A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / Budapest, 2003 / Budapest, 2003
TEHETSÉG ÉS KURÁZSI Nemzetközi Sakkverseny

Lékó Péter, a parti győztese

Az ötödik fordulóban megtelt a Tulip Inn Budapest Millenium Hotel nagyterme. A sakkbarátok kíváncsiak voltak a verseny és egyben a magyar sakkozás legizgalmasabbnak ígérkező nagy eseményére, a két világklasszis nagymesterünk, Polgár Judit és Lékó Péter küzdelmére.

A verseny állása Polgár Judit részéről világossal akár a biztonsági játékot, a döntetlenre való törekvést is indokolta volna. Judit azonban nyerésre játszott! A Szicíliai védelem Szvesnyikov változata került terítékre és ebben Judit egy újítással lepte meg Lékó Pétert. És itt, átadnám a szót Varga Zoltán nagymesternek, a verseny egyik kommentátorának, hogy foglalja össze a forduló legfontosabb eseményeit:

A Gelfand-Berkes parti a nap kellemes meglepetése volt számunkra. Gelfand valamivel jobban jött ki a megnyitásból. Mi úgy értékeltük, hogy végig plusz-egyenlő volt, de szerencsére Berkes Feri hamarosan leegyszerűsítette az állást. Egy kicsit rosszabbul állt, de ellenfelének elfogyott az ideje is, meg az állása is, így döntetlenben egyeztek meg.

A Korcsnoj-Movszeszjan játszmában a nyitás érdekesen alakult. Gyakorlatilag kiraktak egy Meráni védelmű játszmát azzal a furcsa lépéssorrenddel, hogy a vezér valahogyan d3-ra keveredett. Ez egy kicsit szokatlan volt. Ezek után Korcsnoj elnézett egy gyalogot. Szerintünk elnézte, persze az is lehet, hogy áldozta. Végül kapott érte valamennyi kompenzációt. Korcsnoj ezután nagyon rutinosan védekezett és lépésismétléses döntetlen lett a vége.

Az Almási-Lutz parti volt számunkra a nap csalódása. Úgy gondoltuk, hogy Almási Zoltán ma esetleg világossal meg tudja szerezni első győzelmét. (Bár ezt már a múltkor is vártuk tőle.) Gyakorlatilag a megnyitásban kirakott egy közismerten nem túl előnyös változatot. Világosnak nagy nyerő sansza nem volt és ráadásul nem is ismerte a változatot. Ellenfelének volt már ilyen játszmája és ismerte is a változatot. Így a végén döntetlenben egyeztek meg. Almási Zoli sok időt használt el. Hát, csalódás volt.

A Short-Ács partiban a nyitás kicsit igénytelenre sikeredett Short nagymester részéről. Utána látszólag egy kis előnybe került. Szerintem ott több olyan lépés lett volna, hogy kellemetlenül megszorongathatta volna Ács Petit. Ám szerencsére kicsit gyorsan játszott és egy e5-tel kinyitotta az állást, ami elvi hiba volt, mert ezek után Ács Peti futópárja életre kelt. Peti így egy kicsit kedvezőbb végjátékba keveredett, ahol később gyalog előnye is lett, majd minőség előnye, csak sajnos az állás végig döntetlen volt. Mindenképp volt esély, hogy Ács Peti megszerezze a győzelmet!

A nap, a verseny mérkőzése, a Polgár-Lékó játszma volt. Az eddig kiválóan játszó Polgár Judit ma kicsit halványabban teljesített, míg Lékó Péter szerintem elég jól játszott. Habár én úgy láttam, hogy ez mivel már az ötödik forduló volt, mintha a játékosok egy kicsit már fáradtak lettek volna. Ez különösen Jutkára vonatkozik, aki a megnyitásban lépett egy újítást, Hxb5-öt, ami szerintem nem volt rossz, sőt az is lehet, hogy jó volt. De utána többször is pontatlankodott, kihagyta a számára kicsit kedvezőbb lehetőségeket. Gyakorlatilag elég hamar világossal belement egy vesztő állásba. Furcsa helyekre tette a tisztjeit és utána csak idő kérdése volt, hogy Lékó Péter mikor tesz pontot a játszma végére.

Lékó Pétert kérdeztem a parti után:

Tisztelem Polgár Juditot azért, hogy fölvállalta, hogy a legélesebb változatot választja a Szvesnyikovban, hiszen vannak sokkal békésebb változatok, amik szinte garantálják a döntetlent, neki valószínűleg a versenygyőzelmet. Úgy látszik, hogy Judit a közönség kiszolgálására ment. Abszolút nyílt játékot vállalt fel. Egy nagyon éles újítást választott, amire nekem sokat kellett gondolkodnom, hogy megtaláljam az ellenszert. Nem is biztos, hogy a legjobban reagáltam, annyi lehetőség van ebben az állásban, hogy sokat kell elemezni, hogy mi a legjobb. Amit választottam, az abszolút játszhatónak tűnt. Sok lehetőségem volt még utána is. Nem tudtam, hogy hogy játsszak végül. Lélektanilag úgy döntöttem, hogy inkább gyalogot áldozok, és én támadok, minthogy Bxd5-tel leüssek egy gyalogot. Viszont Vb1, majd Bb8-cal hirtelen fehér kavar. Biztos vagyok benne, hogy az objektíve nem elegendő. Igazából ettől féltem.

Gondoltam, hogy inkább én áldozok gyalogot és tartom a kezdeményezést. Ettől függetlenül egy nagyon furcsa állás jött ki. Ott van a kezdeményezés, de nem látni, hogy hogyan lehet azt fokozni. Érdekes módon pont ilyen apró lépésekkel az ember folyamatosan biztosítani tudja az állását. Az erő sötét állásában (Hd4 mindig fenyeget) nagyon kedvező volt. Az f5-f4-es előretörés mindig a levegőben lógott, f5 után konkrétan már biztos, hogy forszírt nyert az állás. Hasonló parti volt, mint a Shirov és a Topalov elleni Szvesnyikov győzelem, azzal a különbséggel, hogy az mondjuk 25 lépésig elmélet nagyjából, és utána kezdődik a parti. Itt viszont az elejétől fogva kellett a tábla mellett dönteni. Nem vagyok benne biztos, hogy a legjobban reagáltam, annyi lehetőség van. Egyikre sem láttam pontosan, hogy mit készülhetett Judit föl. Mindegyik olyan jónak nézett ki. Biztos voltam benne, hogyha valaki egy Hxb5-öt meg mer játszani, akkor nagyon sok munka van mögötte, hiszen minden változatban sötét jól áll, de lehet, hogy nem áll jól. Nagyon csalóka állás. Hogy az ember ezt jól tudja értékelni, ehhez tüzetes elemzés kell.

A szabadnapom valószínűleg készülök, de lehet, hogy kirándulok. A győzelem után megváltoztak az elvárásaim.

1. forduló 2003. április 11. 14.30
 Movszeszjan-Ács ½-½
 Berkes-Lékó ½-½
 Short-Lutz 1-0
 Gelfand-Almási ½-½
 Korcsnoj-Polgár 0-1
2. forduló 2003. április 12. 14.30
 Ács-Polgár 0-1
 Almási-Korcsnoj ½-½
 Lutz-Gelfand ½-½
 Lékó-Short ½-½
 Movszeszjan-Berkes ½-½
3. forduló 2003. április 13. 14.30
 Berkes-Ács elhalasztva
 Short-Movszeszjan ½-½
 Gelfand-Lékó ½-½
 Korcsnoj-Lutz ½-½
 Polgár-Almási 1-0
4. forduló 2003. április 14. 14.30
 Ács-Almási ½-½
 Lutz-Polgár ½-½
 Lékó-Korcsnoj ½-½
 Movszeszjan-Gelfand ½-½
 Berkes-Short 0-1
5. forduló 2003. április 15. 14.30
 Short-Ács ½-½
 Gelfand-Berkes ½-½
 Korcsnoj-Movszeszjan ½-½
 Polgár-Lékó 0-1
 Almási-Lutz ½-½
Szabadnap 2003. április 16.
 Berkes-Ács
6. forduló 2003. április 17. 14.30
 Ács-Lutz
 Lékó-Almási
 Movszeszjan-Polgár
 Berkes-Korcsnoj
 Short-Gelfand
7. forduló 2003. április 18. 14.30
 Gelfand-Ács
 Korcsnoj-Short
 Polgár-Berkes
 Almási-Movszeszjan
 Lutz-Lékó
8. forduló 2003. április 19. 14.30
 Ács-Lékó
 Movszeszjan-Lutz
 Berkes-Almási
 Short-Polgár
 Gelfand-Korcsnoj
9. forduló 2003. április 20. 11.00
 Korcsnoj-Ács
 Polgár-Gelfand
 Almási-Short
 Lutz-Berkes
 Lékó-Movszeszjan
A verseny állása a 5. forduló után
1. Short Nigel ENG 3½ pont +7,0
  Polgár Judit HUN 3½ pont +6,0
3. Lékó Péter HUN 3 pont -1,0
4. Movszeszjan Szergej SVK 2½ pont -1,5
Gelfand Borisz ISR 2½ pont -3,0
6. Lutz Christopher GER 2 pont -2,0
Korcsnoj Viktor SUI 2 pont -1,0
Almási Zoltán HUN 2 pont -6,5
9. Berkes Ferenc HUN 1½(1) pont +1,8
Ács Péter HUN 1½(1) pont -0,3
A Polgár Judit-Lékó Péter játszmát az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:
Polgár-Lékó játszma


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -