A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Hírek, cikkek
Megjelent a MOST 2002-2003. évfolyamának 9. száma

Május végén kaptam kézhez a MOST (Magyar Országos Sakktájékoztató) 2002-2003. évfolyamának 9. számát. A tartalomból:

Három rövid hír az első oldalról:
- A moszkvai „64” Sakkmagazin szerkesztősége 322 szakíró és nagymester szavazata alapján ítélte oda az év OSCAR díját. A tavalyi teljesítményeket figyelembe véve a győztes Garri Kaszparov lett 3802 ponttal. Lékó Péter újabb sikere, hogy a szakmabeliek a második helyre voksolták (2688 pont).
- Megkezdődött a Neumann-Kupa, az I. Magyar Internetes Sakkbajnokság.
- A Magyar Sakkszövetség Versenybírósága elkészítette a 2002/2003. évi Nemzeti Csapatbajnokság jövő évi NB II-es játékjogáért az osztályozó mérkőzések párosítását. (Részletek az újságban.)

A lap játszmaválogatást, fényképeket és táblázatot közöl a Tehetség és Kurázsi nagymesterversenyről, amelyet 2003. április 11-20-a között bonyolítottak le Budapesten. A „Külföldi versenyek” rovatban a Pojkovszkijban megrendezett Karpov emlékversenyről (2003. április 20-29.), a Malmöben megrendezett Sigeman&Co (2003. április 29-május 8.) versenyről van táblázat és játszmaválogatás. A FIDE XVI-os kategóriájú Karpov versenyt Peter Szvidler (orosz, 2713) nyerte 9-ből 6 ponttal, az ugyancsak 6 pontos Joel Lautier (francia, 2666) előtt. Harmadik Szergej Rublevszkij (orosz, 2670) 5½ ponttal, az ugyancsak 5½ pontos Vadim Zvjagincev előtt. A FIDE XIII-as kategóriájú versenyen Malmöben Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2704) győzött 9-ből 7 ponttal, a 6 pontos Peter Heine Nielsen (dán, 2625) és az 5½ pontos angol Luke McShane előtt.

Az osztrák csapatbajnokságon sok magyar játékos is játszik. Horváth Csaba nagymester itt játszott Kindermann nagymester ellen, partijukat elemezte a MOST számára.

Az „Ifjúsági oldalakon” a 20 éven aluliak Magyar bajnokságának végeredményén kívül néhány érdekes játszmát is találhatunk. A fiúknál bajnok: Jakab Attila 9-ből 7½ ponttal, ezüstérmes Antal Gergely 7 ponttal, a bronzot Mácsik Tamás érdemelte ki 6½ ponttal. A lányoknál bajnok Göcző Melinda 7 ponttal. Ugyanennyi pontot ért el a második helyezett Tóth Lili is. Bronzérmes Rudolf Anna 6½ ponttal.

Az „Ifjúsági oldalak” rovat a Diákolimpia csapatversenyeinek a végeredményét is közli. A középiskolás lányoknál első a Nagy Lajos Gimnázium csapata (Szombathely), a fiúknál a Móricz Zsigmond Gimnázium csapata (Budapest). Az általános iskolásoknál, a felsős lányok versenyét a Vörösmarty Általános Iskola csapata (Hahót) nyerte, a fiúkét a Jedlik Ányos Általános Iskola csapata (Budapest). Az alsós lányoknál a Németh László Általános Iskola csapata (Székesfehérvár) győzött. Az újság nem ad hírt arról, hogy az alsós fiúk versenyét lebonyolították-e, és ha igen, melyik csapat lett a győztes.

Adorján András cikksorozata az „Így sakkoztam én…” a 21. részéhez érkezett, címe „Hosszú menetelés – A Hübner elleni világbajnokjelölti-meccs”. A cikk alcíme: „Tragédia sakkban elbeszélve”.

Áprilisban az Első Szombat versenyeken a nagymester csoportban Jakab Attila győzött 13-ból 11 ponttal és ezzel teljesítette a nagymesteri normát. Második Szergej Ovszejevics (ukrán) nagymester lett 9 ponttal, a harmadik helyezett angol Neil McDonald 8½ pontot szerzett. A mesterverseny „A” csoportjában az angol David Howell győzött, a „B” csoportban pedig Gara Anita, mindketten nemzetközi mesteri normát teljesítettek.

A Nemzeti Csapatbajnokság 10-ik fordulójának részletes eredményei és a már megszokott NB I-es és NB I/B-s játszmák mellett sok versenykiírást is találhatnak még az újságban. Még egy különleges hírre szeretném felhívni a figyelmüket, a Forintos Győző által írt II. Pauncz Miklós sakk-bridzs emlékversenyről szóló beszámolóra.


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -