illetően művei a jövőbe mutatnak. A sakkprogramok erősödése, és a számítógépek rohamos elterjedése miatt nagyon sok tanulmány válik majd a programok „áldozatává” percek, másodpercek alatt. Benkő nagymester alkotásai jó ideig ellen fognak állni a gépi intelligenciának, ezzel szükségessé téve az emberi értelem használatát. Számos verseny bírája, és még az erős sakkprogramok megjelenése előtt is sok – egyébként magas művészi színvonalú – tanulmány hibáját fedezte fel. Ezzel általában véve sokat tett a színvonal emelése érdekében, hiszen a javított verziók sokszor új gondolatokat is tartalmaztak a kochos munkákhoz képest.

Benkő nagymester jelentősebb kitüntetései: 1993-ban, az USA-ban bekerült a Hírességek Csarnoka (Hall of Fame) kiválóságai közé. Korábban csak 19 sakkozó volt a kitüntetettek között, mint például Morphy, Pillsbury, Reshevsky és Fischer! 1997-ben a Magyar Sakkszövetség Elnökségétől megkapja a Maróczy-díjat.

Nézzük meg Benkő nagymester egyik kiváló gyakorlati játszmáját és egy emlékezetes tanulmányát. A játszma lejátszásához kattintsanak az alábbi linkre:

Benkő-Fischer játszma, Willemstad (Curacao), 1962

Benkő Pál
Sakkélet, 1997
1. díj
a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h
döntetlen

A fenti feladványban a követelmény világossal a döntetlen elérése. Pozíciós döntetlenről van szó, számos igen nehezen felfedezhető megtévesztéssel gazdagítva. A feladvány megoldását megtekinthetik, ha ide kattintanak.


Gyarmati Péter, Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -