A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra



"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Sakkolimpia / Bled, 2002
XXXV. Sakkolimpia, Bled, 2002
Bledben, a Sakkolimpia hatodik fordulójában mindkét magyar csapat kikapott. A férfiak csehek elleni veresége nagyon kellemetlen, a nők kínaiak elleni veresége azonban be volt tervezve. De nem kellett volna így lennie! Vajda Szidónia nyerésre állt a világbajnoknő ellen, és Lakos Nikolettának a vezérelőnyös állását sem kellett volna feltétlen elveszítenie!

A Sakkolimpia hivatalos honlapján, amely a http://www.35chessolympiad.com címen érhető el, minden nap online közvetítést adnak a küzdelmekről. Valamennyi folyó partit figyelemmel lehet kísérni! A közvetítések 14.30-kor kezdődnek.

Férfiak

A hatodik fordulóban az oroszoknál a 19-ik születésnapját ünneplő Alexander Griscsuk játszhatott az első táblán és nyert is a bosnyákok éljátékosa, Atalik Suat ellen. A többiek is szorgalmasan gyűjtötték a pontokat, és Kaszparov nélkül is nagy arányban 3½-½-re győztek. Az orosz csapat ezzel átvette a vezetést.

A románok 2½-1½ arányban verték az örményeket, az ukrán-angol rangadó 4 döntetlennel (2-2) ért véget. A lengyelek 3-1-re verték Svájcot, Európa-bajnokuk Macieja Bartlomiej legyőzte a torna legidősebb játékosát, a 71 éves Korcsnojt. A grúzok 2½-1½-re bizonyultak jobbnak a kínaiaknál.

Kállai Gábor, a magyarok kapitánya megint kihagyta a csapatból Lékó Pétert, pedig a csapatnak nagy szüksége lett volna rá! Ez már a harmadik alkalom, hogy Lékó nem játszik! A csehek első táblása, Hracek is pihent, talán azért, mert nem akart Lékóval játszani! A mérkőzésen Polgár Judit sötéttel gond nélkül tartotta az egyensúlyt Babula ellen, aki arra játszott világossal, hogy örökös sakkot adhasson. Almási Zoltán új utakra evezett a Szicíliai védelemben. A szó szoros értelmében két királyig sakkozott, a sorozatos cserékbe is belement, de elvi előnyét érvényesíteni nem tudta. Gyimesi Zoltánt cseh nagymester ellenfele, Oral Tomas egy szép, egységes játszmában túljátszotta. A játszmát az olimpiai játszma-válogatásunkban elemezve is megtalálják. Ács Péter nem tudott áthatolni az orosz védelmen Haba Petr ellen.


A részletes eredmények:

  Csehország   2½-1½ Magyarország  
1 Babula Vlastimil 2590 ½-½ Polgár Judit 2685
2 Navara David 2567 ½-½ Almási Zoltán 2672
3 Oral Tomas 2546 1-0 Gyimesi Zoltán 2596
4 Haba Petr 2534 ½-½ Ács Péter 2591

A hatodik fordulóban Gyimesi Zoltán és a férfi csapatunk is elszenvedte első vereségét. Polgár Judit szerepelése továbbra is bámulatos! Eddig minden mérkőzésen játszott és 6-ból 4½ ponttal ő a férfi csapat legjobb pontszerzője!

A férfiak egyéni eredményei:

Férfiak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Össz.
Lékó Péter - - ½ ½ ½ -                
Polgár Judit 1 ½ ½ 1 1 ½                
Almási Zoltán 1 1 ½ ½ - ½                
Gyimesi Zoltán 1 ½ - ½ - 0                 2
Ruck Róbert - - ½ - ½ -                 1
Ács Péter 1 1 - - ½ ½                 3
Összesen 4 3 2                 15½

Az élmezőny állása a hatodik forduló után:
18½ pontos: Oroszország
17 pontos: Lengyelország és Románia
16½ pontos: Csehország, Fehéroroszország és Örményország
16 pontos: Anglia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Hollandia, Spanyolország és Ukrajna
A magyar csapatnak 15½ pontja van.

Nők

A nőknél a grúzok 3-0-ra lelépték Hollandiát, az oroszok 2½-½ arányban az amerikaiakat, a kínaiak bennünket vertek, a franciák a cseheket, a románok pedig a jugoszlávokat, ugyanilyen arányban.

Horváth József, a magyar női válogatott kapitánya a legjobb csapatot ültette le a kínaiak ellen, bár komoly illúziói nem lehettek, a tisztes helytállás lehetett csak a reális cél. A lányaink azonban majdnem meglepetést okoztak! Vajda Szidónia alaposan meglepte Zsu Csent, a világbajnoknőt, hogy nem döntetlenre, hanem nyerésre játszik ellene, és mindössze egy hajszál hiányzott ahhoz, hogy ez sikerüljön neki! Bravó! A játszmát az olimpiai játszma-válogatásunkban elemezve is megtalálják. Dembo Yelena a középjátékban gyalogot vesztett Hszu Juhua ellen, aki a kialakult végjátékot módszeresen nyerésig fokozta. Nagy adok-kapok volt a Lakos-Zsao Hszu partiban. Az anyagi egyensúly felborulása után a kínai lánynak hol bástya-tiszt-két gyalogja, hol bástya-két tisztje volt Niki vezérével szemben. A kialakult bonyodalmakat a kínai lány értékelte jobban és végül sikerült „elkapnia” Niki vezérét.


Részletes eredmények:

  Magyarország   ½-2½ Kína  
1 Vajda Szidónia 2365   ½-½   Zsu Csen 2509
2 Dembo Yelena 2375 0-1 Hszu Juhua 2473
3 Lakos Nikoletta 2350 0-1 Zsao Hszu 2367

A nők egyéni eredményei:

Nők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Össz.
Vajda Szidónia 0 1 - ½ ½ ½                
Dembo Yelena ½ - ½ - 1 0                 2
Lakos Nikoletta 1 ½ 1 1 1 0                
Gara Anita - 1 0 1 - -                 2
Összesen ½                 11

Az élmezőny állása a hatodik forduló után:
15 pontos: Grúzia
13½ pontos: Oroszország
13 pontos: Franciaország, Kína és Románia
12½ pontos: Németország
12 pontos: Bulgária, Kazahsztán és az USA
A magyar válogatottnak 11 pontja van.

A Sakkolimpiáról készült elemzett játszmaválogatásunkat az alábbi linkre kattintva érhetik el:
Bled, 2002

Újdonság a portálunkon, hogy a Sakkolimpiára való tekintettel, elemzés nélküli, PGN formátumú játszmákat is közreadunk. Ezek lejátszásához PGN lejátszó program, vagy sakktábla szükséges. A PGN fájlok szövegként olvashatók, a figurák jelzése azonban angol. A Sakkolimpia 6. fordulójában játszott magyar játszmákat az alábbi linkre kattintva tölthetik le:
Bled, 6. forduló magyar játszmái


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -