A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Képzőművészet
„SAKK” címmel kiállítás lesz a Derkovits Galériában
„SAKK” címmel 2002. november 14-27-e között 10-21 óráig kiállítás lesz látható Budapesten a kávézóként is működő Derkovits Gyula Galériában (Budapest, VI. ker. Teréz krt. 9.). A kiállításon Naszvadi Magdolna keramikus, Pável Zoltán festész és Szabó Katalin fafaragó munkái láthatók.

„Közel egy éve foglalkoztat a sakkfigurák világa, a téma kimeríthetetlen lehetőségeket ad a fafaragó részére!” – vallja Szabó Katalin, aki a kiállításra kerülő kerámia sakk-készletek figuráit is formázta. ”Szeretnék minél több történelmi (főleg magyar) témát feldolgozni. Készítettem már sakk készletet az 1848-as szabadságharcról, ez az Iparművészeti Múzeumban az idén egy kiállítás keretén belül látható is volt, azóta magántulajdonba került. A mostani alkalomra honfoglalás kori öltözetben látható figurákat faragtam.”

Pável Zoltán festész munkáit szerte a világon ismerik, 1996-ban a New Yorki Sakk Múzeum is vásárolt tőle. A kiállításon látható képei a sakk és az idő témájával foglalkoznak. „A sakk számomra egy kitűnő ürügy és jelkép az idővel történő kutatásaim folyamatában.” Képei különlegesek, hiszen a síkból kilépve a három dimenzió felé mozdulnak el, a művész a festett háttérre térbeli figurákat helyez.

A kiállított tárgyak egyedi tervezésű és készítésű, fából és kerámiából készült sakk-készletek, valamint a sakk és idő témával foglalkozó festmények lesznek. Egy kis ízelítő a kínálatból:


„Groteszk”
Hársfából készült, a király 12 cm magas, az intarziás tábla 50x50 cm-es„Középkori”
Hársfából készült, a király 13 cm magas, 50x50 cm-es intarziás tábla tartozik hozzá„Ég és föld”„Sakk és idő”Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -