A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Hírek, cikkek
Budapest-Varsó barátságos ifjúsági sakk csapatmérkőzés
Az előzmények:

2002 év októberében a lengyel ifjúsági sakkválogatott barátságos mérkőzésre hívta ki a magyar válogatottat. A válogatott a felkérést szervezési és anyagi nehézségek miatt köszönettel elhárította, és helyette az aktuális ifjúsági sakkcsapatbajnok Barcza-BEAC csapatának részvételéről kezdődtek egyeztetések. A csapatot néhány budapesti játékossal megerősítettük – valamennyien korábban nálunk sakkoztak – és a lengyelek nagy örömére nem veszett kárba szervezőmunkájuk, a nemzetközi találkozó létrejött.


A szervezők kérésére a mérkőzés Varsó - Budapest néven került megrendezésre, habár a lengyel csapatot nem csupán fővárosi játékosok alkották. Az értékszámok alapján jóval esélyesebb házigazdák - ami a (szomorú) lényeg, 18½-9½ arányban legyőztek minket. Játékosaink lehetőséget kaptak arra is, hogy részt vegyenek a versenyt követő Gawlikowski emlékversenyen, amelyhez hasonló versenyt nem emlékszem, rendeztek-e valaha is Magyarországon.

A budapesti visszavágó:

Miután a lengyelek oly pazar fogadtatásban részesítettek bennünket, és oly nagyméretű zakót kaptunk tőlük, a március 13-14-i visszavágóra alaposan megerősítettük csapatunkat. A kisfiúk három tábláján odakint 6-0 arányú vereséget szenvedtünk, most három csere után a legkisebbeknél Rácz Gábor, a 10 éveseknél Mihók Olivér - az egyetlen Budapesti a csapatban, aki sohasem játszott nálunk - és a 12 éveseknél To Nhat Minh lett a csapatunk tagja.


Varsóban öt táblán játszottak a nagyfiúk, valamennyien 1-1 re végeztek. Most csak három lengyel fiú érkezett, így kimaradt a csapatból Antal Gergely és Ádám György, játszott viszont három NB I-es sakkozónk Pintér Gábor, Dencsi Tibor és Boros Dénes.

A leányok Varsóban jól helyt álltak, Hönsch Kamilla és Ignácz Marika győztek is, ők és Martin Dóra valamint Tardos Zsófia a csapat tagjai maradtak. A másik két táblán cseréltünk: kimaradt a csapatból a Lengyelországban nagyszerűen szerepelt Kiss Emese, mert ellenfeleink fiatalabb korosztályú versenyzővel érkeztek, illetve Gere Orosolya, helyettük Schneider Veronika és Ignácz Rózsa került a csapatba.

Az első fordulóban nagy bravúrt ért el Rácz Gábor: legyőzte abszolút esélyes ellenfelét, Swierz Dariuszt, aki később a Rubicon sakkfesztivál 100%-os megnyerésével bizonyított. A leányok és a kisfiúk tartották az egyensúlyt, sajnos a legidősebb fiúknál szenvedtünk vereséget. Meglepő módon a második napon is a kicsik tartották az egyensúlyt, az NB I-es fiúk-lányok maradtak alul a vendégekkel szemben.


Az első nap mi játszottunk világossal

Az eseményről további részletek és a partik megtekinthetők a www.rubiconchess.hu oldalon a válogatott mérkőzés menüpont alatt. A győztesek mindenképp kiemelést érdemelnek, Ignácz Marika, Ignácz Rózsa és Mihók Olivér büszkélkedhetnek ezzel.

A győztes csapat jutalmaképpen megtarthatta a mérkőzés vándorkupáját, valamint mindkét csapat kapott egy-egy szép emlékserleget – amit azonban sajnos már nem láthatunk, mert a fesztivál alatt lába kelt…


A táblánkénti eredmények:

I. II. Budapest   Varsó I. II. Korcsoport
½ 0 Pintér Gábor - Krysztofiak Marcin ½ 1 F18
0 0 Dencsi Tibor - Czarnota Pawel 1 1 F16
0 1 Boros Dénes - Olszewski Michal 1 0 F14
0 ½ To Nhat Minh - Paluba Robert 1 ½ F12
½ 1 Mihók Olivér - Wojciech Mamak ½ 0 F10
1 0 Rácz Gábor - Swiercz Dariusz 0 1 F8
1 0 Schneider Veronika - Kozak Magdalena 0 1 L16
1 1 Ignácz Mária - Gasik Anna 0 0 L14
½ 0 Tardos Zsófia - Radziewicz Kasia ½ 1 L12
½ 1 Ignácz Rózsa - Palczak Alexandra ½ 0 L12
0 ½ Hönsch Kamilla - Gluszko Monika 1 ½ L10
0 0 Martin Dóra - Lach Aleksandra 1 1 L8
5 5 7 7


Ádám György, Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -