A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Hírek, cikkek
Megjelent a Sakkfutár 2003. évi 7. száma
A múlt héten kaptam kézhez a színes, magyar sakkmagazin, a Sakkfutár 2003. évi 7. számát. A 36 oldalas kiadvány szokás szerint megint sok érdekes olvasnivalót kínál. Ebből ajánlanék a figyelmükbe néhány cikket a teljesség igénye nélkül.A címlapon rendhagyó módon egy karikatúra szerepel, a Jugoszláv Sakkszövetség 2003-as naptárának egyik rajza, a bal alsó sarokban Almási Zoltán, aki az idén ötödik bajnoki aranyát szerezte, jobb oldalon pedig egy pillanatkép a „Bosna 2003” elnevezésű szupertornáról, amelyet Szarajevóban rendeztek meg.

„A meteorológusok forró nyarat ígérnek, de a sakk világában nyugalmasabb időszak elé nézünk. A londoni székhelyű Einstein-csoport május 26-án adta ki közleményét, hogy a nehéz gazdasági helyzet, az iraki háború kedvezőtlen hatásai miatt nem tudja biztosítani a júniusra tervezett klasszikus sakk-világbajnoki döntő pénzdíját. Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter páros mérkőzését a FIDE világbajnoki döntőjéhez, Ruszlan Ponomarjov és Garri Kaszparov meccséhez hasonlóan elhalasztották. A magyar kormány támogatásával Budapest változatlanul kész otthont adni a világszerte nagy érdeklődéssel várt eseménynek, és vállalni a rendezési költségeket. Lékó Péter pár napja fejezte be újabb edzőtáborát, a hír korántsem érte váratlanul, nagyon bízik abban, hogy ősszel mégis játszhat a világbajnoki címért. A halasztással mindketten időt is nyertek, újabb változatok kerülhetnek górcső alá, a világbajnoki döntő előtt a dortmundi szuperversenyen ismét megmérkőzhetnek egymással.” – ezekkel a gondolatokkal kezdi a „A szerkesztő üzenetét” Verőci Zsuzsa, a lap főszerkesztője.

Erről a témáról szól az a Lékó Péterrel készített interjú is, amely a lap „Aktuális” rovatában jelent meg és „Elhalasztották a Kramnyik-Lékó világbajnoki döntőt” címet viseli.

Az 53. Férfi Magyar Bajnokság küzdelmeiről hosszú cikkben számol be a lap főszerkesztője, Verőci Zsuzsa. Táblázat, fénykép és sok-sok elemzett parti található az „Almási Zoltán nagy fölénnyel ötödször bajnok” című írásban. A FIDE XIII-as kategóriájú versenyen a tavalyi bajnok, Ruck Róbert Bergerrel előzte csak meg az olimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnok-jelölt, kilencszeres magyar bajnok Portisch Lajost, aki hosszú kihagyás után ült újra asztalhoz.

A Szarajevóban megrendezett szupertorna (2003. május 17-27.) FIDE XVI-os kategúriájú volt és „Hazai pályán a holland Szokolov remekelt” címet viseli a tornáról készült beszámoló. Iván Szokolov Szarajevóban született, a Bosna csapatával négyszer győzött a BEK-ben. Tavaly óta a holland válogatottban játszik. A második-negyedik helyen holtverseny alakult ki, amelyben végül a második helyen a Budapesten mérsékeltebben szereplő szlovák Szergej Movszeszjan, a harmadikon a világranglista 5. helyén álló spanyol Alexei Shirov, a negyediken pedig az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov végzett.

A játszmaválogatásból engedjék meg, hogy külön a figyelmükbe ajánljam a Radzsabov-Shirov partit, Verőci Zsuzsa elemzésében. A parti megtekintéséhez kattintsanak az alábbi linkre:
Radzsabov-Shirov parti, Szarajevó, 2003

„A Kazany megvédte a bajnoki címét” a címe annak a cikknek, amely a világ legerősebb csapatbajnokságáról, az orosz csapatbajnokságról szól. A döntőbe került hat csapat közül 3 csapat Élő-pont átlaga volt 2600 felett. Az orosz élmezőnyből Kaszparov, Kramnyik és a szarajevói tornán szereplő Barejev kivételével mindenki játszott. Az izgalmas döntőben sorra születtek a váratlan eredmények, végül a Kazany-1000 csapata örülhetett a bajnoki címnek. A bajnokcsapat legjobb pontszerzői: Rublevszkij 9-ből 5½ pont, Szmirin és Bologan 9-ből 6-6 ponttal. 6 elemzett játszma kapott helyet a játszmaválogatásban.

Jakobetz László Gyimesi Zoltánnal készített interjút, a kétoldalas írás címe: „Diplomaszerzés volt a célom”.

Barcza Gedeon: „A sakktábla titkai” című cikksorozatának 14-ik része a „Az örökös sakk veszélye” címet viseli.

65 évvel ezelőtt a BBC-nek Aljechin, a legendás világbajnok interjút adott. Ebben kijelentette, hogy élsakkozóvá nem lehet válni, hanem festőművészhez, zeneszerzőhöz hasonlóan születni kell. A 4 perces interjú fordítása az újságban a „Sakkozás közben nem gondolkodom a múltról” címet viseli és eredeti hanganyaga pedig a lap szerint az alábbi linkről letölthető:
Aljechin interjú

Lilienthal Andor, aki még mindig aktívan elemez, május 5-én ünnepelte 92. születésnapját. A Sakkfutár szerkesztőségéhez eljuttatott egy történelmi anyagot, amelyben rámutat arra, hogy abban a partiban, amelyet 1970. június 10-én játszott a Szojuz 9 űrhajó legénysége a földi irányítóközpont munkatársaival, miközben az űrhajó a 141-144. kört rótta a Föld körül, a Kozmosz csapata nyerhetett volna! Részletek (parti és elemzés) „Köszöntünk, Andor bácsi!” címmel az újságban.

Nikola Karaklajic nemzetközi mester írt cikket az „Evans csel”-ről egy 1995-ös Kaszparov-Anand parti ürügyén. Szó esik még a lapban a Pulában megrendezésre került MITROPA-kupáról, amelyet a németek nyertek a csehek és a szlovákok előtt. A magyar csapat ötödik lett. A Decs 1990 csapata lett a pontrekorder az idén a csapatbajnokságon, valamennyi csapat közül (beleértve az NB I-es, NB I/B-s és NB II-es csapatokat) ők gyűjtötték a legtöbb pontot, szám szerint 92½-et. A csapatot dr. Szabó Péter mutatja be nekünk. Waldman Iván írásából megtudhatjuk, hogy „Fogarasi Tibor nagymesternormát teljesített!” a XXVIII. Elekes Dezső emlékversenyen. A korcsoportos szegedi rapid OB-ről Jakobetz László írt „Sakk és halászlé” címmel. Ugyanő írt a visegrádi nemzetközi gyerekversenyről is. Érdekesség, hogy a sakk.terasz.hu után a januárban lebonyolított 3. Országos Óvodás Bajnokságról is tudósít a lap, hiszen a sakkot nem lehet elég korán elkezdeni, a világ legfiatalabb nagymestere az ukrán Szergej Karjakin (2556) 13 éves…


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -