A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Új könyvek
Új könyvek

Raymond Smullyan könyvét Tandori Dezső fordításában, Bakcsi György szerkesztésében, a Typotex kiadó gondozásában ismerheti meg a magyar olvasóközönség. 50 izgalmas sakknyomozás – ezt ígéri az alcím.

„A sakk a logika művészete” – ez portálunk mottója, de nyugodtan választhatta volna Raymond Smullyan is Magyarországon most megjelent könyve mottójául. A sakkjáték világa, egy csodálatos világ! Évszázadok óta milliónyi embert ejtett már rabul a 64 kocka, hiszen mindig új és új összefüggéseket fedezhetünk fel a játékban. Raymond Smullyan könyve azonban egészen új nézőpontból vizsgálja a sakktáblát.

A könyvben természetesen sakkfeladványok találhatók, jellegzetes detektív-rejtélyek. Nem az számít, hogy világos nyer-e, vagy döntetlent ér el! Nem az számít, hogy mi lesz egy adott állásból, hogyan folytatódik a játszma. Sokkal inkább izgatja Sherlock Holmest a múlt, az, hogy egy-egy állás hogyan jött létre. Az érdekes kerettörténeteken keresztül a szerző bevezet bennünket a „visszaelemző” feladványok világába.

Egy kis ízelítő a könyvből:

„Tegyük fel, azt állítom, hogy a következő állásban még egyetlen gyalog sem érte el a nyolcadik sort. Elhinnék ezt nekem?

a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h

Ha igen, hát nem kellett volna; hiszen amit mondtam, logikai képtelenség. Íme az oka, hogy miért.”

„…hogyan kerülhetett a világos futó az alapállásbeli mezőjéről, c1-ről g3-ra? Hiszen a b2 és a d2 gyalog nem engedte ki! Az egyetlen lehetőség az, hogy az eredeti c1 futót az alapállásbeli mezején leütötték anélkül, hogy lépett volna. És a g3-on álló futó átváltozás „szülötte”. Jegyezzük meg azonnal, hogy a gyalog nem köteles vezérré alakulni, lehet belőle bástya, futó vagy huszár is, ez utóbbi három átváltozás-fajtát nevezzük minor átalakulásnak…”

„Ez a „probléma” igen egyszerű eset, mert Sherlock Holmes roppant érdekes kéziratában rendszerint, sokkal bonyolultabbakkal szolgál…”

Az olvasmányos könyv kellemes szórakozást, hasznos időtöltést ígér!


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -