A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / Magyar Bajnokság, 2003 / Magyar Bajnokság, 2003
Magyar Férfi Egyéni Bajnokság, 2003
Véget ért az 53. Magyar Férfi Egyéni Bajnokság, amelyen a fiatal nemzedék, az olimpián második helyet kiharcolt csapat tagjai közül 4-en, Almási Zoltán, Ruck Róbert, Ács Péter és Gyimesi Zoltán vettek rész, valamint a régi nagyok közül, akik 1978-ban, Buenos Airesben aranyérmet nyertek hazánknak, ketten, Portisch Lajos és Sax Gyula ültek asztalhoz. A nemzedékek csatájában az idősebb nagymesterek nagyszerűen helyt álltak, jelezve, hogy a nagyobb versenytapasztalat és rutin igenis számít, és a fiataloknak van még mit tanulniuk az idősebbektől. Mit gondolnak erről a játékosok, ki hogyan értékeli a saját és társai teljesítményét? A legilletékesebbeket, magukat a játékosokat kérdeztem erről.

Almási Zoltán, nemzetközi nagymester
ifjúsági világbajnok, olimpiai ezüstérmes, 5-szörös magyar bajnok
Élő-száma: 2676
Elvárása: 6,03 pont
Teljesítménye: 7 pont
Élő-pont változás: +9,7 pont
Helyezés: 1.

- Saját teljesítményemmel én meg vagyok elégedve, bár így elég nehéz játszani, hogy az embernek van másfél pont fórja és végülis semmi nem ösztönzi arra, hogy tényleg minél jobb teljesítményt érjen el – vagyis még annál is jobbat. Az utolsó három partit tényleg ellazsáltam, a versenyszituáció nem igazán követelte meg, hogy menjek és nyomuljak, bár szerettem volna még több Élőt nyerni, de aztán rájöttem, hogy nem kell mohónak lenni. A többiek teljesítményét nem szeretném részletesen értékelni, szerintem mindenki tegye meg saját maga. Mindenki látja, hogy hol és mit hibázott. Horváth Ádám ugyanazt csinálta, mint én Budapesten, minden partiban időzavarba került. Ha bemegyünk a terembe, akkor most is láthatjuk, van 1 perce hat lépésre. (Az interjú pillanatában még folytak játszmák.) És többször csinált olyat, hogy 1 másodperce volt 1 lépésre. Így nem lehet! Az Ács Peti végén nyert két partit, így feljött 50%-ra, de nem volt jó formában. Gondolom ezzel a megállapítással ő is egyetért.
- Viszonylag keveset versenyzel, hova mész legközelebb versenyre?
- Ez nem az én hibám, hogy keveset versenyzek, nincs verseny. Openen nem játszom és ezzel az Élő-vel verseny meg nemcsak nekem nincs, hanem másnak sem. Most megint nem látni, hogy merre, hogyan tovább. Most pihenek egy kicsit, aztán kiderül.

Ruck Róbert, nemzetközi nagymester
olimpiai ezüstérmes , a 2002-es év bajnoka
Élő-száma: 2569
Elvárása: 4,59
Teljesítménye: 5,5 pont
Élő-pont változás: +9,1 pont
Helyezés: 2.

-Az eredményemmel mindenképpen elégedett vagyok, hiszen kiegyensúlyozott volt a mezőny. A másodiktól az ötödik helyig bármi elképzelhető volt. Alma nagyon kiemelkedett a mezőnyből, főleg, ahogy nekiindult, 6-ból 5½ ponttal állva hagyta a mezőnyt. Az elején is mondtam, hogy ő a legjobb közöttünk, ez ki is jött. Ahhoz, hogy második lettem, kellett egy kis szerencse is, el kell ismernem. A tavalyi balatonlellei bajnokságon nem mondhattam, hogy szerencsém volt, inkább azt mondhatom, hogy peches voltam, hiszen ott több pontot is csinálhattam volna. Itt azonban két játszmában is szerencsém volt, Horváth Ádám ellen tiszt hátrányom volt, mondhatni semmiért – ezt sikerült valahogy döntetlenre mentenem, Ács Peti ellen pedig nagyon rosszul álltam és valami oknál fogva annyira elrontotta, hogy még el is vesztette. A szerencsével nem álltam hadilábon ezen a versenyen, az biztos!

Almásiról már az előbb szóltam, mindig nagyra tartottam, és nem örültem neki, hogy nem sikerült neki ez a pesti verseny. Az olimpián láttam játszani, nagyon tisztelem őt és nagyon bízom benne. A Portisch nagymester érdekes színfolt volt. Nagy rutinja van és nagyon jól játszik még mindig! Elméleti tudásban a fiatalok már egy kicsit fölé nőttek, talán ezért nem is lett több pontja. Annyira jó sakkérzéke van, hogy egyértelműen ott a helye közöttünk az élvonalban, csak Bergerrel sikerült őt megelőznöm. Horváth Ádám szerintem többre képes annál, mint amit itt mutatott és kiemelném Berkes Feri harcosságát.
- Hol játszol legközelebb?
- Sajnálom, hogy Portisch nagymester és Ács Péter is lemondta a május 29-én kezdődő Európa Bajnokságon való részvételt. Kicsit fáj, hogy egyedül kell mennem. Nagyon erős mezőny lesz, én körülbelül a 70-80-ik kiemelt leszek. Elvileg innen lehet bekerülni a világbajnokságra, ha egyáltalán lesz valamilyen világbajnokság, hiszen a jelenlegi szisztéma egyáltalán nem tiszta. Játszom egy nagyon erős versenyen, és ez elég fontos.
- Mire számítasz ott?
- Igazából jó lenne továbbjutni, ami azt jelenti, hogy jó a 39. hely is. Az első 39 jut tovább, ha jól emlékszem. Ha ez sikerülne, akkor az az elvárásom fölötti teljesítményt is jelentene, annyira erős a mezőny. Az ohridi EB-re visszaemlékezve, ott is 50%-ot csináltam és meglepő módon azzal is nyertem egy csomó Élőt. Itt valószínűleg 2-3 plusz kell majd a bejutáshoz, lesz 13 forduló. Meglátjuk…

Portisch Lajos, nemzetközi nagymester
9-szeres világbajnokjelölt, olimpiai aranyérmes, 9-szeres magyar bajnok
Élő-száma: 2583
Elvárása: 4,77 pont
Teljesítménye: 5,5 pont
Élő-pont változás: +7,3 pont
Helyezés: 3.

- A verseny előtt már mondtam, hogy nem tudom, hogy milyen formában vagyok. A csapatbajnoki mérkőzéseken játszottam csak gyakorlatilag több, mint egy éve és korábban sem játszottam versenyeken családi problémáim miatt. Mondhatjuk azt, hogy másfél éve nem játszottam komoly versenyen, ezért magam sem tudtam, hogy milyen formában vagyok, mire vagyok képes. Abból, hogy a Csutiban játszottam 2-3 hetente 1-1 mérkőzést, abból nem lehet a formát megítélni. A Csutival szerepeltem a csapat EB-n is, de ott is mindössze 6 partit játszottam. Az sem egy komoly, körmérkőzéses egyéni verseny volt, bár ott egy komoly, erős mezőny volt.

Itt természetes volt számomra, hogy az első helyért játsszam. Az is nyilvánvaló volt, hogy Almási Zoltán lesz egyes számú konkurens az első helyért folytatott harcban, ha egyáltalán bele tudok szólni ebbe a küzdelembe. Az, hogy nem tudtam beleszólni, egy hajszálon múlott. A holtversenyes 2-3. hely számomra elfogadható. (Az interjú pillanatában még folytak játszmák, így a pontos végeredményt még nem tudhattuk.)
- Milyen érzés volt a fiatalokkal játszani?
- Egy sakkozó nem nézi, hogy fiatal, vagy idős ellenféllel játszik, azt nézi, hogy miket húz az ellenfél. Jól tudom, hogy a mai fiatal korosztály az információkból jóval többet tud, mint én. Viszont köztudott, és nem is titkolom, hogy nagyon komputer ellenes vagyok és nem is szándékozom sakk komputerekkel foglalkozni. Legfeljebb akkor, ha nagyon-nagyon muszáj és információra van szükségem és azt másképpen nem tudom megszerezni. Nagyon ellene vagyok a komputereknek és ennek az egész modern sakknak, de ez más kérdés. Én egészen másképp nevelkedtem és az ars poeticám is más. Lényeg az, hogy a fiatalok sokkal többet tudnak a modern elméletről, mint én. De én tudom a saját dolgaimat, meg tudom azt, hogy képes vagyok mindig valami újat alkotni, és éppen ezért nem nagyon félek attól, hogy esetleg valamit nem ismerek, hanem tábla mellett kell megoldanom valamilyen problémát.
- Voltak nehéz pillanataid a versenyen?
- Igen, voltak nehéz pillanataim, elsősorban az, amikor veszítettem a harmadik fordulóban Berkes ellen. Egy olyan játszmát, amelyre nem hiszem, hogy büszke leszek, nagyon rossz teljesítmény volt. Az ember mindig keres mentségeket. Egy orvos-meteorológus megállapította, hogy én a hideg frontra érzékeny vagyok, aznap épp egy erős hidegfront volt. A másik kritikus pont volt a versenyen, amikor egy apró baleset ért, egy korábbi operáció hegesedésére ráestem és újra össze kellett varrni a térdemet. De minden rosszban van valami jó, azóta két partit nyertem.
- Hol játszol legközelebb?
- El akartam menni a törökországi Európa Bajnokságra, hiszen már beneveztem, a repülőjegyemet is megvettem. Mivel közbejött ez a baleset, és nem tudom, hogy ez a fertőzött seb hogyan fog gyógyulni - 10 nap múlva szedik ki a varratokat - nem vállalhatom ezt a versenyt. Mivel körmérkőzéses verseny egyre kevesebb van, valószínű, hogy valamelyik nyílt versenyen fogok majd elindulni. A nyílt versenyeket is kedvelem.

Sax Gyula, nemzetközi nagymester
kétszeres világbajnokjelölt, olimpiai aranyérmes, 2-szeres magyar bajnok
Élő-száma: 2511
Elvárása: 3,78 pont
Teljesítménye: 5 pont
Élő-pont változás: +12,2 pont
Helyezés: 4.

- A játékommal nem vagyok elégedett, bár az eredmény nem is olyan rossz. A mutatott játékom nagyon változó volt. Nem sikerült jó partit játszanom. Nagyon küzdelmes verseny volt. Sok öngyilkos parti történt, azaz fehérrel veszítettek sokan. Annyira akartak nyerni, hogy túlkockáztattak, rengeteg ilyen eset volt. Nem csináltam statisztikát, de azon sem lennék meglepve, ha fekete felé billenne a mérleg. (A versenyen 45 játszmát játszottak, 7-ben világos győzelem, 27-ben döntetlen eredmény és 11-ben sötét győzelem született – tehát Sax nagymester megérzése jó volt.) Nem azért nyert fekete, mert nagyon jól játszott, hanem sok esetben azért, mert fehér erőszakoskodott. Én tudtam előre, hogy ez egy nagyon érdekes verseny lesz. Nekem lehetetett volna egy fél ponttal többem, a verseny elején nyertem kettőt, utána tudnom kellett volna tartani azt a két pluszt, emiatt egy kicsit csalódott vagyok.

A többiekről. Azt mondják, hogy aki első lesz egy versenyen, annak szerencséje van, de itt egyszerűen csak jól játszott Almási Zoli. Portisch is jól játszott, mert egyszerűen, stabilan építette fel állásait és akkor az ellenfelek megőrültek. Ruck Robi szintén hozta azt a biztos játékát, amit szokott, így értek el ők két pluszt. Berkes Fecó volt talán a legharcosabb, akinek aztán minden volt a partijaiban. Nyerések, vesztések, nyert állások elvesztése stb. Jó benyomást tett rám. Ács Peti a végén feljött 50%-ra, ő is nagyon küzdőképes játékos. A Gyimesi csalódás volt egyedül, tőle többet vártunk.
- Hol játszol legközelebb?
- Legközelebb Pulában játszom egy nyílt versenyen, a pulai fesztiválon június elején. A nyáron még 4 másik versenyen való részvételt is tervezek. Egy évben 6-7 versenyen szoktam játszani.

Berkes Ferenc, nemzetközi nagymester
korosztályos (U18) világbajnok
Élő-száma: 2578
Elvárása: 4,68 pont
Teljesítménye: 4,5 pont
Élő-pont változás: -1,8 pont
Helyezés: 5.

- Nem vagyok megelégedve a teljesítményemmel, sajnos nagyon sok partit elrontottam, a tudásom alatt játszottam. Nem voltam elég stabil, jó állásokat elrontottam. Mentálisan nem voltam itt teljes mértékben a versenyen. A játékomban voltak bíztató jelek, de nem játszottam a saját szívósságomnak megfelelő szinten. A megnyitásaim jobban bejöttek, mint ahogyan be szoktak jönni, úgy tűnik, hogy javul a repertoárom. A szuperverseny után nem tudom hova tenni a teljesítményem. Ott sem szerepeltem jól, itt sem. Vagy ez a teljesítmény lenne a reális? Nem tudom pontosan, kétes érzéseim vannak. A többiekről? Megérdemelt végeredmény született!

Ács Péter, nemzetközi nagymester
ifjúsági világbajnok, olimpiai ezüstérmes, a tavalyi bajnokság ezüstérmese
Élő-száma: 2600
Elvárása: 4,95 pont
Teljesítménye: 4,5 pont
Élő-pont változás: -4,5 pont
Helyezés: 6.

- A saját teljesítményemmel nem vagyok megelégedve, hiszen Élő mínuszban fejeztem be a versenyt. Az utolsó két fordulóval természetesen elégedett vagyok, hiszen két győzelemmel zártam a tornát és ezzel a veszteségeket sikerült a minimálisra redukálnom. Rosszul játszottam a versenyen az elejétől a végéig, igazából megelégedni semelyik partival nincs okom. Nem volt egyetlen egy olyan partim sem, amelyet hibátlanul az elejétől a végigvezettem volna, mindenhol voltak kisebb-nagyobb hibák és sajnos elnézések is. Éreztem, hogy a legutóbbi versenyemhez képest nagyságrendekkel rosszabbul játszottam, úgy hogy az 50%-nak nem azt mondom, hogy örülök a verseny végén, annak örülök, hogy ennyire feljöttem. Alulteljesítettem a saját tudásomat játéktudásban és ezt az eredmény igazolta.
- Mi volt ennek az oka, tudod már?
- Nem tudom igazából. Talán sokat készültem a verseny előtt. Úgy érzem, hogy sokkal többet sakkoztam, mint például a budapesti nagymesterverseny előtt, és lehet, hogy egy kicsit túlzásba vittem. Nem tudtam azt a formát hozni, ami kellett volna, nyilván pszichológiai okai vannak, de ebbe most ne menjünk bele.
- Mi a véleményed a többiek játékáról?
- Almási Zolinak jobban összejöttek a dolgok, teljesen jogosan nyerte meg a versenyt. Ilyen fölénnyel is. Persze láttam, hogy azért ő is hibázott, bár voltak jó partijai. Visszajött neki az, amit ez előző versenyen elvesztett, amikor sok jól megjátszott partit elrontott. Most több olyan állást is megnyert, ami finoman szólva kritikusnak nevezhető. Jól játszott, megérdemelten nyerte meg a bajnokságot. Berkes Fecó játékát tudtam még követni, Hazai László nemzetközi mesterrel minden nap megnéztük egymás partijait így hármasban, és az volt az érzésem, hogy ő sem volt igazán jó formában. Sokkal többre képes, annál, mint amit itt nyújtott. Több teljesen nyert állása volt, amit valamilyen úton-módon sikerült elrontania egy-két lépéses elnézésekkel. Portisch Lajos jól játszott, vele játszottam a leghosszabb partim. Igen érdekes, hogy ő nemcsak hogy felveszi a versenyt Magyarország mostani legjobbjaival, hanem tényleg ott van közöttünk, és ott lenne a helye az olimpiai csapatban. Ha ambicionálja és folytatja a versenyzést, fog ő még a magyar válogatottban játszani. Ruck Robi ellen sokkal jobban álltam, nyerőesélyes állást rontottam el ellene. A verseny legszebb partiját, legalábbis szerintem, Robi játszotta Berkes Feri ellen. A legegyenesvonalúbb játszma volt, amit Robi hibátlanul a megnyitástól a parti végéig vezetett. Almási Zolinak gratulálok a győzelemhez!
Gyimesi Zoltán, nemzetközi nagymester
korosztályos világbajnokságon (U20) bronzérmes, olimpiai ezüstérmes
Élő-száma: 2567
Elvárása: 4,5 pont
Teljesítménye: 3,5 pont
Élő-pont változás: -10,0 pont
Helyezés: 7.

- A teljesítményemmel nem vagyok megelégedve, akárcsak a mutatott játékommal és pontjaim összegével. Elég hosszú kihagyás után volt ez az első versenyem, nem voltam jól felkészülve. Remélem, hogy a nyáron jobban sikerülnek a versenyeim, mert nem fogok sok versenyen részt venni, családi okok miatt. Almási Zoli megérdemelten nyert. Az áprilisi nagymesterversenyen történt kisiklását ezzel az eredményével helyrehozta, úgy gondolom. Kellemes meglepetés volt az idősebb korosztály magabiztos játéka és sikeres szereplése. Ruck Robi is magabiztosan végzett az élmezőnyben.

Cao Sang, nemzetközi mester
a tavalyi bajnokság bronzérmese
Élő-száma: 2531
Elvárása: 4,05 pont
Teljesítménye: 3,5 pont
Élő-pont változás: -5,5 pont
Helyezés: 8.

Cao Sang nyelvi okokból nem vállalkozott az interjúra. A verseny elején 5½-6 pont elérését tűzte ki célul, amihez képest az elért pontszáma jóval kevesebb, partit sem tudott nyerni.

Varga Zoltán, nemzetközi nagymester
egyszeres magyar bajnok és olimpiai válogatott
Élő-száma: 2533
Elvárása: 4,05 pont
Teljesítménye: 3,5 pont
Élő-pont változás: -5,5 pont
Helyezés: 9.

- A saját eredményemmel személy szerint nem tudom, hogy meg legyek-e elégedve. Úgy gondolom, hogy nem játszottam rosszul a versenyen, gyakorlatilag volt három rosszabb állásom, Berkes, Almási és Portisch ellen, ebből kettőt elvesztettem, egy döntetlen lett. Volt két teljesen nyert állásom és volt egy nagyon esélyes állásom, ez a három partim döntetlen lett. Ez így nyilván kevés, nem elég a helyzeteket kidolgozni, a gólokat be is kell lőni, anélkül nem lehet sikert elérni. Almási Zoli nagyon meggyőzően játszott, nagy fölénnyel és a végén könnyedén döntetlenekkel biztosította be első helyét. A verseny elején profi szemlélettel sakkozott. Úgy gondolom, hogy többé-kevésbé a reális erőviszonyoknak megfelelő végeredmény született.
- Melyik játszmádban álltál legközelebb a győzelemhez?
- A Cao elleni játszmámban, ha a7 helyett f4-et lépek, akkor azonnal feladás van egy bástyavégjátékban, amit tizenegynéhány lépéssel előtte ki is számoltam, hogy hogy nyer az állás, és aztán azt hittem, hogy mindegy, hogy melyik lépést lépem meg először, de Ba3 közbeiktatás után azonnal remi lett.
- A Gyimesi elleni partidat mindenki elemezte még másnap is…
- Egy érdekes állás volt, nagyon jól álltam. Két gyalog hátránnyal indítottam a megnyitást, az egy ilyen vari volt. Gyime sorozatban öt gyalogot áldozott be, így jött ki a három gyalog fóros végjáték, ahol egyébként voltak technikai nehézségeim, szerintem az állás objektíve nyerve volt, de tagadhatatlan, hogy nem volt annyira könnyű. Nyert, de nem volt könnyű, végül döntetlen lett. Horváth Ádám ellen is jó állást értem el, ha léptem volna néhány jót, nagyon kellemetlen lett volna neki.

Horváth Ádám, nemzetközi nagymester
ifjúsági Európa-bajnok
Élő-száma: 2503
Elvárása: 3,6 pont
Teljesítménye: 2,5 pont
Élő-pont változás: -11,0
Helyezés: 10.

- Nekem elég nehéz mit mondanom. Jó verseny volt, erős ellenfelekkel játszottam. Életem első ilyen erős versenye volt. A végeredménnyel nem igazán vagyok elégedett, leginkább a pontok számával nem, sokkal több volt a partijaimban. A vesztett partijaim sem olyanok voltak, hogy megvertek, hanem inkább olyanok, hogy én vertem meg saját magamat. Több ilyen erős versenyen kéne indulnom, hogy egy kis rutint szerezzek.
- Volt olyan játszma, amit megnyerhettél volna?
- Igen, a Ruck Robi ellen figura fórom volt és időzavarban nem találtam meg a nyerő folytatást és Portisch Lajos ellen is nagyon jól álltam, a nyerés határán voltam. De sajnos ezen a versenyen nem sikerült a legjobb pillanatokban jót lépni!
- Mi a véleményed a többiek teljesítményéről?
- Eléggé hullámzó volt szerintem. Aki kiegyensúlyozott volt, az Almási, ő nagyon jól játszott a versenyen. A többiek közül nem volt stabil senki sem, ezt úgy értem, hogy hullámoztak a partik.Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -