A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Hírek, cikkek
Megjelent a Sakkfutár 2003. évi 5. száma
A héten hozta a postás a Sakkfutár 2003. évi 5. számát. A színes, magyar sakkmagazin ezúttal is 36 oldalon jelent meg. A gazdag tartalomból ajánlanék most a figyelmükbe néhány cikket, a teljesség igénye nélkül.A címlapon a Polgár Judit és Lékó Péter partijának egyik pillanatát láthatjuk, amelyet a Tehetség és Kurázsi elnevezésű, áprilisban megrendezett, budapesti szuper nagymesterversenyen játszottak. Balra lent Nigel Short, a verseny győztese, a harmadik képen, a verseny fővédnöke, Dr. Medgyessy Péter miniszterelnök úr látható a megnyitón.

„Harminc évnek kellett eltelnie, hogy Budapesten ismét rangos nemzetközi versenyt rendezzenek. A Tehetség és Kurázsi elnevezésű torna érdekessége volt, hogy a világranglista negyedik Lékó Péter és a tizedik, a női listát nagy fölénnyel vezető Polgár Judit hazai pályán még nem mérkőzött meg egymással. A 17-es kategóriájú viadal csúcspontjaként az ötödik fordulóban játszották a nagy rangadót, s a Tulip Inn Budapest Millenium Hotel konferenciatermében telt ház volt. Fokozott érdeklődés kísérte sakksportunk két kiemelkedő egyéniségének remek küzdelmét, a megnyitási újítással kirukkoló Judit, s a nehézségekkel a sakktábla mellett megbirkózó Péter csatáját.” – ezekkel a gondolatokkal kezdi a „A szerkesztő üzenetét” Verőci Zsuzsa, a lap főszerkesztője. A „Nigel Short veretlenül tornagyőztes” c. cikk 16 oldalon, részletesen beszámol a versenyről. A lap a „Tehetség és Kurázsi” elnevezésű nagymesterverseny valamennyi játszmáját közli, a legtöbbet elemzéssel. Táblázat és néhány fénykép teszi még érdekesebbé az anyagot.

Dos Hermanas adott otthont 2003. március 28-április 5-e között a 10 fős, XVI-os kategóriájú nagymesterversenynek. A spanyol kisvárosban Polgár Judit és Almási Zoltán is megfordult már. A versenyről szóló cikk címe már sokat elárul: „Az orosz trió megőrizte veretlenségét”. Győzött Rusztemov (2604) 6 ponttal, az ugyancsak 6 pontos Drejev (2690) előtt. Harmadik Halifman (2702) lett 5½ ponttal, az ugyancsak 5½ pontos spanyol Vallejo Pons (2629) előtt. A további sorrend: 5. Episin (német, 2626) 5 pont 6. Shirov (spanyol, 2723) 7. Karjakin (ukrán, 2547) 8. Illescas (spanyol, 2595) 9. Campora (argentín, 2505) 10. Tivjakov (holland, 2635). Részletek és egy rövid játszmaválogatás a cikkben.

Az egyik legerősebb (ha nem a legerősebb) bajnokságról, a német Bundesliga csapatversenyeiről ritkán olvashatunk magyar oldalakon. A „Megvédte bajnoki címét a Lübecker SV” című cikken már ezért is megakadt a szemem. Mint tudjuk, a Bundesligában magyar nagymesterek is szerepelnek szép számmal, már csak emiatt is nagyobb publicitást érdemelne a magyar sajtóban a német első osztály küzdelme. A nyolctáblás bajnokságban a németeknél nincs korlát a külföldi játékosok számát illetően a csapatban, így fordulhatott elő, hogy a sorozatban immár harmadszor bajnok Lübecker SV-ben egyetlen német játékos sem játszik.
Az angol Adams (2752) 8-ból 5½, az orosz Griscsuk (2702) 8-ból 6½, a spanyol Shirov (2697) 4-ből 3, a francia Lautier (2663) 8-ból 5½, az orosz Episin (2643) 10-ből 6½, a francia Fressinet (2619) 11-ből 9½, az angol Speelman (2583) 15-ből 9½, az angol Hodgson (2608) 7-ből 5½, az angol Nunn (2611) 15-ből 12, a dán Hansen Lars (2574) 5-ből 3, az angol Conquest (2542) 9-ből 5½, a svéd Hector (2562) 9-ből 6½, az amerikai De Firmian (2551) 6-ból 5 és a norvég Agdestein (2574) 6-ból 3½ ponttal járult hozzá a csapat sikeréhez. Nem akármilyen névsor!
A cikkből természetesen további részleteket tudhatnak meg. A játszmaválogatásból engedjék meg, hogy külön a figyelmükbe ajánljam az Szvidler-Szokolov partit, Verőci Zsuzsa elemzésében. A parti megtekintéséhez kattintsanak az alábbi linkre:
Szvidler-Szokolov parti, Bundesliga, 2003

Novák Miklós és Verőci Zsuzsa interjút készített a Budapesten versenyző Viktor Korcsnojjal. Az interjút „Peresztrojka – Megnyitás elmélet” címmel olvashatják. Megdöbbentő dolgokat mondott el a 72 éves nagymester. A II. világháború idején volt gyerek, emiatt későn tanult meg sakkozni. 25 évesen lett nagymester. 1960-ban nyerte meg először a szovjet bajnokságot. Megtudhatjuk, hogy mivel Marx, Lenin és Sztálin is szeretett és tudott sakkozni, a politika a sakkot is a kommunista ideológia felsőbbrendűségéről alkotott tézisének részévé tette. (Szaftos részletek a cikkben!) Mivel a politika felkarolta a sakkozást, ez adott lehetőséget arra, hogy a legendás szovjet sakkiskola alapjait lerakják. Korcsnojnak, ahogy a szaporodtak a sikerei, úgy fogytak a barátai. 1974-et írunk. Fischer 1972-ben elbánt Szpasszkijjal. Az ő kihívásáért játszhatott Korcsnoj Karpovval. Kikapott. Mivel Fischer nem állt ki Karpov ellen, a FIDE megfosztotta őt világbajnoki címétől és játék nélkül Karpovot kiáltották ki világbajnoknak. A mérkőzés után hagyta el a Szovjetuniót. Karpovval még két alkalommal mérkőzött, 1978-ban csupán egy ponttal maradt alul. 1990-ben, az újvidéki olimpián Michail Taltól tudta meg, hogy „1978-ban minden készen állt likvidálásomra arra az esetre, ha netán nyerek. Nem tudom, hogy igaz-e, mindenesetre ő így mesélte. Tehát azért veszítettem, mert Istennek még terve volt velem.” Olvassák el az interjút! Érdemes!

Barcza Gedeon: „A sakktábla titkai” című cikksorozatának 12-ik része a „A pattveszély sodrában” címet viseli.

„A Zalaegerszegi Csuti megvédte a bajnoki címet!” a címe a csapatbajnokságról szóló összeállításnak. A bajnokcsapat játékosainak egyéni teljesítményét, az NB I táblázatát, az NB I/B végeredményét, az NB II győzteseit és egy játszmaválogatást találunk a cikkben.

„Göcző Melinda és Jakab Attila a győztesek” a címe a 20 éven aluliak Magyar Bajnokságáról szóló tudósításnak. A Trónkövetelők sorozatban Jakobetz László Antal Gergellyel készített interjút, a cikk címe: „Taktikus éltáblás”.


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -