A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Sakkoktatás / Haladók
Az olvasó hozzászól
„A Nemzeti Csapatbajnokság VI. fordulójában játszották a Horváth Tamás-Vuckó József partit a Lenti TE-Győri Elektromos mérkőzésen, ahol az alábbi állás jött létre:

a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h
Sötét utolsó lépése Fg3-f4 volt. Világos, akinek már csak percei voltak hátra, látván a Ff4-e3 fenyegetést feladta a játszmát. Pedig volt mentsége, Fb6-f2!! után nem lehet nyerni, hiszen a futót a patt miatt leütni nem lehet és így meg tudja akadályozni vagy a g1-a7, vagy az e1-h4 átlón az f-gyalog előrenyomulását. (A futót az f-gyalogért be lehet áldozni, mert a szélső gyalogot nem lehet bevinni a rossz sarokmezőbe szóló futóval.)”

Ezt írtam a csapatbajnokság VI. fordulójának beszámolójában. Fehér Gyula (a MOST főszerkesztője) nemzetközi mester azonban Fb6-f2 után is talált nyerést sötéttel. A nyerőtervet arra alapozta, hogy az alábbi állás nyer:

a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h
A különbség minimális, a sötét futó nem f4-en, hanem g5-ön áll. Sötét most is Fg5-e3-al fenyeget kizárni a világos futót és bevinni az f gyalogot. Világos most már nem válaszolhat Ff2-vel, mert azt sötét már leütheti, nincs patt. Ezt az állást pedig sötét egy szép tempójátékkal elérheti. A tempójáték megtekintéséhez kattintsanak az alábbi linkre:

A nyerés útja


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -