A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Ez történt...
Mi történt 2002-ben a sakkvilágban?
Új év kezdődik. Ilyenkor mindenki megáll egy pillanatra, hogy visszanézzen! Hogy mi is történt vele az elmúlt évben! Engedjék meg, hogy én is ezt tegyem. Számba venném, hogy mi is történt idehaza, és a sakkvilágban 2002-ben. Nem térhetek ki minden apró részletre, a felsorolás így is elég hosszúra sikerült! Igyekszem időrendben követni az eseményeket.

2002 nagyon mozgalmas év volt mind a világ sakksportjában, mind idehaza! Bennünket természetesen elsősorban a magyar vonatkozású események érdekelnek! 2002-ben sokat büszkélkedhettünk, versenyzőink sok örömet szereztek nekünk az elmúlt évben. A versenyeken azonban nehéz volt eligazodni, hiszen a normál tempótól, a FIDE tempón át a rapidig (sőt a vaksakkig) minden előfordult.

Az év a 2001-es év FIDE KO világbajnokságának a döntőjével kezdődött, amely még 2001 decemberéből húzódott át 2002-re. A döntőben az ukrán Ruszlán Ponomarjov 4½-2½ arányban legyőzte honfitársát Vaszilij Ivancsukot és ezzel minden idők legfiatalabb (18 éves) világbajnoka lett.


Ruszlan Ponomarjov
a FIDE 2001-es KO világbajnoka

Az év első nagy nemzetközi versenyén Wijk aan Zee-ben 14-en indultak. A verseny erősségére jellemző, hogy a „leggyengébb” játékos a holland Timman volt 2605-tel. A győzelmet Barejev szerezte meg, Lékó egy plusszal a középmezőnyben végzett.

Pamplonában Almási erős mezőnyben harmadik. Bologan és Radjabov mögött.

Bár a sakknak ez a szakága a számítógépes sakkprogramok megjelenése miatt haldoklik, mégis említésre méltó, hogy Glatt Gábor bejutott a XVII. levelezési sakkvilágbajnokság döntőjébe.

Újabb szupertorna Cannesban, 10 szupernagymester közül Gelfand és Topalov holtversenyben győz, Lékó 50%-al a középmezőnyben végez.


Garri Kaszparov
a világranglista vezetője

A hagyományos linaresi szupertornán Kaszparov leiskolázta a világot, Ponomarjov megszorítani sem tudta a világranglista vezetőjét.

Érdekes versenyt rendeztek Monacoban. A 12 játékos egy-egy rapid és vaksakk partit játszott egymással. A győztes Morozevics lett, Shirov és Lékó előtt. Kramnyik a 8., Almási a 9. helyen végzett.

A FIDE Grand Prix-n Dubaiban (rapid verseny) Lékó győzött Griscsuk és Shirov előtt.

Prágában FIDE KO rendszerű tornán Anand győz Karpov előtt. Lékó az első, Polgár Judit a második, Kaszparov a harmadik fordulóban esik ki. De ami ennél is sokkal legfontosabb, közeledik a profi sakk és FIDE. A két szervezet a sakkozók nagy örömére Prágában kibékül egymással. Megegyezés születik, hogy egyesítik a két világbajnoki címet. A később megrendezésre kerülő dortmundi szuperverseny győztese Kramnyikkal, a profi világbajnokkal; Kaszparov a világranglista vezetője a 2001-es év KO világbajnokával, Ponomarjovval játszik. A két győztes küzdhet meg az (egyesített) abszolút világbajnoki címért.

A honi sakkcsapat bajnokságon kettős zalai siker született, a zalaegerszegi Csuti SK csapata győzött és a nagykanizsai Tungsram SE csapata lett a második. A harmadik helyen a Miskolc csapata végzett. Nem került budapesti csapat az első három közé!

Változik Lékó Péter stílusa, 5 játszmáját is megnyeri Essenben, a XVI-os szupertornán, de 5 plusszal is csak a második helyen végez Zvjagincev mögött.

A Mitropa Kupán (Közép-Európa Kupa) a magyar csapat (Ruck, Berkes, Horváth Ádám, Czebe, Csom) a szlovénok és a németek mögött a harmadik. Csapatunk és az egész verseny legjobb pontszerzője Berkes Ferenc 9-ből 7½ ponttal.Május végén megkezdi működését a Terasz.hu Kft sakkportálja, a sakk.terasz.hu az Interneten. A látványos sakkportál hamar népszerű lesz, túl vagyunk már a százezredik letöltésen!

A Grand Prix sorozat folytatódik, Moszkvában sem Kramnyik, sem Lékó nem indul, Kaszparov győz Radjabov előtt, Polgár Judit Ponomarjov mögött a 12. helyen végez.

Az egyik legnagyobb hazai versenyt, a Zalakaros Kupát 7-es holtversenyt követően Györkös Lajos nyerte, Czebe Attila és Horváth József előtt. A sakk.terasz.hu által felajánlott szépségdíjakat Czebe Attila, Vajda Szidónia és Flumbort András kapták.

A férfi bajnokságon a szombathelyi Ruck Róbert bizonyult a legjobbnak, Ács Péter, Cao Sang és Berkes Ferenc előtt. Világsztárjaink nem indultak.

Feltétlen meg kell említeni, hogy június elején megjelent a nagy hagyományokkal rendelkező, de komoly gondokkal küzdő Sakkélet 2001/7-12. összevont száma. A Sakkéletnek több száma ebben az évben nem jelent meg. Ha már az újságoknál tartok, megemlítem, hogy a másik két magyar sakkújság, a MOST (Magyar Országos Sakktájékoztató) és a SAKKFUTÁR rendszeresen tájékoztatta az olvasóit a legfontosabb sakkeseményekről.

Balatonlellén megrendeztük a 18 éven aluli fiúk és lányok Európa Bajnokságát.

A csonka férfi EB-n Batumiban a lengyel Macieja győzött, a nőknél Várnában Sztefanova. Sem a férfi, sem a női EB-nek nem volt magyar résztvevője.


Dortmundban, a világbajnokjelöltek versenyén az egyre inkább formába lendülő Lékó Péter, kifejezetten rossz kezdés után keservesen jutott a második fordulóba. Ezután magára talált, és minden ellenfelét legyőzve a döntőben Topalovot ellen is diadalmaskodott. Péter ezzel a magyar sakktörténet egyik legnagyobb egyéni sikerét könyvelheti el, tétmeccset játszhat Vlagyimir Kramnyikkal a klasszikus sakk világbajnoki címért. Amennyiben ezt a meccset is megnyeri, a Kaszparov-Ponomarjov mérkőzés győztesével küzdhet az egyesített, abszolút világbajnoki címért.


Lékó Péter elemez

Lékó Péternek augusztus 20-án a Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adományozta a 2002-es dortmundi sakk-világbajnokjelöltek versenyében aratott győzelméért.

Megrendezték Budapesten a Polgár Judit-Macieja rapid mérkőzést, amelyet Macieja nyert meg 5-3-ra.

A szeptemberben megrendezett női bajnokságot Lakos Nikoletta nyerte, ezzel kvalifikálta magát az olimpiai csapatba.

A női bajnoksággal egyidőben rendezték meg Moszkvában az Oroszország-Világválogatott rapid mérkőzést. Mindkét válogatott 10-10 fővel ült asztalhoz és sheveningeni rendszerben 10 fordulót bonyolítottak le. Mindkét csapatnak 2-2 fő cserejátékos állt rendelkezésére. A világválogatottban Lékó Péter és Polgár Judit is helyet kapott. A világválogatott végig vezetett és megérdemelten nyert. Lékó egy pluszban maradt, Polgár Judit pedig legyőzte a két mínusszal (!!) végző Kaszparovot.

A BEK-ben a Csuti SK csapata helytállt és a nagyon erős mezőnyben a 8. helyen végzett. A BEK-ben „vendégmunkásként” egyébként a zalaegerszegieken kívül még több magyar játékos is játszott különböző csapatokban.

A világ legfiatalabb nagymestere címet az ukrán Szergej Karjakin hódítja el, „eredménye”: 12 év 7 hónap 0 nap!

Vlagyimir Kramnyik kiállt a Deep Fritz nevű számítógépes programmal Manamában (Bahreini Királyság). A világbajnok a saját bőrén volt kénytelen megtapasztalni, hogy hol van az emberi elme teljesítőképességének határa! Jobban járt, mint Kaszparov a Deep Blue program ellen 1997-ben: a mérkőzést nem veszítette el, de megnyerni sem tudta (4-4).

2002. október 17-én Köpf Károly úr a GYISM helyettes államtitkára a sakkozók számára igen fontos bejelentést tett a Magyar Sakkszövetségben a bledi sakkolimpiára induló magyar válogatottak sajtótájékoztatóján: „Úgy gondolom, hogy a sportág régi és jogos óhaja teljesült. Azzal a kéréssel fordultak hozzánk ismételten, a sportvezetéshez, hogy a sakk sportág olimpiája nyerjen hasonló elbírálást, mint a nyári olimpiai játékok. Az olimpiai vezetés befogadta ezt a kezdeményezést.”

Ács Péter Hoogeveenben kétfordulós 4-es tornán győzött Polgár Judit, Halifman és Van Wely előtt. Péter formaidőzítése, a bledi sakkolimpiára nagyon jól sikerült!

És következett a SAKKOLIMPIA Bledben. A magyar férfi válogatott (Lékó, Polgár, Almási, Gyimesi, Ruck, Ács) esélyesként utazott el, a második helyre voltak rangsorolva. 22 éve Máltán nyert magyar férfi csapat utoljára érmet sakkolimpián! És a bravúr most újra sikerült! Ráadásul a kilencedik fordulóban olyan bravúrt hajtottak végre, amelyre az egész világ felkapta a fejét: legyőzték az orosz válogatottat. Olyan ez a sakkban, mint a fociban az, ha valamelyik csapat legyőzi a brazilokat! A győztes pontot az idei magyar bajnok, Ruck Róbert szerezte Szvidler ellen, sötéttel. Bár az oroszokat így sem tudták megszorítani a mieink, az ezüstöt magabiztosan hozták a Polgár Judittal kiegészült fiúk!

A szeptemberben kislányt szült Mádl Ildikó nélkül felálló női válogatottunk (Vajda, Dembo, Lakos, Gara Anita) is remekelt. A 13. helyre rangsorolt válogatottunk az 5. helyen végzett! A kínaiak izgalmas csatában, nem kis meglepetésre megvédték olimpiai bajnoki címüket.

És még mindig nincs vége! Berkes Ferenc a 18 éven aluliak között világbajnokságot nyert!


Berkes Ferenc
a 18 éven aluliak világbajnoka

Polgár Judit is hallatott magáról még egyszer 2002-ben. A spanyol Benidormban a FIDE KO-világbajnok Ponomarjovot kétszer legyőzve, és Karpov exvilágbajnokot is feladásra kényszerítve, megnyerte a „Csillagok Tornáját”!


Polgár Judit

Sakkozóinknak elismerésben is volt részük bőven, Polgár Judit a 10. Oscarját kapta áprilisban, Lékó megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést a 2002-es dortmundi sakk-világbajnokjelöltek versenyében aratott győzelméért. Év végén a sportújságírók szavazatai alapján a csapatok versenyében a férfi sakkválogatott a harmadik lett. Ugyancsak harmadik lett a „szövetségi kapitányok” versenyében Kállai Gábor a magyar férfi válogatott kapitánya. A Csuti SK sakkcsapata Zalaegerszegen Pro Urbe, Zalaegerszeg díjat kapott.

Az élő sakklegenda, Lilienthal Andor nemzetközi nagymester május 5-én ünnepelte 91. születésnapját. Elhunyt dr. Rapcsák András sporttársunk (Hódmezővásárhely polgármestere) és tragikus körülmények között elhunyt dr. Vigh Béla nemzetközi mester.

Sok opent rendeztek Magyarországon. A már említetteken kívül kiemelném még a II. Szombathelyi Nyárt, ahol több, mint 30 hölgy is indult! Részükre szépségversenyt is rendeztek a szervezők.


A szépségverseny helyezettjei:
Remete Zsuzsa, Remete Eszter, Bolváry Tamara és Vajda Andrea

A sakk.terasz.hu által a legszebb kombinációért felajánlott szépségdíjat Göcző Melinda női nemzetközi mester és az ifjúsági kategóriában Tóth Attila kapta.

Játékosaink külföldi openeken is jól szerepeltek. A sok jó eredmény közül kiemelném Ribli Zoltán győzelmét Opatijaban (Horvátország) és Gyimesi Zoltán győzelmét Bledben (Szlovénia), valamint Ács Péter második helyezését Pardubicében. A Cseh Open akár EB-nek is beillett volna!

Ebben az évben Medvegy Nóra, Gara Anita és Gara Tícia női nemzetközi nagymesteri, Medvegy Zoltán, Cao Sang és Horváth Ádám nemzetközi nagymesteri, Balogh Csaba, Flumbort András, Hajnal Zoltán, Tóth András és Molnár Béla nemzetközi mesteri címet kapott.

Nemzetközi nagymesteri normát teljesített: Medvegy Zoltán, Seres Lajos, Grábics Mónika és Balogh Csaba. Nemzetközi mesteri normát teljesített: Erdős Viktor, Bérczes Csaba és Mészáros Tamás. (Remélem, hogy senki sem maradt ki a felsorolásból!)A sakk.terasz.hu elsőként Magyarországon sakkparti és kombináció szépségversenyt írt ki, amelyre 2003. január 12-én 24 óráig be lehet még nevezni 2002-es partikat, hadállásokat. A 20.000.-Ft-os fődíjat a Nyugat Kereskedelmi Kft ajánlotta fel.

Kevés magyar nyelvű, sakk témájú kiadvány megjelenéséről számolhattam be. Az egyik ilyen a Terasz.hu kiadásában a karácsony előtti napokban megjelent „Újra csillog az ezüst” c. kiadvány, amely a bledi sakkolimpiával foglalkozik.

Ezek voltak 2002 legfontosabb eseményei, magyar eredményei. Joggal lehetünk büszkék rájuk!


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -