A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Hírek, cikkek
Megjelent a Sakkfutár 2003. évi 4. száma
Egy kis késéssel számolok be a színes magyar sakkmagazin, a Sakkfutár 2003. évi 4. számáról, amelyet április 2. hetének elején hozott a postás. Az újság 36 oldalon, gazdag tartalommal jelent meg, ezekből ajánlanék a figyelmükbe néhány cikket, a teljesség igénye nélkül.A címlapon a monacoi versenyről láthatunk képeket, a felső képen a Kramnyik-Lékó rapid partit, lent Viswanathan Anandot és Lékó Pétert láthatjuk.

Az újság vezető cikkét a főszerkesztő, Verőci Zsuzsa szavaival ajánlom figyelmükbe: „A szuperversenyek sorában különös rangot vívott ki magának a hagyományos Amber-verseny. A sakkvilág elitje szívesen játszik a szépen díjazott, remek feltételekkel megrendezett tornán. Az Élő-pontok bűvölete nélkül bátran sakkozhatnak, bonyolult változatokat is megjátszhatnak. Az idei, immár 12. viadalt az indiai Viswanathan Anand nyerte meg, de Lékó Péter ismét szép sikert ért el, egy ponttal lemaradva, holtversenyben a második helyen végzett. Külön öröm, hogy a rapid összecsapásokon megőrizte veretlenségét, „vakon” játszva becsúszott két vereség.”

A cikkből azt is megtudhatjuk, hogy ezt a versenyt tulajdonképpen nem Monacoban, hanem a Monte-Carloval szomszédos Roquebrune luxusszállodájában, a Vista Palace-ban rendezték. A versenyről részletes beszámolót, táblázatokat (külön a rapid, külön a vak és külön az összetett versenyről) bőséges elemzett játszmaválogatást és egy kombinációs válogatást találhatnak. Engedjék meg, hogy külön a figyelmükbe ajánljam az Anand-Topalov partit, Verőci Zsuzsa elemzésében. A parti megtekintéséhez kattintsanak az alábbi linkre:

Anand-Topalov vak parti, Monaco, 11. forduló

A Sakkfutár az előző számban részletesen foglalkozott a linaresi nagymesterversennyel. A téma ebben a számban egy megnyitáselméleti összefoglalóval folytatódik, melynek címe: „Kramnyik új repertoárral óvatosan sakkozott”. Az összefoglaló megnyitáselméleti szempontból osztályozza a verseny játszmáit, amely hasznos ismereteket nyújt elsősorban a versenysakkozóknak.

„Európai színvonalon” a címe Jakobetz László, FIDE mester cikkének, amely a március 13-16. között megrendezett II. Rubikon Kupa Sakkfesztivál elsősorban ifjúsági versenyeiről szól. A magyar győztesek közül a 10 éves Vincze Andrea, a 12 éves Szabó Leon és Dudás Eszter, a 18 éves Remete Eszter nevével még biztosan találkozunk. A felnőtt opent Csiszár Csaba nemzetközi mester nyerte.

Az Ifjúsági Sakk rovatban Popovics Ádámmal, a trónkövetelők sorozatban készített interjút Jakobetz László, a cikk címe: „Egy vérbeli támadójátékos”. A magyar-szlovén ifjúsági sakkmérkőzésen (Szombathely, 2003. március 28-30.) lányaink 11½-4½ arányban nyertek. Korpics Zsolt FIDE mester cikkének címe: „Jó házigazdák és ügyes sakkozók!”.
Barcza Gedeon: „A sakktábla titkai” című cikksorozatának 11-ik része a „Sokoldalú futó, egyoldalú huszár címet” viseli.

Verőci Zsuzsa nagymester a linaresi verseny 13. fordulójában játszott Lékó-Anand parti kapcsán boncolgatja a „Bástyavégjátékok buktatói”-t. Anand biztos, hogy nem a legjobban védekezett a gyaloghátrányos végjátékban, így elvesztette azt. De vajon nyerve volt ez a végjáték? Verőci Zsuzsa cikke segít egy kicsit eligazodni a bástyavégjátékok dzsungelében.

Az újságban „12 okos edző!?” címmel interjút olvashatnak Dobos Józseffel, Mádl Ildikó férjével. Az interjút Jakobetz László készítette. „Öt éve nincs már közöttünk” Brilla-Bánfalvi Sándor nemzetközi levelezési nagymester, a megemlékezést Sőreghy János írta. A „Védhetetlen matt” c. írás Molnár Dániel rádióriporterről emlékezik meg, aki március 26-án szívroham következtében hunyt el.

A csapatbajnokság 9. fordulójáról szól „A váratlan dráma a végső hajrában” c. cikk.Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -