A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / Budapest, 2003 / Budapest, 2003
TEHETSÉG ÉS KURÁZSI Nemzetközi Sakkverseny
2003. április 11-én fél háromkor megindultak a sakkórák és megkezdődött minden idők legrangosabb magyar sakkeseménye, a „Tehetség és Kurázsi” Nemzetközi Nagymesterverseny, a Tulip Inn Budapest Millenium Hotelben. Az esélyekről a legilletékesebbeket, magukat a versenyzőket kérdeztem.
Lékó Péter:

Nagyon kiegyensúlyozott ez a verseny, nem lehet senkit úgy kiemelni. Nekem ez gyakorló verseny a világbajnoki döntőre való felkészüléshez. Nyilván nagy újításokat, vagy nagyon fontos dolgokat nem fogok kijátszani. Igyekszem elkerülni a megnyitási párharcot és a játékerőmben bízok, hogy a megnyitási hiányosságot, ami így felmerülhet, azt a játékerőmmel próbálom kompenzálni. Az esélyek? Almási Magyarországon mindig nagyon jól játszik, Judit szintén nagyon jó formában van most. A külföldieknél Gelfand és Short az, akiben „benne van”, hogy megnyerje ezt a versenyt. Ha kijön a lépés, én is nyerhetek. A két fiatal magyar teljesen kiszámíthatatlan, mint ahogyan Movszeszjan is, akinek vagy nagyon jól megy, vagy nagyon rosszul. Korcsnojt sohasem lehet leírni, mert néha olyan fantasztikusan játszik még most is. Rengeteg partit tud nyerni. Abszolút nyílt verseny lesz. Szakmailag Gelfand lesz a legnagyobb ellenfelem, hiszen ellene még soha életemben nem nyertem versenypartit. Azt tartom szem előtt, hogy a világbajnoki párosmérkőzésen nekem Kramnyikot kell legyőznöm. Ezen a versenyen igyekszem begyakorolni olyan dolgokat, amelyekre eddig nem volt lehetőségem, így például az időbeosztást finomítani, amivel Linaresben még bajom volt.Szerintem 3 plusszal már esetleg lehet nyerni, hiszen nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik ez a mezőny.
Polgár Judit:

Szeretnék az első háromba kerülni, első helyért játszani, de alapvetően szeretnék jól, kiegyensúlyozottan játszani, ahogyan az utóbbi pár versenyemen ezt csináltam. Szeretnék minden partira külön odafigyelni. Szerintem 6-6½ pont szükséges a verseny megnyeréséhez.
Gelfand Borisz:

Az izraeli nagymester is Lékót tartja a verseny fő esélyesének és megemlíti még Polgár Judit és Short nevét. Szerinte is 6-6½ pont kell a győzelemhez. Természetesen ő is szeretne beleszólni az első helyért folyó küzdelembe.
Short Nigel:

Úgy gondolom, hogy Lékó Péter a verseny egyértelmű esélyese, de jó néhány játékos van, aki még könnyedén megnyerheti a versenyt. Lékó Péter azért is esélyes, mert különösen jó formában van, Polgár Judit nagyon veszélyes, Borisz Gelfand is elől fog végezni. Nagyon szoros a mezőny, nehéz megjósolni, hogy ki hány pontot szerez. Úgy gondolom, hogy a verseny megnyeréséhez legkevesebb 3 plusz mindenképp kell, de lehet, hogy ez csak a holtversenyes első helyhez lesz elegendő.
Movszeszjan Szergej:

Lékó Péter az esélyes, de meglepetés bármikor elképzelhető, hiszen rengeteg tehetséges, fiatal játékos van a mezőnyben. 6 pont a holtversenyes első helyhez bizonyára elég, 6½ ponttal pedig biztos, hogy meg lehet nyerni ezt a versenyt. Láttam már hasonló erősségű versenyt, ahol 8-8½ pontot ért el valaki, de ez itt egyáltalán nem valószínű. Nehéz megmondani, hogy mire leszek képes ebben a mezőnyben, szeretnék jól játszani és akkor sok pontom lesz.
Lutz Christopher:

Lékó Péter természetesen az esélyes. Polgár Judit, Gelfand, Short és Almási is esetleg nyerhet. Szerintem 4 plusszal már meg lehet nyerni ezt a versenyt, 5 vagy 6 plusz már kiemelkedő eredmény lenne, nem hiszem, hogy erre sor kerül. Én nem tartozom az esélyesek közé, szeretnék jól játszani, az elvárásomat túlteljesíteni, és az Élő-számomat növelni.
Korcsnoj Viktor:

Akiknek a legmagasabb Élőjük, azok az esélyesek, és mivel a versenyt Budapesten rendezik, úgy gondolom, hogy ők is fogják a versenyt megnyerni. 3 plusszal, azaz 6 ponttal csak holtversenyes első helyezést lehet elérni. 50%-os teljesítménnyel elégedett lennék.
Ács Péter:

Szerintem Lékó Petinek van a legjobb esélye az első helyre. Remélem is, hogy ő fogja megnyerni ezt a versenyt, annak ellenére, hogy néhány partiban majd rápirítunk a megnyitás-elméleti hiányosságaira, amiből azt hiszem, hogy nem sok van. Talán ezzel tudjuk őt a legjobban segíteni a Kramnyik elleni világbajnoki meccsre való felkészülésében. Jobb, ha mi találjuk meg a lyukakat a repertoárján, mintha ugyanezt Kramnyik tenné. A verseny világklasszisokkal van tele, Gelfand elkaphat egy jó formát, ő is az élen végezhet. Judit is mostanában fantasztikusan játszik, ha ez az agresszív stílusa átüt és sorozatban sikerül neki világklasszisokat legyőznie – ő is nyerhet. Szerintem ők hárman most a legjobb sakkozók a mezőnyben. A győzelemhez 6½ pontra biztosan szükség lesz, mert olyan mezőny jött össze, ahol sok agresszív stílusú játékos van. Mindenki sakkozni fog mindenki ellen! Emiatt sok parti el fog dőlni, ezért gondolom, hogy a 4 pluszos teljesítmény a győzelemhez feltétlen szükséges lesz. Én 50% körüli eredményt szeretnék elérni. Ahogy magamat ismerem, a teljesítményem valószínűleg hullámzó lesz. Egy-két győzelmet mindenképp szeretnék aratni és jó lenne, ha nem csúszna be vereség. A két utolsó versenyem közül az egyikben nagyon jól, a másikban nagyon rosszul szerepeltem, el nem tudom képzelni, hogy mi fog itt történni.
Berkes Ferenc:

Kemény verseny lesz, arra, hogy ki fogja megnyerni, nem tippelnék. Lékó, Polgár Judit, Gelfand, Short a legesélyesebbek. 6 pont szerintem elég lesz a végső győzelemhez. Jól szeretnék játszani, skalpokat szeretnék gyűjteni. Mivel én vagyok itt a leggyengébb sakkozó, engem mindenki meg akar majd verni, ezért sok igen érdekes partira számítok. Még nem játszottam soha együtt ennyi ilyen jó sakkozóval. Bizonyítani szeretnék!


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -