A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Sakkolimpia / Bled, 2002
XXXV. Sakkolimpia, Bled, 2002
Bledben, a Sakkolimpia hetedik fordulójában mindkét magyar csapat győzött! A férfiak a házigazdák ”A” csapata ellen elsöprő, 3½-½ arányú győzelmet arattak és feljöttek a holtversenyes második helyre! A nők a hollandok ellen bizonyultak jobbnak 2-1 arányban.

A Sakkolimpia hivatalos honlapján, amely a http://www.35chessolympiad.com címen érhető el, minden nap online közvetítést adnak a küzdelmekről. Valamennyi folyó partit elvileg figyelemmel lehet kísérni! Azért ez a megfogalmazás, mert a közvetítés sajnos ugyancsak akadozik. A közvetítések 14.30-kor kezdődnek.

Férfiak

A hetedik fordulóban az oroszok másfél pontos vezetésük birtokában is ugyanúgy sakkoztak, mintha mi sem történt volna, hiszen a végelszámolásnál akár egy fél pontnak is jelentősége lehet! A lengyelek ellen Kaszparov és Halifman győzelmével 3-1-re nyertek. Előnyüket így tovább növelték, immáron 2½ ponttal vezetnek a mezőny előtt.

A közvetlen üldözőbolyban szoros eredmények születtek. A csehek döntetlent játszottak a románokkal, az örmények a fehéroroszokkal. A grúzok viszont meglepetésre „elkapták” a Ponomarjovot éppen pihentető ukránokat (2½-1½)! Meglepetés a hollandok 3-1-es győzelme is az Adams-ot pillanatnyilag nélkülöző angolok ellen. A bosnyákok 3-1-re győztek a spanyolok ellen. A szlovákok nagy arányban győztek a macedónok ellen (3½-1½). Izrael-Kuba 3-1, Kína-Svájc 3-1.

A magyarok összeszedték magukat, a hatodik fordulóban a csehek ellen elszenvedett vereség megtette hatását! Polgár Judit pihenőnapot kapott, Lékó Péter játszott az első táblán. Ellenfelét, a szlovénok egyes számú sztárját, Beljavszkij Alexandert jól ismerjük mi is, hiszen a magyar bajnokságban évek óta a Miskolc csapatát erősíti. Péter a partiban újra bebizonyította, amit a világ legjobbjai is érezhettek a bőrükön Dortmundban, hogy a kicsi, de tartós pozíció előnyöket könyörtelenül képes nyerésig fokozni! Így történt ez most is! A játszmát az olimpiai játszma-válogatásunkban elemezve is megtalálják.


Lékó Péter
Megszerezte első győzelmét a Sakkolimpián

Almási Zoltán bár végig kezdeményezett, nem tudta a nyerést kicsikarni a nagyon szívós Mihalcsisin ellen. Gyimesi Zoltán azonban vigasztalódhatott az előző napi veresége miatt. Sermek ugyan visszanyerte a Volga cselben áldozott gyalogját, de Zoli a távolabbi szabad gyaloggal járó előnyt kihasználva a végjátékot nyugodtan nyerésre játszhatta. Ellenfele hibáját kihasználva gyalogot nyert és utána biztos kézzel érvényesítette az előnyt. Pavasovics minőséget áldozott Ács Péter ellen, egy gyalogot és nagy támadást kapott érte. Péter szívósan védekezett, ellenfele támadása azonban átütött és a lebonyolítás után Ács Péter anyagi hátrányba került. Szerencséjére ellenfele elnézte, hogy egy gyanútlan lépés után a c6 huszárját Péter elkapja, és ezzel a maga javára fordítja a partit.


A részletes eredmények:

  Magyarország   3½-1½ Szlovénia "A"  
1 Lékó Péter 2743 1-0 Beljavszkij Alexander 2650
2 Almási Zoltán 2672 ½-½ Mihalcsisin Adrian 2542
3 Gyimesi Zoltán 2596 1-0 Sermek Drazen 2590
4 Ács Péter 2591 1-0 Pavasovics Dusko 2581

A hetedik fordulóbeli nagyarányú győzelmével csapatunk a holtversenyes második helyre ugrott, 2½ pont a hátrányban vannak az oroszokkal szemben. Továbbra is Polgár Judit szerezte a legtöbb pontot a csapatnak, 6-ból 4½-et, Ács Péter 5-ből 4 pontja és Almási Zoltán 6-ból 4 pontja is kiváló teljesítmény!

A férfiak egyéni eredményei:

Férfiak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Össz.
Lékó Péter - - ½ ½ ½ - 1              
Polgár Judit 1 ½ ½ 1 1 ½ -              
Almási Zoltán 1 1 ½ ½ - ½ ½               4
Gyimesi Zoltán 1 ½ - ½ - 0 1               3
Ruck Róbert - - ½ - ½ - -               1
Ács Péter 1 1 - - ½ ½ 1               4
Összesen 4 3 2               19

Az élmezőny állása a hetedik forduló után:
21½ pontos: Oroszország
19 pontos: Bosznia-Hercegovina, Hollandia, Magyarország, Románia és Szlovákia
18½ pontos: Csehország, Grúzia, Fehéroroszország és Örményország
18 pontos: Franciaország, Izrael, Kína, Németország, Lengyelország és Üzbegisztán

Nők

A nőknél a hetedik fordulóban rangadót játszottak. Az orosz-grúz összecsapásnál az oroszoknak kedvezett a szerencse, ők játszhattak 2 táblán világossal. Az első táblán a grúz exvilágbajnoknő, Csiburdanidze sötéttel legyőzte Kovalevszkaját, a másodikon a Joszeliani-Matvejeva parti döntetlen. A harmadikon orosz győzelem született, Kosztenjuk világossal megadásra kényszerítette Khurtsidzét. A kínaiak Zsu Csen vezérletével 3-0-ra legyőzték a franciákat és így másfél pontot lefaragtak a hátrányukból. Mivel 16 ponttal egyedül másodikak és még nem játszottak a grúzokkal a nyolcadik fordulóban biztosan sor kerül az igazi nagy rangadóra, amely akár az olimpiai bajnoki cím sorsát is eldöntheti.

A magyar csapat a hollandokkal mérkőzött ebben a fordulóban. (A grúzok 3-0-ra lelépték őket a hatodik fordulóban.) A kínai vendégmunkással felálló hollandok ellen Horváth József, a magyar női válogatott kapitánya Lakos Nikolettát pihentette. A sorsolás a hollandoknak kedvezett, két táblán ők játszhattak világossal. Hatalmas küzdelemben a lányaink 2-1-re győztek, minden partiban döntés született. Vajda Szidónia kikapott, Dembo Yelena és Gara Anita győztek.


Részletes eredmények:

  Hollandia    1-2 Magyarország  
1 Peng Zhaoqin 2443 1-0 Vajda Szidónia 2365
2 Bosboom-Lanchava Tea 2341 0-1 Dembo Yelena 2375
3 Schuurman Petra 2274 0-1 Gara Anita 2315

A nők egyéni eredményei:

Nők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Össz.
Vajda Szidónia 0 1 - ½ ½ ½ 0              
Dembo Yelena ½ - ½ - 1 0 1               3
Lakos Nikoletta 1 ½ 1 1 1 0 -              
Gara Anita - 1 0 1 - - 1               3
Összesen ½ 2               13

Az élmezőny állása a hetedik forduló után:
16½ pontos: Grúzia
16 pontos: Kína
15 pontos: Oroszország és az USA
14½ pontos: Románia
14 pontos: Csehország, Németország és Vietnám
A magyar válogatottnak 13 pontja van és holtversenyben a 11-16. helyen áll.

A Sakkolimpiáról készült elemzett játszmaválogatásunkat az alábbi linkre kattintva érhetik el:
Bled, 2002

Újdonság a portálunkon, hogy a Sakkolimpiára való tekintettel, elemzés nélküli, PGN formátumú játszmákat is közreadunk. Ezek lejátszásához PGN lejátszó program, vagy sakktábla szükséges. A PGN fájlok szövegként olvashatók, a figurák jelzése azonban angol. A Sakkolimpia 7. fordulójában játszott magyar játszmák azonban hiányosan jelentek meg a Sakkolimpia hivatalos weblapján, ezért azokat csak akkor publikáljuk, ha a játszmák végét is közre tudjuk adni.
Bled, 7. forduló magyar játszmái (nem elérhető)


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -