A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Sakkolimpia / Bled, 2002
Sajtótájékoztató - II. rész
A XXXV. Sakkolimpiáról, Bledből hazatért, ezüstérmes férfi válogatottat, és az ötödik helyet megszerző női válogatottat ünnepeltük 2002. november 13-án, Budapesten a Magyar Sakkszövetségben. 22 éve már annak, hogy férfi válogatottunk érmet szerzett Sakkolimpián.

A Magyar Sakkszövetség 2002. november 13-án sajtótájékoztatót tartott, amelyen együtt ünnepelte a sakktörténeti szempontból is igen jelentős sikert a média képviselőivel. A sajtótájékoztató anyagát a sakk.terasz.hu az esemény jelentőségére való tekintettel, részletesen, folytatásokban közli.

II. rész

Doleschall György, a Magyar Sakkszövetség alelnöke:

Sportvezetőnek, vagy amatőr sakkozónak nagy öröm volt látni azt a csapatot, amely 56 partiból csak egyet vesztett el. Azt hiszem, hogy ez is egy világrekord, hiszen 56 partiból csak egyet veszíteni, nem tudom, hogy valakinek is sikerült-e a Sakkolimpiák történetében. Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag nem volt szalonremi. Aki nem sakkozó, annak elmondanám, hogy a szalonremi az, ha gyorsan, megbeszélt döntetlent csinálnak a játékosok. Itt Örményország ellen volt egy pihentető forduló, amellyel bebiztosítottuk az ezüstérmet. Gyakorlatilag mindenki úgy küzdött, amire szerintem az elmúlt 20-25 évben nem volt példa a magyar sakk történetében. És ezért is volt jó kint lenni, magyarnak lenni!

Doleschall György ezután átadta a szót Jánosi György miniszter úrnak:

Jánosi György, Gyermek, Ifjúsági és Sportminiszter:

Hölgyeim és Uraim!

Nem akartam ide ülni, mert nekem nem itt van a helyem. Itt azoknak kell ülni, akiket ma köszöntünk és ünnepelünk. Nekem részem nem lehetett még ebben a sikerben, amit ez a csapat itt felmutatott és hozott Magyarország számára. Hadd kezdjem azzal, hogy a lányoknak hadd gratuláljak én is elsőként, mert a férfi csapat a rivaldafénybe került, de azt gondolom, az a teljesítmény, amit ők mutattak, ez a 8 hellyel való előrelépés, nagyon fantasztikus teljesítmény és lehet bízni abban, hogy a női csapat is szépen fel fog zárkózni a férfi csapat teljesítményéhez.

De a férfiak valóban fantasztikus eredményt értek el. Az, hogy 22 év után ismét ezüstérmes a csapat, ha jól számoltam az éveket, az bizony nagyon nagy dolog! Nagyon nagy dolog, a magyar sakksportra irányította a figyelmet, és elöljáróban éppen arról beszélgettünk, hogy fantasztikus volt a sajtó, amit Önöknek is köszönünk, mert folyamatosan szóltak a híradások, az olimpia eseményeiről, híreiről. Szinte folyamatosan tájékozódhatott a magyar társadalom, minden egyes játszmáról és mérkőzésről.

Először járok itt a Sakkszövetségben és remélem, hogy jönni fogok még! Péterrel arról beszélgettünk, hogy tavasszal, vagy nyár elején is szeretnék eljönni egy sokkal nagyobb sajtótájékoztatóra és köszönteni akkor őt, mert nagyon bízunk abban, hogy Péter ráteszi majd a koronát a magyar sakksport teljesítményére jövő évben a páros világbajnokság után. Amit még mondani szeretnék: büszke vagyok arra, hogy egy picit segíteni tudjuk mi a magunk oldaláról is a sakksportot, hiszen még az olimpia előtt a Szövetség vezetőivel találkoztunk. Nagyon sok mindenről beszélgettünk, nagyon sok mindenben segítséget ígértem, és ennek az első lépései már megtörténtek. Azt gondolom, ma igazán meg fogja érteni mindenki, amikor szeretném bejelenteni, hogy, végre eljutottunk oda, - a sportpolitika is - hogy a sakk olimpikonokat, a sakkolimpiai érmeseket, helyezetteket ugyanolyan elismerésben részesíti, mint a nyári, téli olimpiai játékokon érmet, illetve helyezést elért versenyzőket, természetesen figyelembe véve azt, hogy a Sakkolimpiát 2 évenként, a nyári és a téli olimpiai játékokat pedig 4 évenként rendezik meg. Szeretnék segíteni, beszélni fogunk még a továbbiakban is, mi az, amiben támogatni tudja a politika, a sportpolitika, a sportdiplomácia a sakkozók teljesítményét.

Én szeretnék mindent megtenni! Gratulálok még egyszer mindenkinek! Nem tudok mindenkivel egyesével kezet fogni, gratulálni, de had köszöntsem külön, de talán megbocsátja nekem ezt mindenki, a férfi csapat legszebb tagját egy csokor virággal! Nagyon sok sikert kívánok az egész csapatnak!Polgár Judit
oroszlánrésze volt a sikerben


Folytatjuk…


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -