A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Sakkolimpia / Bled, 2002
Sajtótájékoztató - III. rész
A XXXV. Sakkolimpiáról, Bledből hazatért, ezüstérmes férfi válogatottat, és az ötödik helyet megszerző női válogatottat ünnepeltük 2002. november 13-án, Budapesten a Magyar Sakkszövetségben. 22 éve már annak, hogy férfi válogatottunk érmet szerzett Sakkolimpián.

A Magyar Sakkszövetség 2002. november 13-án sajtótájékoztatót tartott, amelyen együtt ünnepelte a sakktörténeti szempontból is igen jelentős sikert a média képviselőivel. A sajtótájékoztatón elhangzottakat és azt követő legfontosabb interjúk anyagát a sakk.terasz.hu az esemény jelentőségére való tekintettel, folytatásokban közli.

III. rész

Jánosi György szavai után az újságírók kérdéseire válaszoltak a szövetségi kapitányok és a játékosok, majd egy rövid állófogadás zárta a sajtótájékoztatót.

A sakk.terasz.hu kérésére a két szövetségi kapitány néhány mondatban értékelte a játékosok teljesítményét. Először Horváth József nagymester, a női válogatott szövetségi kapitánya értékeli a hölgyek játékát:


Horváth József
kapitány

A kezdő ranglista (a verseny előtti értékszámok) alapján a csapatunk a 13. helyen állt. Ehhez képest az 5. helyen végeztünk. Az első táblán Vajda Szidónia játszott. Azért tettem őt a válogatás során az első táblára, mert igen férfias játékot mutat, a vereség után sem törik meg. Játszmaszámban is ő játszotta a legtöbbet, 14 lehetséges játszmából 13-szor játszott. Érdekes módon pluszba, az utolsó fordulóbeli győzelmével került. 13-ból 7 pontot ért el. 2392-es Élőnek megfelelő teljesítményt nyújtott. Külön kiemelném a 6-ik fordulóbeli teljesítményét, amikor is a kínai elsőtáblással, a világbajnoknővel csapott össze világos bábokkal és gyakorlatilag nyerő állásba került. Egy igen rejtett lépéssel megnyerhette volna a mérkőzést. Sajnos nem vette észre, helyette hosszas nyúzás, majd pontosztozkodás következett. Hg5 kellett volna Hc5 helyett, amely minden bizonnyal megnyerte volna a játszmát.


Vajda Szidónia
női nemzetközi nagymester

A második táblán Dembo Yelena játszott. 10 játszmát váltott a csapatban. Többször panaszkodott megfázásra meg egyéb egészségügyi problémákra. S olyan helyzet is volt, amikor ennek ellenére úgy láttam, hogy őneki kell a csapatban játszania. Mi volt ennek az oka? Yelena igen kiválóan felkészült elméletileg, gyakorlatilag meg bombabiztos játékos. Ő 2400-as performancet teljesített, ennek az Élő-számnak megfelelő elvárást nyújtott. 10-ből 5½ pontot csinált, 55%-ot szerzett. Yelena nem magyar állampolgár, izraeli útlevéllel rendelkezik, de itt él köztünk, itt sakkozik az Első Szombat versenyeken. Itt játszott a legutóbbi 3 év női magyar bajnokságán is. Tehát annak ellenére, hogy hivatalosan nem magyar állampolgár, mi magyarnak tekintjük, és a FIDE listán is HUN (Hungary) címszó alatt fut.


Dembo Yelena
női nemzetközi nagymester

A harmadik táblán játszott Lakos Nikoletta, aki korábban 2400-as Élő-pontszám felett is volt és ebben az évben a gyakorlatilag szuperdöntőnek is nevezhető női bajnokságot megnyerte. A Polgár lányokon és Mádl Ildikón kívül minden női játékos indult ezen a bajnokságon. Mégis a harmadik táblára került, hiszen ebben az évben Szombathelyen a Tanárképző Főiskolán végzett és igazság szerint nem lendült bele még annyira a játékba. Ez az olimpiai teljesítményén nem látszik meg, hiszen az utolsó fordulóbeli fantasztikus győzelmével 3 pluszban végzett. 9-ből 6 pontot csinált, és 66,66%-os teljesítményt ért el. Ő is, akár a többi női játékos nyert az Élő-számaihoz képest.


Lakos Nikoletta
női nemzetközi nagymester

A tartalék helyen, vagy mondhatnánk negyedik táblán (az olimpiai bulletinben ez így szerepelt) Gara Anita játszott, aki a tavalyi és a tavaly előtti magyar bajnokságot eléggé meggyőző fölénnyel megnyerte. Ő volt, lehet mondani a motor a csapatban, hiszen 10 partiból 7 pontot szerzett. Ezt a 7 pontot sem akármilyen elosztásban, két döntetlen mellett 6 győzelmet aratott, ami egészen példátlan. Semelyik másik női játékosunk nem nyert még 6 partit ebben a csapatban. Ő nyerte a legtöbb Élő-pontszámot, viszont meg kell jegyezni, hogy ő játszott a legesleggyengébb Élő-pontszámú játékosokkal is.


Gara Anita
női nemzetközi nagymester

Végül is csapat szinten 8 vereség, 17 győzelem, 17 döntetlen - ez összesen 9 plusz sakkozó nyelven szólva. Azt hiszem, hogy ez nem rossz teljesítmény!


A női válogatott teljesítményéről részletesebb értékelést is olvashatnak a karácsony előtt megjelent 240 oldalas „Újra csillog az ezüst” c. sakkolimpiai kiadványunkban, amely már kapható a könyvesboltokban, a Magyar Sakkszövetségben és a Terasz.hu Kft központjában (Budapest, IX. ker. Haller u. 52.). Kiadói áron (1480.- Ft + postaköltség) a következő E-mail címen is megrendelhető: sakk@terasz.hu .


Folytatjuk…


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -