A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Ez történt...
Ez történt 2003 februárjában a sakkvilágban
Magyarok külföldön:

Viktor Bologan nagymester Csernyin Alexander nagymester

715-en vettek részt a január 25-26-án lebonyolított kétnapos 28-ik d’Aubervilliers Grand Rapid Openen. Győzött Viktor Bologan, Vladimir Georgiev és Davor Komljenovic előtt. A legjobb magyar Csernyin Alexander 18-ik lett.

Gibraltár Chess Congress elnevezésű, 12500 angol font összdíjazású opent január 28-a és február 6-a között bonyolították le, 59 fő részvételével. A rangos mezőnyben 24 nagymester, 1 női nagymester és 8 nemzetközi mester ült a sakktáblák mellé. A ciprusi Vasziliosz Kotroniasz nagymester győzött az angol Nigel Short előtt. Mindketten 10 játszmából 7½ pontot gyűjtöttek. Gyimesi Zoltán 5½ ponttal a 23-ik, felesége dr. Medvegy Nóra szintén 5½ ponttal a 27-ik helyen zárta a versenyt.

A 3-ik griesheimi 10 résztvevős, körmérkőzéses, XI-es erősségű (Élő-átlag: 2518) nagymesterversenyen a végső győzelemre esélyes Ruck Róbert (2583) 9-ből 4 ponttal a szerény 7. helyen végzett. Győzött a svéd Jevgenyij Agrest nagymester (2574) 7 ponttal, második a német Mihailo Prusikhin nemzetközi mester (2509) 6 ponttal, harmadik az örmény Szergej Galdunts nemzetközi mester (2487) 5½ ponttal. Prushikhin másodszor teljesítette a nagymester normát.

Magyar versenyek:

A hagyományos körmérkőzéses Első Szombat versenyeken, Budapesten, februárban nem indult nagymester csoport. Mindkét nemzetközi mester csoportban magyar győzelem született, az elsőt Bérczes Dávid (2261) nyerte 10-ből 6½ ponttal, Hardicsay Péter (2309) és Kun Gábor (2359) 6-6 pont előtt. A másik csoportban Gonda László (2317) (képünkön) győzött 10-ből 8 ponttal, Jakab Attila (2358) 7½ és Faragó Sándor (2334) 6½ pont előtt. Gonda László először teljesítette a nemzetközi mesteri normát. A Fide mester csoportot Metaxasz Vaszilisz (magyar) nyerte 8½ ponttal (12 résztvevő).

A nemzeti csapatbajnokságban februárban bonyolították le a 6. és a 7. fordulót. Az NB I-ben a listavezető a tavalyi bajnok zalaegerszegi Csuti SK csapata, második a Paks, harmadik a Nagykanizsa. Egy sajnálatos esemény is történt, Gödöllőn elfogyott a pénz és ezért csak nagyon gyenge csapattal tudtak kiállni a Paks ellen és 11½-½ arányban kikaptak. Ezzel komolyan befolyásolják a bajnokság végeredményét. A Magyar Sakkszövetség tehetetlen, ötletük sincs arra vonatkozólag, hogy hogyan lehetne a hasonló eseteket megelőzni. A szakmai igazgató elmondása szerint Magyarországon szóba sem jön másfajta lebonyolítási mód (például, hogy 2 hét alatt lebonyolítsák a bajnokságot).


Egyéb hírek:

Február 2-án volt 80 éves Szvetozar Gligorics nagymester, a jugoszláv sakkozás élő legendája.

Két idős sporttársunk hunyt el februárban, Hoschek László 93-ik évében, Rózsa Andor 90 évesen hagyott itt bennünket. Emléküket megőrizzük!

Nem jelent meg a Sakkélet januárra beígért száma, állítólag márciusban egy olimpiai számmal jelentkeznek. A másik két magyar sakkújság megjelent, a MOST a 2002/2003-as évfolyamának 5. száma, a Sakkfutárnak pedig a 2003. évfolyam 2. száma. Új sakkújság indulásáról kaptunk hírt, májusban jelenik meg a Magyar Sakkvilág 1. száma.

Február 14-től a magyar sakkozás négy szupersztárjának, Polgár Juditnak, Almási Zoltánnak, Lékó Péternek és Portisch Lajosnak a kézlenyomata is díszíti a Magyar Sportcsillagok Falát a Deák Ferenc utcai Pizza Hut étteremben.

A Big Brother házban februárban két játékos, Öcsi és Sanya sakktáblát és figurákat készített, ha jól láttam üdítős kupakokból. A partijaik eredményről a „Nagy Tesó” nem számolt be. Azóta nem láttam őket játszani.


Házunk tája:


2003. február 6-án a Terasz.hu Kft. központjában került sor az I. Országos Sakkparti és Kombinációs Szépségverseny díjkiosztó ünnepségére. A legszebb 2002-es magyar sakkpartinak odaítélt díjat Horváth Attila dunaújvárosi egyetemista vehette át, Jovanovic Zoran elleni partijáért. A legszebb kombinációért felajánlott díjat, egy gyönyörű fafaragást, Nádasi Balázs budapesti sporttársunk kapta Tóth Péter elleni kombinációjáért. A díjat Szabó Katalin művésznő személyesen adta át.Horváth Attila
az első sakkparti szépségverseny győztese

Folytatódott a „heti feladvány” rovatunk, amely igen népszerű volt. Külföldről is kaptunk helyes megfejtést.


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -