A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Hírek, cikkek
Megjelent a Magyar Sakkvilág 1. száma
Május 4. hetében került az üzletekbe a most induló új, színes havilap, a Magyar Sakkvilág első száma. Az 44 oldalon megjelenő újság példányonkénti ára 495.- Ft, de elő is fizethető, az előfizetési díj egy évre, belföldi kézbesítéssel 5445.- Ft.

 

Az újság a Sakkélettel azonos A/4-es méretben jelent meg, 8 színes oldallal. A Magyar Sakkvilággal a sakk.terasz.hu közös feladvány rovatot indított, amelyről a portálunkon már adtunk hírt, és két feladványt már meg is jelentettünk.

Szilágyi Péter
nemzetközi mester
Németh Zoltán
nemzetközi mester
Fehér Gyula
nemzetközi mester
 

Az újság felelős főszerkesztője Németh Zoltán nemzetközi mester, a szerkesztők Fehér Gyula és Szilágyi Péter nemzetközi mesterek. Az első szám létrehozásában Ács Péter, Csernyin Alexander, Fodor László, Gyarmati Péter, Gyimesi Zoltán, Hazai László, Honfi György, Lékó Péter, Lukács Péter, Molnár Árpád, Molnár Béla, Pintér József, Rudolf László, Szekeres Tibor és Tompa János segédkezett.

„Őszinteség, szakszerűség, frissesség, olvasmányosság, teljesség – mi tagadás, igen magasra tettük a mércét…” – írja Németh Zoltán a „Jöttünk, láttunk, megjelentünk” című bevezetőjében, majd így folytatja: „Az időszerűség rovására is fontosnak tartottuk, hogy azokról a nemzetközi eseményekről, amelyeken nagy magyar sikerek születtek, önálló feldolgozásban tájékoztassuk önöket.”

Ennek a gondolatnak a jegyében olvashatunk összefoglalót a Wijk aan Zeeben 2003. január 11-26. között megrendezésre került nagymesterversenyről, ahol Polgár Judit Kramnyikot, Karpovot és Ponomarjovot is megelőzve Anand mögött veretlenül, a nagyon előkelő második helyen végzett és a linaresi nagymesterversenyről (2003. február 22-március 9.), ahol Lékó Péter 4 világbajnokot (Kramnyik, Anand, Kaszparov, Ponomarjov) megelőzve győzött. A sakk egy bonyolult sport, de ez a magazin segít abban, hogy bevezesse az olvasót a magyarországi professzionális sakk világába anélkül, hogy túlterhelné. Ha járatos a sakkban, a háborús stratégiában vagy a Casino.com oldalon játszik valamilyen stratégiát, lehetetlen, hogy ez az exkluzív betekintési lehetőség ne keltse fel az érdeklődését az iránt, hogy mi teszi olyan jóvá a magyar nagymestereket ebben a játékban. (X)

A „Tehetség és Kurázsi” elnevezésű budapesti nagymesterversenyről (2003. április 11-20.) szól a lap első cikke, két nagyelemzéssel, „Szicíliai leszámolások a Fradi-pályánál” címmel. Az Ács Péter-Lékó Péter parti elemzését a hét elemzése rovatunkban már Ön is láthatta. Az elemzés megtekintéséhez kattintson a következő linkre:

Ács-Lékó parti


Németh Zoltán egyoldalas interjút készített Polgár Judittal, Fehér Gyula Lékó Péterrel, Szilágyi Péter pedig Arsak Petroszjannal, Lékó Péter apósával.

„Néhány ma élő világbajnok, valamint Viktor Korcsnoj, Nigel Short és Jan Timman (mindannyian voltak világbajnokok kihívói) után Portisch Lajos életművéből adott keresztmetszetet 85. kötetében a Sahovszki Informátor. A szemelvények kísérő szöveg nélkül sorakoznak a nyolcszoros világbajnok-jelöltnek, kilencszeres magyar bajnoknak és kétszázszoros olimpikonnak (ennyi partit játszott Lajos a „nemzetek tornáin”) szentelt 18 oldalon.” Ez az idézet a „Hódolat Portisch Lajosnak” c. cikk bevezetőjében olvasható, amely a „Korunk nagyjai” rovat első írása. A cikk egy hasábon több helyütt bírálja a Sahovszki Informátor cikkét és 2 oldalon közöl Portisch partikat, illetve kombinációkat.

Fehér Gyula „Dunántúli diadal címmel” a hazai csapatbajnokságról írt összefoglalót. Az Első Szombat versenyeknek két oldalt szentelt az újság. Molnár Béla írása, „Fogások paksi tálalásban” címmel a sakkoktatóknak ad néhány használható tanácsot, hogy hogyan foglalkozzanak a kicsikkel.

A középjáték kérdései rovatban Csenyin Alexander cikke az „Ezerarcú gyalogok” nagyon érdekesnek ígérkezik és a Nimzovics óta elhanyagolt parasztkérdésekkel foglalkozik. A megnyitások bonckés alatt rovat első írása „Egy éles változat a modern versenygyakorlatban” címet viseli és Hazai László-Lukács Péter duó írta. Szilágyi Péter Lázár Andrással beszélgetett a sakk iránti elhivatottságáról.

„Kertész Imre Kudarc című önéletrajzi jellegű regényének több lapján bukkan fel egy fiú, akinek mindene a sakk.” Ez az idézet a „Sakk és irodalom” rovat „Az öngyilkos kamasz a Kudarc-ból” c. cikkből való. Részletek az újságban.

Az „Áldozat-tan” rovatban Pintér József 12 érdekes kombinációs állást mutat be nekünk. Tompa János a Kaszparov-Deep Junior (3-3) mérkőzésről írt összefoglalót. Molnár Árpád vall tanítóiról és pályatársairól. Németh Zoltán gyerekeknek szóló cikkének címe: „Sakkozzatok!”.Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -