A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / Dortmund, 2002 / Dortmund, 2002
Dortmund, 2002
Dortmundban a világbajnokjelöltek versenyén az I. csoportban holtverseny alakult ki a spanyol Alexei Shirov és a bolgár Veszelin Topalov között. A tét a csoportelsőség volt és az, hogy ki játszik a középdöntőben a II. csoport második helyezettjével, Lékó Péterrel, a vesztes ellenfele az orosz Jevgenyij Barejev.

A holtversenyt két rapid partiban döntötték el. Az elsőben Topalov világossal kénytelen volt megelégedni a lépésismétléses döntetlennel. A másodikban Shirov volt a világos, és gyalognyerését Topalov csak minőségáldozattal tudta védeni. Igaz, hogy kapott érte két gyalogot, de olyan passzív állásba került, hogy vezérszárnyi gyalogjait ezután már nem tudta védeni és így Shirov nyerte a második játszmát.

Lékó Péter és Jevgenyij Barejev pihenhetett egy napot, hiszen nekik nem kellett túlórázniuk. Shirov győzelmével Péternek jutott a tapasztaltabb, Barejevnek a kellemetlenebb ellenfél.

A középdöntőben a versenykiírás értelmében a csoportgyőztesek játszhattak világossal. 4 partit váltanak a nagymesterek, döntetlen esetén rapid partik döntenek. Az első két partiban a sötét színnel játszók, Lékó Péter és Veszelin Topalov megszerezték a győzelmet és ezzel hatalmas lépést tettek a végső győzelem felé! Lékó Péter folytatta sikersorozatát, 4 nap alatt 3 vezető szupernagymester skalpját szerezte meg! Nem mindennapi teljesítmény!

A középdöntő I. fordulójában a következő eredmények születtek:

Shirov - Lékó 0-1
_____________ Barejev - Topalov 0-1

A világbajnokjelöltek versenyéről készült játszma összeállításunkat az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:
Dortmund, 2002 játszmák


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -