A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Csapatbajnokság
Komolytalanná vált a bajnokság?
A 2003. február 16-án megtartott csapatbajnoki forduló szenzációja kétségtelenül a Paksi Atomerőmű SE kiütéses győzelme volt a gödöllői egyetemisták ellen. A 11½-½ arányú győzelem azonban irreálisnak tűnik, ekkora különbség nincsen a két a csapat között. Vagy mégis?

Horváth Tamás, a zalaegerszegi Csuti SK vezetőedzője szerint Gödöllőn elfogyott a pénz, ezért szélnek eresztik a legjobbjaikat. Ezt alátámasztja az a tény, hogy a Pakson szerepelt gödöllői csapatban az erősorrenden szereplő első 17 játékos közül mindössze hárman ültek asztalhoz vasárnap. Nagymestereik már az előző két fordulóban sem játszottak. 7 nemzetközi mesterük közül az előző fordulóban ketten, most pedig csak Sinkovics Péter állt a csapat rendelkezésére.

Így már érthető súlyos vereségük a paksiak ellen. Elképzelhető, hogy a 12-0 sem lett volna túlzás…

A baj nem a nagyarányú vereséggel van, hanem azzal, hogy a sakkban a csapatbajnokságnál az olimpiai pontszámítást alkalmazzák, azaz minden csapat annyi ponttal növeli összpontszámát, amennyit egy-egy forduló során szerez. (Zárójelben megjegyezném, hogy előfordult a bajnokságok történetében olyan eset, amikor a Bp. Spartacus együttese minden mérkőzését megnyerve csak második lett a végelszámolásnál, hiszen riválisa a Bp. Honvéd ellene igaz, hogy minimális arányú vereséget szenvedett, de a többi csapatot nagyobb arányban verte.) Ezen a mérkőzésen például a paksiak 11½ pontot, a gödöllőiek mindössze ½ pontot szereztek. Amennyiben a gödöllői gárda továbbra is ezzel az erősen meggyengült csapattal fog kiállni, a csapatbajnokság végeredményét érdemben befolyásolhatja! Azok a csapatok járnak jól, amelyek még nem játszottak velük, akár 4-5 ponttal többet szerezhetnek, mint azok a csapatok, amelyek már játszottak ellenük.

Nézzük a szerencsés csapatokat, zárójelben a pillanatnyi helyezésük a bajnokságban: Paks(2.), Statisztika(4.), Honvéd(6.), Miskolc(8.), Postás(12.).

És akik már játszottak a Gödöllővel, zárójelben a pillanatnyi helyezésük mellett az elért eredményük: Csuti SK(1., 8-4), Nagykanizsa(3., 7½-4½), Haladás (5., 5-7), Hajdúböszörmény(7., 8½-3½), Vasas(9., 6-6), BEAC(10., 4½-7½).

Óhatatlanul felmerül a kérdés: komolytalanná vált a bajnokság?

Válasz persze nincs. A kialakult helyzetről nyilván nem tehet senki, a pénz nagy úr! A Magyar Sakkszövetségnek mindenesetre fel van adva a lecke, mit tesz, tud-e egyáltalán tenni valamit a hasonló esetek elkerülése érdekében? A probléma nem újkeletű, hiszen év közben már más csapatok anyagi gondjairól is reppentek fel hírek, amelyek - végül is - valahogyan megoldódtak…


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -