A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Csapatbajnokság
A Zalaegerszegi Csuti Hydrocomp SK a bajnok
Zalaegerszegen a Széchenyi téri díszteremben 2003. május 7-én délután köszöntötték Zalaegerszeg város és Zala megye vezetői, a GYISM és a Magyar Sakkszövetség képviselője a város Pro Urbe díjas bajnok sakkcsapatát, a Zalaegerszegi Csuti Hydrocomp SK-t. Az ünnepség keretében került sor a bajnoki aranyérmek átadására. A csapat tavaly szerezte meg először a bajnoki címet és a most befejeződött évadban megvédte azt.

Az ünnepséget Kiss Ambrus, az egyesület elnöke nyitotta meg. Köszöntötte az ünnepségen megjelent sakkszerető vendégeket, külön név szerint dr. Gyimesi Endrét, Zalaegerszeg polgármesterét, dr. Hóbor Erzsébet államtitkár asszonyt, Kiss Bódog Zoltánt, a Zala megyei közgyűlés elnökét, Madaras Ádám kétszeres öttusa világbajnokot a GYISM képviseletében valamint Ambrus Zoltánt, a Magyar Sakkszövetség főtitkárát. Elmondta, hogy az idei sakk csapatbajnokságon Zala megyéből 5 csapat is képviseltette magát, és hogy a csapatok jól teljesítettek a pontvadászatokon. Két csapat lett bajnok és a nagykanizsai csapat harmadik helyét is dicsérte. „Kétszer szomorítottak el bennünket” – mondta – „Először az első fordulóban, amikor megvertek minket, és másodszor, nagyobb mértékben, az utolsó fordulóban, amikor elvesztették a jól megérdemelt második helyüket.” Így nem ismétlődhetett meg a előző bajnokság végeredménye, amikor is a Z. Csuti Hydrocomp lett a bajnok és a Nagykanizsa a második. Köszönetét fejezte ki a városnak és a szponzoroknak, akik a bajnokságot nyert csapat megfelelő szakmai felkészüléséhez az anyagi hátteret biztosították.

Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg város polgármestere nagy szeretettel gratulált a csapatnak. Elmondta, hogy Zalaegerszegen inkább a csapatsportok eredményesek és a tavalyi két bajnoki arany (labdarúgás és sakk) után a sakkozók újabb aranyéremmel örvendeztették meg a várost és természetesen a szurkolóikat. Elmondta, hogy a csapat 31 éve játszik a honi bajnokság élvonalában. Voltak nehéz pillanatok is, de a szakosztály túlélte az 1980-as években bekövetkezett sportfinanszírozási válságot is, amikor a ZTE kénytelen volt megszüntetni több szakosztályát, többek között a sakk szakosztályt is. Ekkor alakult meg a Csuti SK, amely tovább folytatta a szakmai munkát. Büszkén említette, hogy Portisch Lajos Zalaegerszegen született és itt kezdte a pályafutását és most ismét tagja a csapatnak. Tréfásan utalt arra, hogy a csapat nagy része a „Horváth” nevet viseli. Kiemelte, hogy a csapat a nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét – ezzel a csapat tavalyi BEK szereplésére utalt, amikor a csapat a nagyon előkelő 8. helyen zárt. „A sportbizottság elnökével ott voltunk a szombathelyi utolsó fordulón, mert úgy éreztük, hogy ezzel is megadjuk a tiszteletet a magyar nemzet bajnokcsapatának.” A polgármester úr ezek után megköszönte a szakosztály vezetésének és a szponzoroknak a munkáját, amelyek lehetővé tették ezt a szép sikert, majd a város vezetésének elismeréseként emléklapot nyújtott át Kiss Ambrusnak, a szakosztály elnökének.Kiss Bódog Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte ezután a kétszeres bajnokcsapatot. Nagyra értékelte a sakkozók teljesítményét, külön kiemelve azt, hogy hatalmas munka és rengeteg energia fekszik a második aranyéremben is. A sakkozók hozzáállását követendő példaként említette valamennyi sportág sportolói számára. Külön örömét fejezte ki, hogy a Megyeháza adhatott otthont a Z. Csuti Hydrocomp SK hazai mérkőzéseinek.

Horváth Tamás nemzetközi mester, a csapat vezetőedzője nem akarta ismételni az előtte elhangzottakat, ezért olyan dolgokra tért ki, melyek még nem hangzottak el. A csapat BEK szereplésével kezdte. Elmondta, hogy a csapatot 19-dikként rangsorolták és végül a holtversenyes ötödik helyen végzett, a finomított számítás alapján lettek nyolcadikak. A csapatbajnokságban balszerencsés kezdés után a csapat szorgalma, összetartása hozta meg végül az idén is a sikert. A beérő fiatalok sok-sok ponttal járultak hozzá a jó csapatteljesítményhez. Horváth Tamás reményét fejezte ki, hogy a következő szezonban a Zalaegerszegi Csuti Hydrocomp SK harmadik bajnoki aranyát is megszerzi. A csapatbajnoksággal kapcsolatban elmondta még azt is, hogy a nagykanizsaiak balszerencsés szereplését az a fájó tény tette lehetővé, hogy az előző évben az első osztályba felkerült Gödöllő csapatánál (amely az első néhány fordulóban kemény ellenfélnek számított, és ekkor játszott a Csuti SK-val és a Nagykanizsával is) megszűnt a hátország, a financiális háttér és ettől kezdve a Gödöllő II. játszott a bajnokságban. A paksiak ezt követően találkoztak velük, és 11½-½ arányban megverték őket. Ez tette lehetővé, hogy az utolsó fordulóban megpróbálhassák a Kanizsát befogni, ami végül is sikerült nekik. Horváth Tamás szerint a Nagykanizsának az utolsó fordulóban 3 pontos vezetése birtokában biztonsági játékra kellett volna törekednie a Paks ellen, és akkor bizonyára megőrizték volna a második helyüket.

Grószpéter Attila nemzetközi nagymester
a csapat legjobb pontszerzője
Horváth Ádám nemzetközi nagymester
a fiatal játékos nagy ígéret

Megemlítette, hogy a klub rendezésében május 11-én kezdődik a Magyar Bajnokság döntője Hévízen, amely erősségét tekintve tulajdonképpen szuperbajnokságnak számít. Hárman vehetnek részt a csapatból, Portisch Lajos, Sax Gyula és Horváth Ádám. Két zalai város, Zalaegerszeg és Nagykanizsa 100 táblás sakkmérkőzésére május 13-án, 16:00 órai kezdettel kerül sor Zalaegerszegen, a Dísz téren. (Mint azt Horváth Tamás valamivel később elmondta, érdemes korábban érkezni, mert a mérkőzés előtt a nagykanizsaiak körülbelül 20 perces élősakk bemutatót tartanak.) A harmadik sportesemény, amely immáron 22-ik alkalommal kerül megrendezésre, a Zalakaros Kupa, május 16-24-e között. Jelenleg 160 felett van a benevezettek száma. Kuriózum, hogy érkezik versenyző Szomáliából, Nigériából és a Brunei Köztársaságból is.

Ambrus Zoltán, a Magyar Sakkszövetség főtitkára a díjak átadása előtt szólt pár szót. Elmondta, hogy ugyanúgy, mint a Forma-1-ben a Ferrarinak, a magyar csapatbajnokságban a Csuti SK-nak is komoly esélye van megnyerni a versenyt, akár erősítés nélkül is. „A csapatbajnokság a legfontosabb eleme a magyar sakkozásnak” – mondta. Kiemelte az utánpótlás nevelés, az ifjúsági bajnokságok fontosságát, hogy mindig legyen következő nemzedék, aki átveheti a stafétabotot. A főtitkár a Zalakaros Kupát kis magyar bajnokságnak nevezte, hiszen ez az a magyar rendezvény, amely évről évre megrendezésre kerül és megmozgatja a minősített játékosok és címviselők zömét. Ennek a versenynek a megrendezéséért a Magyar Sakkszövetség hálás a zalai szervezőknek. Sok alkalommal Magyar Nyílt bajnokságnak is minősítette ezt a versenyt.


Ambrus Zoltán gratulál Grószpéter Attilának

„Az országos magyar sakkbajnokságot Tamás nyugodtan nevezheti szuperbajnokságnak, mert XIII-as kategóriájú verseny Magyarországon nagyon ritka, sőt a világon is nagyon jegyzett.” A verseny Élő-átlaga 2562, az ország legkiválóbb sakkozói vesznek rajta részt. „Egyetlen egy sportág, így a sakk sem létezhet támogatók nélkül, és ezt itt Zalában éreztem tavaly, és érzem az idén is az éremátadáskor. A szponzori háttér itt nagyon jól szervezett.” Ambrus Zoltán ezek után a csapat jelenlévő tagjainak a nyakába akasztotta az aranyérmeket, és a csapatbajnokságok történetében először, minden játékos pénzjutalmat is kapott a főtitkártól, annak a hivatalban lévő, most megjelent, forgalomban lévő négyszögletes 500 forintos pénzéremnek egy példányát, amelyen Kempelen Farkas sakkautomatája látható. A pénzverdében mindössze 6500 darabot vertek ebből a pénzből és kibocsátásakor 1650.- Ft-ért lehetett hozzájutni.


Horváth Ádám az aranyéremmel együtt a Nemzetközi Sakkszövetség nagymesteri kinevező oklevelét és jelvényét is átvehette a főtitkár úrtól.Ambrus Zoltán befejezésül méltatta a Zalaegerszegi Csuti SK csapatát, nagy csapatnak nevezve a gárdát. „Régen született, hiszen már a bölcsőnél is ott volt, az NB I örökös tagjának is mondhatom. Azt kívánom, hogy nagyon sokáig éljen ez a csapat, éljen a csapatszellem, és éljen a támogatottság. Ez mind-mind a magyar sakkozás javát és jövőjét szolgálja, és segít abban, hogy megtartsuk azt a nemzetközileg kiérdemelt és elismert pozíciónkat, amit a magyar játékosok jelenleg elértek.”


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -