A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Ez történt...
Ez történt 2003 januárjában a sakkvilágban
2003 januárja eseményekben gazdag volt a sakkvilágban mind idehaza, mind a nagyvilágban. Minden eseményről a portálunkon azonban képtelenség beszámolni, ezért ebben a rovatunkban – terveim szerint – minden hónapban számba veszem a legfontosabb történéseket.

Kezdjük az év elején közzétett 2003. január 1-i Élő listával. A férfiaknál Kaszparov Garri vezet 2847 ponttal, Kramnyik Vlagyimir 2807 előtt. A harmadik Anand Viswanathan 2753-al, a negyedik Topalov Veszelin 2743 ponttal. Lékó Péter az ötödik helyen áll 2736-tal. Polgár Judit 2700 ponttal a 13., Almási Zoltán 2676-tal a 26., Ács Péter 2623-al a 71. helyen áll. Gyimesi Zoltánnak 2585, Ruck Róbertnek 2583, Portisch Lajosnak 2583, Csernyin Alexandernek 2573, Berkes Ferencnek 2570, Ribli Zoltánnak 2568, Pintér Józsefnek 2562 Élő-pontja van.
A női világranglistát immáron legalább tíz éve Polgár Judit vezeti, jelenleg 140 ponttal előzi meg a második helyezettet.

Az első nagy verseny, ha úgy tetszik idénnyitó, mint általában minden évben a hastingsi verseny volt. Az angol Hastingsben 1895-ben rendezték az első igazán nagy sakkversenyt, az idei a 78. volt a sorban. A verseny még tavaly, 2002. december 28-án kezdődött és 2003. január 5-én ért véget. A 10 résztvevős körmérkőzéses versenyén a dán Nielsen Peter Heine (2620) nagymester bizonyult a legjobbnak 6 ponttal, a második Arkell Keith (angol, 2521) és Harikrishna Penteala (indiai, 2551) 5½-5½ pont előtt. Egy mondat erejéig megjegyezném, hogy a világ legfiatalabb nagymestere, a 13 éves ukrán Szergej Karjakin derekasan helytállt, 5 pontot teljesített ebben a nagyon erős mezőnyben! Sajnálatos módon az indulók között nem volt magyar.

Idehaza az év a karácsony és az újév között megrendezett ifjúsági bajnokság eredményeinek a közlésével kezdődött. A paksi Atomerőmű SE ötödször nyert bajnokságot. A Magyar Sakkszövetség közzétette a magyar ifjúsági sakkcsapatok 2002-es rangsorát, amelyet toronymagasan a paksiak vezetnek. Átadták a 2002-es év legjobb ifjúsági sakkozóinak a díjat, melyet a fiúknál a paksi Berkes Ferenc, a lányoknál klubtársa Tóth Lili érdemelt ki.

Berkes Ferenc

Tóth Lili

Január 13-án töltötte be 95-ik életévét Enrico Paoli, olasz nemzetközi mester, olasz bajnok, feladványszerző, sakk szakíró, aki a 60-as, 70-es években az olasz sakkélet egyik kiemelkedő alakja volt. Paoli doktor 4 sakkolimpián képviselte hazája színeit és Magyarországon is szép számmal megfordult különböző versenyeken. Szülőföldjén, Reggio Emiliában nagyon sok versenyt szervezett, amelyeknek számos magyar résztvevője is volt. A www.maskeret.com Internetes honlap szerint Enrico Paoli a legidősebb még ma is aktív sakkozó a világon! Születésnapjához ezúton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk neki a hátralevő évekhez!

Kérem kattintsanak az alábbi linkre és tekintsék meg Kottnauer Cenek elleni játszmáját!
Paoli Enrico-Kottnauer Cenek játszma


Ugyanezen a napon Belgrádban banditák betörtek Szvetozar Gligorics nagymester, a jugoszláv sakkozás élő legendájának otthonába, megverték és kirabolták a 80-ik születésnapjára készülő nagymestert, aki a támadás miatt minden február 2-ra szóló hivatalos programját lemondta. Gligoricsnak óriási szerencséje volt, hogy apróbb sérülésekkel megúszta a hívatlan látogatást.

A hazai versenyek közül időben a harmadik alkalommal megrendezett Országos Óvodás bajnokság volt az első az események sorában. Azt, hogy a sakkozást miért kell ilyen korán elkezdeni, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a világ legfiatalabb nagymestere, az ukrán Szergej Karjakin, mindössze 13 éves! A fiúknál Rót Norbert (Pét), a lányoknál Horváth Klára (Budapest) győzött. Vajon lesz belőlük nagymester?

Az immár hagyományos évadnyitó versenyt a Magyar Sakkszövetség termeiben rendezték meg a tapolcaiak. A győzelmet Gonda László szerezte meg.

Az 5. fordulóval folytatódott a nemzeti csapatbajnokság. A sakkolimpia miatt elhalasztott mérkőzéseket mostanra lejátszották, így a tabellák is áttekinthetővé váltak. Az első osztályban a tavalyi bajnok, zalaegerszegi Csuti SK elég meggyőző fölénnyel vezet.

A nemzetközi események közül a legfontosabb számunkra a holland Wijk aan Zeeben lebonyolított szupertorna volt, ahol a hivatalban levő két világbajnokon, Vlagyimir Kramnyikon és Ruszlan Ponomarjovon kívül exvilágbajnokok, Viswanathan Anand és Anatolij Karpov is indultak. A magyar színeket Polgár Judit képviselte, aki Anand mögött veretlenül, élete legjobb teljesítményét nyújtva a második helyet szerezte meg. Judit igazolta klasszisát, megmutatta, hogy nem véletlenül került be a 2700-asok klubjába!
A „B” versenyen a kínai Zhang Zhong 13-ból 11 pontot szerzett és 3 pontot (!) vert a mezőnyre, így kvalifikálta magát a jövő évi szupertornára. Ács Péter 6 pontos teljesítménye a 7. helyhez volt elegendő.A portálon tavaly novemberben meghirdetett Első Országos Sakkparti és Kombináció Szépségverseny befejeződött és az olvasóink szavazata alapján január 28-án győzteseket hirdethettünk. (A díjak átadására február 6-án került sor.) A sakkparti szépségversenyt 2002-ben Horváth Attila nyerte Jovanovic Zoran elleni partijával, a kombinációs kategória díjazottja Nádasi Balázs lett Tóth Péter elleni kombinációjával. A versenyt 2003-ban is megrendezzük, amelyet eddigi szponzoraink, a Nyugatker Kft. és Szabó Katalin fafaragó művésznő továbbra is támogatnak. Épp a mai napon könyvfelajánlásokkal csatlakozott hozzájuk a Magyar Sakkszövetség is, ami további kategóriákban teszi lehetővé a szépségdíjak kiírását! Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója a következő elektronikus levelet küldte nekem:

„Tisztelt Honfi György úr!

A Terasz.hu Internet oldal azon kezdeményezése, mely az oldal olvasóit a saját legszebb játszmájuk beküldésére ösztönözte, majd a beküldött játszmákból szintén az olvasók szavazati alapján került ki a győztes játszma, sikeres volt. Mind szakmailag, mind esztétikailag, mind pedig az Internet interaktív lehetőségeit kihasználva sikeres és újszerű volt az elképzelésük. A jövőben a Magyar Sakkszövetség is szeretne ajándékkönyveket felajánlva kapcsolódni a hasonló akcióikhoz.


Üdvözlettel:
Kállai Gábor, nemzetközi nagymester, a MSSZ szakmai igazgatója”

A felajánlásokat szponzorainknak és a Magyar Sakkszövetségnek is köszönjük! Az idei verseny szabályai minimális mértékben változni fognak.

Igen népszerű a feladványrovat a portálunkon, amelyet a Caissa Kiadó Kft szponzorált. Külföldről is kaptunk és kapunk rendszeresen helyes megfejtéseket. Beindítottuk a humor rovatot, amelyben karikatúrák, humoros rajzok jelennek meg. Reményeink szerint a rovat szintén népszerű lesz.

A három magyar sakkújság közül a Sakkélet januárban sem jelent meg, az előfizetők a 2002. januári számot sem kapták még meg. A MOST és a Sakkfutár januárban megjelent számaiból rövid lapszemlét olvashattak a portálon.

Fontos esemény történt New Yorkban. Hosszas huzavona után elkezdődött és február elején ért véget Kaszparov és az izraeli sakkprogram fejlesztők Deep Junior névre keresztelt számítógép programja közötti hatjátszmás párosmérkőzés. Az eredmény 3-3 lett. Az első partit Kaszparov, a harmadikat a gép nyerte (ezt a kettőt elemezve közöltük is a portálon), a többi összecsapás döntetlen eredménnyel zárult. Kaszparovnak nem sikerült visszavágnia az 1997-ben elszenvedett vereségért. Az eseményre a portálunkon még visszatérünk. Mint ismeretes tavaly Kramnyiknak sem sikerült Bahreinben legyőznie a Deep Fritz nevű sakkprogramot, az eredmény itt is döntetlen (4-4) lett.

Kialakult a február 22-én kezdődő és március 9-én befejeződő linaresi torna végleges névsora: Kaszparov Garri, Kramnyik Vlagyimir, Viswanathan Anand, Lékó Péter, Ponomarjov Ruszlan, Vallejo Pons Francisco és Radjabov Tejmour. A 7 résztvevő 2-2 játszmát vált egymással, minden fordulóban valaki pihenhet. Ez a megmérettetés az egyik utolsó lehetőség az abszolút világbajnoki címért folytatandó párosmérkőzések előtt. Külön érdekessége a versenynek, hogy valamennyi abszolút világbajnokjelölt részt vesz rajta, feltéve, ha egyikük sem mondja le az utolsó pillanatban a részvételt…

Versenyzőink külföldön

A december 31-én befejeződött 11. Duna Openen, Aschachban (Ausztria) Horváth Csaba (2506) a második helyen végzett Stanec Nikolaus (osztrák, 2523) mögött. A 7 fordulós versenyen 89-en indultak és 6 pont kellett a győzelemhez.

Csehországban, Trinecben a 35. alkalommal rendeztek Opent 2002. december 28-2003. január 4-e között. A 70 résztvevős, 9 fordulós svájci versenyen Anka Emil (2462) győzött 7 ponttal.

Újvidéken 12 résztvevős, körmérkőzéses versenyen (IX-es kategória), január 18-26. között Balogh Csaba 50%-os teljesítménnyel a középmezőnyben végzett. A győzelmet 2 pont előnnyel, 8½ ponttal Ilincic Zlatko (jugoszláv, 2535) nagymester szerezte meg.

Egyéb versenyek

Stockholmban a 121 résztvevő között 18 nagymester is asztalhoz ült a 32. Rilton Kupán. A versenyt 2002. december 27 – 2003. január 5-e között bonyolították le, magyar nem volt a mezőnyben. Hazai győzelem született, Barkhagen Jonas (svéd, 2458) nemzetközi mester 7½ ponttal egyedül lett első, megelőzte a 7 pontos német Arthur Jussupovot (2622), honfitársát Wedberg Tomot (2530) és a finn Nyback Tomit (2445).

Az Egyesült Államok svájci rendszerű bajnokságán 58-an indultak Seattleben január 9-18-a között. A győzelmet 9-ből 6½ ponttal Shabalov Alexander (2613) szerezte meg, a 6 pontos Kaidanov Gregory (2629) és az ugyancsak 6 pontos Gulko Boris (2584) előtt.

Az indiai bajnokságon Anand nem indult. A 21 résztvevő körmérkőzésen döntötte el a helyezések sorsát Mumbaiban, január 18-31. között. A győzelmet Sasikiran Krishnan (2664) szerezte meg 16 ponttal (+12), Harikrishna (2539) 14 pont (+8) és Kunte (2507) 12½ (+5) előtt.


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -