A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / Budapest, 2003
TEHETSÉG ÉS KURÁZSI Nemzetközi Sakkverseny

Nigel Short
a verseny győztese

Polgár Judit
a második helyezett

Lékó Péter
a harmadik helyezett

Az utolsó forduló estéjén került sor a díjak átadására. Borisz Gelfand nagymester nem is maradt az ünnepség végéig, még aznap este elrepült Budapestről. A díjakat Hülvely István, a HUNGUEST HOTELS vezérigazgatója és Kállai Gábor nagymester, versenyigazgató adták át.


Kállai Gábor megnyitja az ünnepséget


Nigel Short átveszi a díját Hülvely Istvántól és Kállai Gábortól

A verseny első díját, 7000 Eurót és a győztesnek járó kupát Nigel Short nagymester vehette át. A legjobb magyar versenyzőnek járó kupát a második helyen végzett Polgár Judit kapta. A legszebb kombinációt Polgár Judit mutatta be Berkes Ferenc ellen, a legszebb külföldi versenyző kombinációs díját, egy gyönyörű kupát, Christopher Lutz vehette át Szergej Movszeszjan elleni kettős tisztáldozatos partijáért.


Polgár Judit a legjobb magyar versenyzőnek járó kupával

A díjak átadása után Kállai Gábor versenyigazgató, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója mondott pohárköszöntőt:

„Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy így a díjkiosztás után emeljem poharamat, és bele is igyak ebbe a pezsgőbe annak reményében, hogy ez a rendezvény jövőre és a további években is valamilyen formában megismétlődik. Ürítjük mindazoknak a sikereire, akik ragyogó játékkal igazán jól szórakoztatták a magyar közönséget és az Interneten keresztül mondhatni, hogy az egész világ sakk közönségét. Egészségükre!”

A szakmai igazgató rövid köszöntője után Nigel Short, a verseny győztese szólt néhány szót.


Nigel Short pohárköszöntője

„Viktor Korcsnojtól az imént azt a tanácsot kaptam, hogy ne szórakoztassam Önöket túlságosan. El kell mondanom, hogy ez a verseny nagyon jó verseny volt, és nem csak azért mert én nyertem. Magyarország egy olyan ország, amely óriási sakk hagyományokkal rendelkezik. Olyan generáció van, amely 1978-ban Buenos Airesben győzött és ez most folytatódik a mostani generációval, amely talán még tehetségesebb.

Az egy nagyon jó dolog, hogy egy ilyen verseny megrendezésre került. Az lenne a minimum, hogy évente egy ilyen versenyt Magyarországon megrendeznének. Remélem, hogy ez a verseny egy hagyomány megteremtésének a kezdete. Engedjék meg, hogy néhány szót szóljak a versenyről. A verseny Judit briliáns játékával kezdődött. Mint egy sprinter, úgy húzott el a többiektől, de Péter megtorpanásra kényszerítette. Lehetséges, hogy Judit ebben a partiban egy kicsit agresszívabban játszott, mint ahogyan azt a verseny helyzete azt indokolta volna, de Juditra éppen ez a bátor, és agresszív játék jellemző. Nagyon örülök annak, hogy azt a nagy deficitet, ami eddig részemről fennállt Judittal szemben, csökkenteni tudtam. Eddig 13 vereség mellett csak kétszer tudtam győzni ellene. A Judit elleni vereségeim közül némelyik nagyon emlékezetes. Buenos Airesben például, ha egy döntetlent sikerült volna elérnem, akkor már megnyertem volna a versenyt. Most, ezen a versenyen Judit ellen a szerencse is segített, aminek nagyon örülök.

Néhány szót hadd szóljak Lékó Péterről is, hiszen ez a verseny alapvetően az ő Kramnyik elleni világbajnoki döntő mérkőzésére való felkészülésének a jegyében jött létre. Amit itt Péter mutatott, az nem volt az ő legjobb formája, de nem volt lehangoló sem. Igazán remélem, hogy ez a világbajnoki döntő meccs itt Magyarországon kerülhet megrendezésre és hiszem, hogy Péternek nagyon jó esélye van ezt a meccset megnyerni! Péter egy nagyon erős játékos, aki nagyon jó formában volt Linaresben. Ha a korábban megismert erényeit sikerül Kramnyik ellen felvonultatnia, akkor a világbajnoknak nagyon-nagyon nehéz dolga lesz és nehéz idők várnak rá a meccs alatt. Mindenkinek sok köszönet, és remélhetőleg találkozunk jövőre, ugyanitt!”


Lékó Péter értékelése

Legvégül Lékó Péter értékelését hallhattuk:

„Ez egy különleges rendezvény volt, hiszen Magyarországon az utóbbi időben ilyen színvonalú körversenyre nem került sor. Bejutottam a klasszikus sakk világbajnoki döntőjébe, ezért rendezték ebben a tempóban ezt a versenyt. Teljesen egyetértek a győztessel, aki kiváló eredményt produkált ezen a versenyen, hogy Magyarországnak szüksége van évente egy ilyen rendezvényre. Szerencsés módon az utóbbi időben a magyar sakkozásnak nemcsak az egyéni eredményei, hanem a csapat eredményei is kiválóak. Ez a csapatsiker ötvözve a dortmundi sikeremmel olyan sakk bummot indított el Magyarország sakkozásában, amire az elmúlt 10 évben nem volt példa. Ezt a bummot felerősítette a linaresi elsőségem, és úgy gondolom, hogy felerősíti majd ennek a versenynek a sikere is. És hogyha, ahogyan azt nagyon sok sakkbarát reméli, sor kerül itt Magyarországon a Lékó-Kramnyik sakkvilágbajnoki döntőre, olyan erős hatást gyakorolhat a magyar sakkozás fejlődésére, amely akár 10-20 évre is kihathat.

Szeretnék egy-két szólni a magyar játékosokról. Először Juditról kell szólnom, aki a legeredményesebb magyar játékosa volt ennek a versenynek. Judit ezen a versenyen nem pont úgy szerepelt, mint ahogyan a nagyon sikeres versenyén Wijk aan Zeeben, ahol veretlen volt, de ismételten nagyon jól játszott. Ez nagyon fontos, hiszen azt mutatja, hogy a játékának színvonala kiegyensúlyozott és tényleg igazán 2700 feletti színvonalon játszik. Ez nagyon fontos a magyar sakkozásnak és a magyar sakkcsapatnak is. Szeretnék Élő-sorrendben továbbmenni.

Almási Zoltán nagyon magas színvonalú játszmákat játszott, de miután a játékgyakorlatában hiányok vannak, nem játszik elég partit, időzavarba kerülve ezeket a briliánsan megalapozott játszmákat végül is elvesztette. Zoltánnak éppen ez a gyenge eredménye mutatja, hogy szüksége van ezekre a versenyekre, hogy kiderüljenek a hibák. Biztos vagyok benne, hogy Zoltán a jövőben visszaszerzi Élőjét az eredeti játékerejének megfelelően.

Ács Péterről már a nemzetközi általános sakk szaksajtó is tudta, hogy ragyogó játékos a tavalyi hoogoveni sikere után. De ezt most már mi is megtudhattuk, és éppen én estem ennek áldozatul. Több, mint 10 éve ismerem, amikor Rimaszombaton megnyertem a 12 éven aluliak világbajnokságát, Ács Péter a 10 éven aluliaknál győzött. Minden szükséges versenyzői adottsága meg van, tehetséges, bátor, és nagyon erős fizikailag. Kiváló játékos és méltó arra, hogy a nemzeti válogatottban játsszon, hogy végre egyszer az aranyéremre is esélyünk legyen a sakkolimpián.

Berkes Fecó az utolsó magyar játékos az Élő-ranglista alapján. 1993-ban, amikor Kunfehértón szimultánt adtam 13 évesen, éreztem, hogy Berkes Feri egy nagy ígéret, nagy reménysége a magyar sakkozásnak. Itt most egy versenyen játszottunk. Játszmáiban megmutatkozott, hogy megnyitási felkészültsége az még nem olyan erős, mint ahogy egy ilyen 17-es kategóriájú versenyen az elvárható lenne. Viszont a tehetségével pótolni tudja a megnyitás-elméleti hiányosságait. Meg vagyok győződve arról, hogy ha keményen dolgozik, és lehetőséget kap, akkor ő is nagyon értékes tagja lesz a nemzeti válogatottnak.

Elég hosszú voltam már eddig is, néhány szót szólnék még a saját játékomról. Linares és Monaco után fel voltam készülve erre a versenyre, ugyanakkor hiányom van az ilyen klasszikus időbeosztású játszmákból, hiszen tavaly Dortmund óta egyedül Linaresben sikerült ilyen időbeosztással játszanom. A versenyen nem a legjobb formámat mutattam, de végül is jól végződött, mert győzelemmel sikerült zárnom a versenyt. Köszönet érte Szergej Movszeszjan úrnak, aki eddig minden kilencedik évben rendelkezésemre állt ezzel a szolgáltatással. Legutóbb Magyarországon 9 éve játszottam vele, 1994-ben, a szegedi korcsoportos világbajnokságon, ahol szintén az utolsó fordulóban találkoztunk. Szintén én voltam a fehér és akkor is nyertem. Ha jól számolom, legközelebb 2012-ben kerülhet erre legközelebb sor. Mindenkinek nagyon szépen köszönöm, aki közreműködött és támogatta ezt a versenyt, és remélem, hogy jövőre megint látjuk egymást!”


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -