A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Interjúk
Interjú a 17 éves világbajnokkal
A hírt már korábban közzétettem, Berkes Ferenc megnyerte a 18 éven aluliak világbajnokságát a Kréta szigetén, Heraklionban rendezett korcsoportos világbajnokságon.


A VB emblémája Fecó fényképével

Fecó, aki az idei magyar bajnokságon is nagyszerűen szerepelt, most nem kisebb neveket előzött meg, mint a bledi Sakkolimpián is részt vett, azerbajdzsán Mamedyarovot (aki Ferivel azonos pontszámot ért el), és az indiai Harikrishnát, a grúz Izoriat és a kínai csodagyerek Bu-t, A 80 résztvevős mezőnyben a másik magyar résztvevő, a nagykanizsai Flumbort András a 10. lett. Az alábbi interjú 2002 decemberében készült a világbajnokkal.

Gratulálok a világbajnoki címedhez! Nagyon keveset hallottunk a versenyről, szinte csak az Interneten jutottunk hírekhez, kérlek mesélj nekünk erről a világbajnokságról!

Nagyon kellemes helyen volt a világbajnokság, a szállás gyönyörű volt és kényelmes. A versenyterem nagyon közel volt. Az eddigi helyszínek közül, ahol játszottam, ez volt a legjobb. Jól éreztünk magunkat. A kezdés azonban csúszott, három és fél órával később kezdtük az első fordulót, a szervezők megcsúsztak a párosítással. Két-három nap kellett, amíg összeszedték magukat és minden flottul ment. Jó volt a színvonal és a verseny helyszíne is nagyon kellemes volt.

Kik indultak a te korcsoportodban?
A magyarok közül rajtam kívül még Flumbort András indult ebben a korcsoportban. A legnagyobb riválisaim voltak: Bu Xiangzhi Kínából, volt világbajnok, 20 év alatti ezüstérmes, nagyon erős játékos, olimpikon; a grúz Izoria a 18 év alatti Európa Bajnok, szintén olimpikon; az azeri Mamedyarov olimpikon, többszörös érmes EB-n, VB-n; és a 16 éves indiai tehetség, Harikrishna.

Ez a 18 év alattiak világbajnoksága volt. Feri! Te mikor leszel 18 éves?

2003. augusztus 8-án leszek 18 éves.


A 17 éves világbajnok

Hogyan alakult a verseny? Végig vezettél?

Nagyon jól rajtoltam, 4-ből 4 ponttal. Az ötödik fordulóban remiztem az azeri Mamedyarov nagymesterrel, akinek 2580 Élő-pontja van. A hatodik fordulóban megvertem a verseny egyik legnagyobb esélyesét, a grúz Izoriát, finom játszmában. Utána szünnap következett, egy kicsit megfáztam a szabadnapon. A hetedik fordulóban kikaptam Harikrishnától, érdekes játszmában, az ellenfelem megvert becsületesen. Ebben a partiban jobb volt nálam. Aznap volt dupla forduló és francia ellenfelem ellen szerencsével sikerült megnyernem egy elméleti remi végjátékot. (Bástya + futó a bástya ellen.) A 9. fordulóban holland Werle Jan volt az ellenfelem. A megnyitást elég rosszul raktam ki, ellenfelem túljátszott és gyalog fórra tett szert, ami technikailag nehezen érvényesíthető volt. A nyerőállását ezután elrontotta, egy remi végjáték jött ki. Nem bírta idegekkel, nyernie kellett volna ahhoz, hogy esélye legyen komolyabb helyezésre. Elerőlködte, és a végén belelépett egy vesztésbe. Nagyon nagy szerencsém volt ebben a fordulóban is! A 10. fordulóban az örmény Petroszjan L. Tigrannal játszottam, nem összekeverendő Petroszjan világbajnokkal, bár ugyanúgy hívják. Nem tudom megmondani, hogy rokona-e a világbajnoknak, vagy sem. Egy érdekes parti volt, a megnyitásban egy kétes hírű varit játszott. Kicsit jobb álláshoz jutottam. Ezután megvadult, taktikai útra terelte a partit egy inkorrekt, de nagyon érdekes opferrel. Én elfogadtam az anyagot és szépen kivédekeztem a támadást, ami után nyertem. Az utolsó fordulóban Paragua Mark fülöp-szigeteki olimpikonnal játszottam, aki ellen egy kicsit jobb állásban a 17. lépésben elfogadtam a döntetlent, hiszen ezzel már világbajnok voltam! A progresszívem és Bucholzom egyaránt jobb volt Mamedyarovénál.

Melyik partidra vagy a legbüszkébb? Melyiket ajánlanád a sakk.terasz.hu olvasóinak?
Az Izoria parti volt technikailag a legjobb partim, de a Szidnyikov elleni partimban is jól játszottam nagyon. Az olvasóknak mégis a Petroszjan elleni partimat ajánlanám, ott folyt a vér. Áldozatok oda, vissza, nagyon látványos parti volt! (A játszmát Berkes Feri megjegyzéseivel a „A hét elemzése” c. rovatunkban megtekinthetik.)

Nagyon fiatal vagy, keveset tudunk rólad! Mesélj egy kicsit magadról!
Baján születtem, 1985. augusztus 8-án. 6 éves koromban tanultam meg a lépéseket. Otthon és kocsmákban kezdtem el sakkozgatni. 8 éves koromban kerültem Madarasra, az első igazi edzőmhöz, Barta Sándorhoz. Sanyi bácsival 3-4 évet sakkoztam, közben magyar bajnok lettem. A szegedi világbajnokság utolsó fordulójában elszenvedett vereségemmel lecsúsztam az éremről, ha nyerek, érmes lettem volna. 11 éves koromban átmentem Paksra, egy ifjúsági nevelő egyesülethez, Mészáros Gyulához. Gyulával 4 évet edzettem. Ez idő alatt kétszer is magyar bajnok lettem. Többször játszottam Európa- és Világbajnokságon, volt egy Európa bajnoki ezüstérmem és egy bronzérmem. A világbajnokságokon többször végeztem az első tízben, de átütő sikert nem sikerült elérnem. Több opent megnyertem, és sokszor végeztem az élbolyban sok nagymester és nemzetközi mester között. 15 éves koromban kezdtem el sakkozni Csom István nemzetközi nagymester úrral és Hazai László nemzetközi mester úrral. Keményen edzettünk. Újra magyar bajnok lettem. 2000-ben szereztem meg az első nagymester normámat, 2001 decemberében pedig a másodikat. Ebben az évben jól szerepeltem a Mitropa Kupán, Lipcsében, 9-ből 7½ ponttal a mezőny legtöbb pontot szerzett játékosa lettem. A felnőtt magyar bajnokságon az idén negyedik lettem. Bejutottam a legjobb 4 közé, de a rájátszás sajnos nem sikerült. Elfáradtam a végére és hibáztam. És most sikerült megnyernem a világbajnokságot!

Hogyan alakult az Élő-pontszámod?

Későn, 12 éves koromban szereztem FIDE Élőt, 2120-al iratkoztam fel. Lassan haladtam felfelé, 2230, 2290, 2349, 2353, 2398. Ekkor következett egy kisebb megtorpanás, az Élőm lement 2340-re. Utána jött a nagymester norma, amely a sok munkának köszönhető. Ekkor nagyot ugrottam (minden versenyen nyertem 20-30 Élőt), először 2393-ra, utána 2525-re. 2500 fölé kerültem gyakorlatilag 8 hónap alatt.

Kik a példaképeid?
Szmiszlov, Polugajevszkij, Korcsnoj. Az ő játszmáikat szeretem a legjobban, az ő stílusuk, emberi kvalitásuk áll a legközelebb hozzám. Mindannyian nagyon nagy küzdők, Korcsnoj 40 évig (és még most is) ott van a csúcson.

Mik a terveid?

Sakkozni keményen és eljutni a ranglétrán ameddig csak lehet, ameddig a tehetségemből futja!

Kállai Gábor az előbb említette, hogy meghívott a válogatott keretbe, 17 évesen ez nem akármilyen fegyvertény! Ehhez is szívből gratulálok!
Köszönöm. Megpróbálok bizonyítani a válogatottban is!

Beszélgessünk egy kicsit rólad! Milyen iskolákat végeztél?

8 általánost végeztem, de le szeretném tenni levelezőn az érettségit. Az ötödik osztálytól kezdve magántanuló voltam és csak év végén vizsgáztam. A sakkozás napi 6-8 órát követelt, ezért az iskolát szüneteltettem is egy pár évig. Saját magammal szembeni elvárásom, hogy letegyem az érettségit. A nyelvekkel hadilábon állok, de mindenképpen meg kell tanulnom angolul és németül, ez a versenyek miatt számomra úgyszólván kötelező.

Mit csinálsz szabadidődben?
Szeretek olvasni. Főleg a bestsellereket, a háborús témájú könyveket, a történelmi regényeket szeretem. Szeretem a sportot. Főleg nézni, de szívesen pingpongozom, focizom, ha lehetőségem adódik. Teniszezni nem tudok, de szeretnék megtanulni. Szeretek biliárdozni, kártyázni, csocsózni. Itt is azokat a játékokat szeretem, ahol ketten küzdenek egymással. Szerintem ez a legszebb és a legfontosabb.

És a lányok?
Barátnőm egyelőre még nincsen, de remélem, hogy hamarosan lesz.

Következő versenyed?
Indiában a 20 év alattiak világbajnoksága. Szeretnék minimum az első 10-ben végezni. Ha sikerül az első hatba bekerülnöm, azt már jó eredménynek tartanám. Azon belül ami jön, az már szuper!

(Feri a 20 év alattiak világbajnokságán végül a holtversenyes ötödik helyen végzett.) Kihasználom a lehetőséget, hogy jelen van Hazai László, Berkes Feri egyik edzője, őhozzá is intézek néhány kérdést.


Berkes Fecó egyik edzőjével, Hazai Lászlóval

Mi a véleményed Feri munkájáról?
Én majdnem mindig elégedetlen vagyok a tanítványaimmal. Ezt ők is tudják és sokszor emiatt zabosak is rám. De tény az, most azt mondom, hogy ebben az évben tanítványaim szenzációsat produkáltak, legalábbis eddig! Fecó megnyerte a 18 év alattiak világbajnokságát. Almási Zoli nyert utoljára 18 év alatti világbajnokságot, valamikor 1993 környékén és onnantól szárnyalt fölfelé az ő karrierje. Bízok abban, hogy a Fecónál is valami hasonló lesz. Most játszik Indiában a 20 év alattiak világbajnokságán. Bármi megtörténhet természetesen, szerencse dolga is sok minden! Reméljük itt is lesz egy jó eredmény, de ha nem, akkor sincs semmi gond, mert én úgy látom, hogy az ő fejlődése most eléggé egyenesen fölfelé ível.

Kinn voltál Krétán Fecóval?
Nem, sajnos nem voltam kinn, de megnéztem a játszmákat. Elég jó minőségű partik. A stílusa kezd kikristályosodni, egy aktív pozíciós stílus ebben a pillanatban. Ami a megnyitásokat illeti, ott még elég sok munka van még hátra. A sakkszemlélete kiforrottabb, pozíciósan már nagyon erős. Finomságokban nagyon erős, a végjátékokban sokat fejlődött, szemlélete is javult, de itt még van csiszolnivaló. De hát hol nincs? Én most ebben a pillanatban elégedett vagyok, amit nem győzök hangsúlyozni, nálam nagyon ritka!

Vártátok a sikert?
Azt az ember sosem tudja, hogy lesz-e világbajnoki cím, vagy sem. Ő esélyes volt, rajta kívül volt még négy másik gyerek, aki szintén esélyes volt és a meglepetésekről akkor még nem beszéltem. Az ilyen ifi versenyeken állandóan bejöhetnek meglepetések. Fecó elég biztosan nyert. Ahogy a partikat megnéztem, ez egy biztos, stabil, jó játékkal, megérdemelt győzelem volt.

Mit vársz a 20 év alattiak világbajnokságán?
Semmit nem tudhat az ember. Nyilván neki is van esélye. Sokkal erősebb lesz ez a verseny, mint a 18 éven aluliaké volt. A kettőt valószínűleg nem lehet majd összehasonlítani. Bármi kijöhet! Amikor az Ács Peti megnyerte, akkor sem lehetett ugye arra számítani, hogy azt majd meg fogja nyerni. A találgatás meg a jóslás nem a sakkedző feladata. Most jó formában van a gyerek, ez látszik.

Megtett és megtesz mindent azért, hogy ez így legyen?
Feri rátette a sakkra az életét. Magyarországon nagyon kevesen merik ezt megtenni. Tehát ő „hatalmas kockázatot vállalt”, hogy a tanulás helyett a sakkot választotta. Én úgy gondolom, hogy ez nem volt olyan nagy kockázat, mert az már látszott fiatalon, hogy őbenne benne van a nagy eredmény. Legtöbben nem merik megtenni ezt, és bizony az eredmények el is maradnak.

Mi az, amiben a Ferinek még javulnia kell?
Természetesen sok mindenben. A megnyitási tudása még nincs arányban a játékerejével, tehát ott még sokat lehet fejlődni. Szemléletében nyilvánvalóan el kell hogy menjen a dinamikusabb sakk irányába. Olyan állásokat kell, hogy kihozzon, ahol királyszárnyi támadás is benne van a pakliban, nemcsak őt támadják. Talán egy kicsit jobban kell hinnie a csodákban. Egyébként az ő hozzáállása egészen jó!

Az új FIDE tempó hogyan fekszik Ferinek?
Én nem szeretem személy szerint ezt az új tempót, mert úgy gondolom, hogy ez erőteljesen rongálja a sakk színvonalát. Viszont azt be kell látni, hogy Fecónak ez szerintem fekszik, mert villámgyorsan tud reagálni, és az ő pozíciós stílusában ez nem jelentkezik annyira súlyosan, mintha éles, konkrét, állandóan forszírt változatokat számoló sakkozó lenne. Tehát azt merem állítani, hogy neki talán ez inkább fekszik. Ezzel együtt szerintem hosszú távon ez a kérdés még nincs lefutva. Sok ismerősömmel beszélgettem erről, itt még nagy harc van. A sakkozók, az élsakkozók többsége nem kedveli ezt az időbeosztást. Tehát elképzelhető, hogy később ez meg fog változni.

Az előző kérdésemre Fecó is válaszol:

Én úgy érzem, hogy szörnyű ez az időbeosztás. Bár nekem semmi gondot nem okoz, engem inkább segít, de jobban örülnék, ha nem ilyen segítséghez jutnék! Sokkal szívesebben játszanék hosszabb partikat!

Köszönöm az interjút és sok sikert Indiában!


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -