A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / Budapest, 2003 / Budapest, 2003
TEHETSÉG ÉS KURÁZSI Nemzetközi Sakkverseny

Polgár Judit elemez

A hetedik fordulóban Polgár Judit világossal 24 lépéses villámgyőzelmet aratott Berkes Ferenc ellen, és mivel Short sötéttel nem tudta legyőzni Korcsnojt, pontszámban utolérte. Lékó sötéttel a 20. lépésben döntetlent ajánlott Lutznak, de a német nagymester megpróbált még egy áttörést, és utána adta remire a partit. Movszeszjan és Gelfand is megszerezte első győzelmét, a szlovák nagymester Almási Zoltánnál, az izraeli nagymester pedig Ács Péternél bizonyult jobbnak. A forduló legfontosabb eseményeinek összefoglalására Varga Zoltán nagymestert, a verseny egyik kommentátorát kértem meg.

A Lutz-Lékó játszmában jelen pillanatban egy elég divatos, ám kisigényű változatban próbálta meg elkerülni Lutz Christopher a Lékó Péter által igen kedvelt Szvesnyikov változatot. Korai Fb5 után pozíciós harc alakult ki. Az állást kiegyenlítették, mintha úgy látszott volna, hogy egyik fél sem akar mindenáron győzni. A döntetlen igazságosnak mondható.

A napnak két szomorú eseménye volt. Az egyik Almási Zoltán-Movszeszjan játszma, ahol világos nagyon jól állt a megnyitásban, komoly győzelmi esélyei voltak. Szép tisztáldozatot hozott, de sajnos sok időt el is használt közben. Utána kijött egy olyan állás, ahol sötét visszaadta a tisztet és így az új anyagi eloszlásban Almási Zoli minőséghátrányát két gyalog kárpótolta. Nagyon ígéretesen álltak a tisztjei, sötét nagyon kellemetlenül érezte magát, ezt parti után Movszeszjan is bevallotta. Ekkor sajnos Almási Zoli hibázott és vesztő állásba került, gyakorlatilag minimális időnél. Ebben a helyzetben Movszeszjan óriási ellenesélyt adott, hiszen Fxf6+ Vxf6+ helyett valószínűleg a döntetlent biztosította volna Zolinak. Ez kimaradt és maradt a bástya hátrány és az időzavar után Zoli feladta a játszmát.

Gelfand Borisz-Ács Péter játszmában Gelfand megnyitás választása bejött. Egy nagyon szolid, nyugodt szisztémát választott, ahol Ács Peti egy idő után nem bírta a feszültséget. Egy pici világos fölény alakult ki. A végkifejlet itt is tragikus volt, mert 27. d5-re amennyiben sötét Vg6-ot lépett volna exd5 helyett, amely hatalmas hiba volt, egy jól játszható háromesélyes állás alakulhatott volna ki. Az exd5 lépés gyakorlatilag azonnal vesztett.

A nap mérkőzése a Polgár Judit-Berkes Ferenc parti. Polgár Jutka gyönyörűen megverte Berkes Ferit. Mi, kommentátorok nem is értettük, hogy mi történik, egészen a 14-ik lépésig, amikor is Polgár Jutka megmagyarázta tisztáldozatát. Utána gyakorlatilag kiderült, hogy a tisztáldozat teljesen korrekt volt. Mindenképpen nagy kompenzáció volt a tisztért. Teljesen megérdemelten, szépen győzött. Lehet, hogy ez lesz a verseny legszebb játszmája.

A Korcsnoj-Short partiban Korcsnoj elég furcsán építette fel a megnyitást, többször is pontatlankodott. Világos szerintem rosszabbul állt, mert rossz volt a gyalogszerkezete. De ezt az állást meglehetősen jól védte és számunkra némi meglepetésre Short elég hamar belenyugodott a döntetlenbe.

Gyimesi Zoltán nagymester, a másik kommentátor veszi át a szót. A szabadnap után nagyon érdekesen alakultak az eredmények. Felélénkült a játék, több az eldőlt játszma. A tegnapi nap magyar szempontból sikeres volt, ma viszont egy fekete napjuk volt a magyaroknak. Úgy gondolom, hogy ebben az időzavar is szerepet játszott, Almási Zoltán nagyon rosszul osztotta be az idejét és ez megbosszulta magát. Én arra számítok, hogy az utolsó két fordulóban folytatódik ez a küzdőkedv. Nagyon izgalmas játszmákra számíthatunk még és a verseny még nyílt. Ha a nyolcadik fordulóban a Short-Polgár Judit játszma nem dől el, akkor az első két hely valószínűleg beírható Shortnak és Polgár Juditnak. Amennyiben eldől, az első helyezett kiléte már ismert lesz. A többi helyezésért azonban még nagyon nagy csaták várhatók!

1. forduló 2003. április 11. 14.30
 Movszeszjan-Ács ½-½
 Berkes-Lékó ½-½
 Short-Lutz 1-0
 Gelfand-Almási ½-½
 Korcsnoj-Polgár 0-1
2. forduló 2003. április 12. 14.30
 Ács-Polgár 0-1
 Almási-Korcsnoj ½-½
 Lutz-Gelfand ½-½
 Lékó-Short ½-½
 Movszeszjan-Berkes ½-½
3. forduló 2003. április 13. 14.30
 Berkes-Ács elhalasztva
 Short-Movszeszjan ½-½
 Gelfand-Lékó ½-½
 Korcsnoj-Lutz ½-½
 Polgár-Almási 1-0
4. forduló 2003. április 14. 14.30
 Ács-Almási ½-½
 Lutz-Polgár ½-½
 Lékó-Korcsnoj ½-½
 Movszeszjan-Gelfand ½-½
 Berkes-Short 0-1
5. forduló 2003. április 15. 14.30
 Short-Ács ½-½
 Gelfand-Berkes ½-½
 Korcsnoj-Movszeszjan ½-½
 Polgár-Lékó 0-1
 Almási-Lutz ½-½
Szabadnap 2003. április 16.
 Berkes-Ács ½-½
6. forduló 2003. április 17. 14.30
 Ács-Lutz 1-0
 Lékó-Almási ½-½
 Movszeszjan-Polgár ½-½
 Berkes-Korcsnoj ½-½
 Short-Gelfand 1-0
7. forduló 2003. április 18. 14.30
 Gelfand-Ács 1-0
 Korcsnoj-Short ½-½
 Polgár-Berkes 1-0
 Almási-Movszeszjan 0-1
 Lutz-Lékó ½-½
8. forduló 2003. április 19. 14.30
 Ács-Lékó
 Movszeszjan-Lutz
 Berkes-Almási
 Short-Polgár
 Gelfand-Korcsnoj
9. forduló 2003. április 20. 11.00
 Korcsnoj-Ács
 Polgár-Gelfand
 Almási-Short
 Lutz-Berkes
 Lékó-Movszeszjan
A verseny állása a 7. forduló után
1. Short Nigel ENG 5 pont +11,5
Polgár Judit HUN 5 pont +8,7
3. Movszeszjan Szergej SVK 4 pont +4,3
Lékó Péter HUN 4 pont -3,4
5. Gelfand Borisz ISR 3½ pont -4,2
6. Korcsnoj Viktor SUI 3 pont -1,5
Ács Péter HUN 3 pont +1,3
8. Berkes Ferenc HUN 2½ pont -0,2
Lutz Christopher GER 2½ pont -6,5
Almási Zoltán HUN 2½ pont -10,7Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -