A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / Budapest, 2003 / Budapest, 2003
TEHETSÉG ÉS KURÁZSI Nemzetközi Sakkverseny

Polgár Judit
a legjobb magyar játékos ezen a versenyen


Gyimesi Zoltán nagymester, a verseny egyik kommentátora így foglalta össze az utolsó forduló eseményeit:

Ma is nagy küzdelmek voltak, kivéve az Almási-Short játszmát. Azt hiszem, hogy a játékosok belenyugodtak az elkerülhetetlenbe. Almási Zoltánnak ez egy sikertelen verseny volt. Short Nigel pedig ezzel bebiztosította az első helyet.

Lutz Christopher meglepte Berkes Ferit a nyitásban és komoly előnyre tett szert, amit Ferit talán egy kicsit korán, de jogosan feladott.

Lékó Péter végig fölényben volt Movszeszjan Szergej ellen. Movszeszjan nagyon gyanús nyitást választott, a fejlődésben elmaradt. Lékó Péter több helyen is azonnali nyerést hagyott ki, de a győzelem mindig be volt biztosítva.

Polgár Judit Gelfand ellen Szvesnyikov védelmű játszmában kissé hátrányba került, de Gelfand nem találta meg a legpontosabb folytatást és a játszma azonnal döntetlen lett.

A Korcsnoj-Ács Péter partiban mindkét játékos a győzelemre tört. Mindkét játékos úgy érzem, hogy meg is volt győződve arról, hogy jobban is áll. Eleinte Korcsnojnak volt esélye, később Ács Péternek, de pontos játékkal a parti végül döntetlen lett.

1. forduló 2003. április 11. 14.30
 Movszeszjan-Ács ½-½
 Berkes-Lékó ½-½
 Short-Lutz 1-0
 Gelfand-Almási ½-½
 Korcsnoj-Polgár 0-1
2. forduló 2003. április 12. 14.30
 Ács-Polgár 0-1
 Almási-Korcsnoj ½-½
 Lutz-Gelfand ½-½
 Lékó-Short ½-½
 Movszeszjan-Berkes ½-½
3. forduló 2003. április 13. 14.30
 Berkes-Ács elhalasztva
 Short-Movszeszjan ½-½
 Gelfand-Lékó ½-½
 Korcsnoj-Lutz ½-½
 Polgár-Almási 1-0
4. forduló 2003. április 14. 14.30
 Ács-Almási ½-½
 Lutz-Polgár ½-½
 Lékó-Korcsnoj ½-½
 Movszeszjan-Gelfand ½-½
 Berkes-Short 0-1
5. forduló 2003. április 15. 14.30
 Short-Ács ½-½
 Gelfand-Berkes ½-½
 Korcsnoj-Movszeszjan ½-½
 Polgár-Lékó 0-1
 Almási-Lutz ½-½
Szabadnap 2003. április 16.
 Berkes-Ács ½-½
6. forduló 2003. április 17. 14.30
 Ács-Lutz 1-0
 Lékó-Almási ½-½
 Movszeszjan-Polgár ½-½
 Berkes-Korcsnoj ½-½
 Short-Gelfand 1-0
7. forduló 2003. április 18. 14.30
 Gelfand-Ács 1-0
 Korcsnoj-Short ½-½
 Polgár-Berkes 1-0
 Almási-Movszeszjan 0-1
 Lutz-Lékó ½-½
8. forduló 2003. április 19. 14.30
 Ács-Lékó 1-0
 Movszeszjan-Lutz 0-1
 Berkes-Almási 1-0
 Short-Polgár 1-0
 Gelfand-Korcsnoj ½-½
9. forduló 2003. április 20. 11.00
 Korcsnoj-Ács ½-½
 Polgár-Gelfand ½-½
 Almási-Short ½-½
 Lutz-Berkes 1-0
 Lékó-Movszeszjan 1-0
A verseny végeredménye:
1. Short Nigel ENG 6½ pont +17,3
2. Polgár Judit HUN 5½ pont +2,8
3. Lékó Péter HUN 5 pont -6,7
4. Ács Péter HUN 4½ pont +9,0
Gelfand Borisz ISR 4½ pont -5,4
Lutz Christopher GER 4½ pont +3,6
7. Korcsnoj Viktor SUI 4 pont -0,5
Movszeszjan Szergej SVK 4 pont -4,1
9. Berkes Ferenc HUN 3½ pont +1,7
10. Almási Zoltán HUN 3 pont -16,8

Horváth József nagymester, a verseny főbírája készített néhány érdekes statisztikát. A verseny legrövidebb játszmája az Almási-Short játszma volt (9 lépés, 9. forduló), a leghosszabb pedig a Polgár Judit-Almási parti (79 lépés, 3. forduló). 17 játszma dőlt el, 11 világos és 6 sötét győzelem született, a döntetlenek száma 28. A legtöbb lépést Short tette meg, összesen 425-öt, ami partinként 47,22-es átlag, a legkevesebbet pedig Lutz, 290-et, partinként 32,22-os átlaggal. A legjobb magyar játékos Polgár Judit lett. A legjobb kombináció a Polgár Judit-Berkes játszmában következett be, a legszebb külföldi játékos kombinációjáért Lutz Christopher vehetett át díjat Movszeszjan elleni partijáért.


Polgár Judit a verseny után így értékelte a saját teljesítményét:

Verseny előtt kiegyeztem volna ezzel a teljesítménnyel. A második helyen végeztem, minimálisan túlteljesítettem az elvárásomat. A verseny nagyon érdekes volt számomra és nagyon emlékezetes marad, mert elég intenzíven éltem meg minden partit. Az eredményem a hullámvasúthoz hasonlított, egyszer fenn, egyszer lenn. Az első három parti csak úgy „jött”, és ezért az első helyre szerettem volna törni mindenképp. De nem igazán ezzel foglalkoztam, a játszmákra koncentráltam. A negyedik partim könnyebben döntetlen lett. Lékó ellen sajnos kicsúszott a kezemből a játszma, nem léptem f4-et, amire jobban álltam volna. Az egy nagyon fájó vereség volt. Nem is tudom, hogy jó volt-e a szabadnap utána, vagy sem, mert így tovább emészthette magát az ember. A hatodik partiban Movszeszjan ellen nagyon kellemetlen állás jött ki a nyitásból, nagyon megszorongatott, majdnem nyerve is volt. Egy szerencsés taktikai húzással sikerült megmentenem a játszmát. Utána jött a Berkes elleni partim. Erre vagyok a legbüszkébb! Tábla mellett találtam ki a g4, Bh7 lépéseket és a mellékváltozatok is nagyon gyönyörűek voltak. Ez nagyon feldobott, lelkes voltam. Azt hittem, hogy az első hely még nincs elveszve teljesen. Short ellen „kard, ki kard” alapon kellett volna játszanom, harcolnom kellett volna. Azt hittem, hogy ő is talán szolidabb lesz. Olyan állást választottam, amiben úgy gondoltam, hogyha jól játszom, akkor döntetlen lesz. Ami igaz is volt. Egy ideig jól is játszottam, a 40. lépés körül egál is volt. Short egyre nagyobb türelemmel, kitartással játszott. A probléma az volt ezzel a nyitásválasztással, hogy rizikó nélkül játszhatott. Úgy hiszem, sokkal élesebben kellett volna játszanom, annak ellenére, hogy még egy kis energia hozzáadásával a döntetlenem meg lehetett volna. Ez nem akkora nagy probléma, csak elszúrtam. Az utolsó parti nem volt már érdekes számomra. A versenyszituációból adódóan a helyezések csak akkor változtak volna, ha én vesztek, Lékó nyer, és akkor beér. Erre nem is akartam gondolni ezért semmit sem kockáztattam.Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -