A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Hírek, cikkek
Monaco: 3 győztes
A Monacói Hercegségben a Vista Palace szállodában bonyolították le az idén március 15-27. között a már hagyományosnak számító 12. Amber vak- és rapidsakk tornát. A magas díjakat, összesen 193 250 dollárt, a levelezési nagymesteri címmel rendelkező holland gyáros, Joop van Oosterom úr biztosította. Nem kellett kétszer megkérni senkit sem a részvételre…

Rangos mezőnyt gyűlt össze, 2 magyar résztvevővel, Lékó Péterrel és Almási Zoltánnal (képünkön). A fiatal nagymesterek valamennyien 2650 feletti Élővel rendelkeztek, a jugoszláv Ljubojevics nagymesternek volt csak 2600 alatti az Élője. A versenyen egy nap az ellenfelével mindenki két partit váltott, egy vak partit és egy rapid partit. Ez utóbbinál 25-25 perc gondolkozási idő mellett lépésenként 20 másodpercet írt jóvá számukra a sakkóra. A vak játszmáknál a résztvevők pedig legfeljebb az üres sakktáblát nézhették.


Szakmailag a rapid partik elsősorban az új elemzések kipróbálására alkalmasak, hiszen a meglepetés ereje itt sokkal nagyobb, mint a hagyományos gondolkozási idő mellett. Az ellenfélnek általában nincs ideje tábla mellett megdönteni a változatot – gyakran a megérzéseire kénytelen hagyatkozni. A vaksakk verseny pedig a régi hagyományokat próbálja felújítani. A régi nagyok (Aljechin, Capablanca stb.) egy-egy nagy verseny után vakszimultánt adtak a drukkereknek. A vaksakk verseny egy kicsit a nézőknek szól, akik itt bizony hibázni is láthatják kedvenceiket.

A monacói versenyen három kategóriában hirdettek győztest, rapid sakkban, vaksakkban és összetettben.

A rapid sakkban Barejev győzött 11-ből 8 ponttal veretlenül, az ugyancsak veretlen 7½ pontos Anand és Lékó előtt. A negyedik a bolgár Topalov lett 7 ponttal, az ötödik a tavalyi összetett győztes Morozevics 6½ ponttal. Érdekesség, hogy Morozevics 6 játszmát nyert, 4-et vesztett és mindössze csak 1 partiban játszott döntetlent. Kramnyiknak nem feküdt ez a műfaj, 5 ponttal (1 mínusszal) a 8-ik helyen végzett. Almási Zoltán 4½ ponttal a 9. helyen végzett.

A vaksakk versenyen Kramnyik győzött 11-ből 8 ponttal. Veretlenségét nem tudta megőrizni, a második helyezett Morozevics megverte. Morozevics a vele azonos pontszámot teljesítő, 7 pontos Anandot is legyőzte. Lékó Péter az 5. helyen, Almási Zoltán a 9. helyen végzett.

Viswanathan Anand
Lékó Péter
Alexander Morozevics

Összetettben összeadták a két versenyen szerzett pontszámokat. Anandnak 14½ pontja gyűlt össze, így ő nyerte az összetettet. 13½-13½ pontja lett a 2-3. helyen végzett Lékónak és Morozevicsnek. Almási 9½ pontja a 9. helyhez volt elegendő.

A rapid versenyen Almási Zoltán ellen hiába vetett be újítást a spanyol Shirov, a magyar nagymester jól reagált és megnyerte a partit. Ezt a játszmáit az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:
Almási-Shirov parti, Monaco, 2003

A rapid verseny játszmáit az alábbi linkre kattintva tölthetik le:
Játszmák PGN formátumban

A vaksakk versenyen rengeteg hibával játszottak a nagymesterek. Sok, ezen a szinten durva elnézésnek számító lépés akadt. Nézzünk egy példát!
Lékó-Barejev hadállás, Monaco, 2003

A vaksakk verseny játszmáit az alábbi linkre kattintva tölthetik le:
Játszmák PGN formátumban

A versenyek részletes táblázatát pedig az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:
Monaco - TáblázatokHonfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -