A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Heti feladvány
A Magyar Sakkvilág és a sakk.terasz.hu közös játéka

A Magyar Sakkvilág és a sakk.terasz.hu közös létraversenye a harmadik feladathoz érkezett. Gyarmati Péter rovatvezető tegnap küldött információja szerint 26-ra növekedett a helyes megfejtést beküldők száma. Az alábbi link mindig a létraverseny legfrissebben feldolgozott adatait tartalmazza.

A létraverseny állása


Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy az első és a második feladvány beküldési határideje még nem járt le, 2003. június 15-ig várjuk a megoldásaikat. Az első jutalomkönyvet júliusban adjuk ki. A feladatok megoldását Gyarmati Péternek kell beküldeni, tetszőlegesen E-mailben, vagy postán. (Postán való beküldéskor a postabélyegző dátuma számít.) Ne feledjék, aki a feladatokat rendszeresen megoldja és beküldi, előbb utóbb biztosan nyer!

A nyereménykönyveket a Caissa Kiadó Kft. ajánlotta fel!
A 3. feladat:

H. Weenink
1917
a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h
Világos nyer
(2 pont)


Ezúttal is egy klasszikus alkotás a feladat.

A győzelem elérése a vonalzárás mozzanatának hasznosításával történik. Ha a természetes 1.a7 kezdésre sötét Bg8-cal válaszol, nem nehéz felfedezni a 2.Fg3+-al bevezetett, és királylépésre 3.Fb8-cal végrehajtott vonalzárást. Sötét azonban valamivel erősebben is védekezhet: 1...Bg2+! A világos király most nem mehet a harmadik sorra, mert akkor sötét a g3-on áldozni tervezett futót sakkal üthetné le. Viszont nem mehet nagyobb távolságra az a1 és a2 mezőktől sem, mert akkor sötét Ba1-gyel, vagy Ba2-vel megfoghatná a gyalogot.

Ezért a nyerés érdekében a futót a már ismert módon kívül másfajta vonalzárásra is fel kell használni. Gondoljunk arra, hogy a vonalzárás létrejöhet úgy is, hogy valamelyik fél saját figurájának útjába állít egy másik figurát. Ezt önvonalzárásnak nevezzük. Az önvonalzárás káros, többnyire kényszerítés következményeként jön létre.

Azt kell tehát megtalálni, hogy világos hol kényszerítheti ki a sötétre végzetes csapást jelentő önvonalzárást. Beküldendő az a lépéssorozat, amellyel világos vagy mattot ad, vagy döntő anyagi előnybe kerül.


Beküldési határidő: 2003. június 22.

A megoldásaikat a következő címre küldhetik:
Postán:
Gyarmati Péter, 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi Ferenc u. 10-22. 2. em. 52.
E-mailben:
gyarmat1@enternet.huGyarmati Péter, Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -