A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Sakkolimpia / Bled, 2002
XXXV. Sakkolimpia, Bled, 2002

A Bledben folyó Sakkolimpia ötödik fordulójában is kettős magyar siker született. A férfi válogatottunk a moldávokat győzte le 2½-1½, a női válogatottunk pedig az örményeket 2½-½ arányban! A magyar csapatok ebben a fordulóban a szerencsével sem álltak hadilábon!

A Sakkolimpia hivatalos honlapján, amely a http://www.35chessolympiad.com címen érhető el, minden nap online közvetítést adnak a küzdelmekről. Valamennyi folyó partit figyelemmel lehet kísérni! A közvetítések 14.30-kor kezdődnek.

Férfiak

Az ötödik fordulóban az örmények nagy meglepetésre 2-2-t játszottak az oroszokkal. Akopjan világossal tartani tudta az egyensúlyt Kaszparovval szemben, Lputjan sötéttel legyőzte Griscsukot. (Alexander Griscsuk ma, a hatodik forduló napján ünnepli 19. születésnapját.) Asrian Karen is megúszta Halifman ellen, Sargissian viszont veszített Morozevics ellen. Így alakult ki a nagyon izgalmas meccsen a döntetlen végeredmény.


Alexander Griscsuk
szupernagymester, ma 19 éves

2-2-es döntetlen játszottak a csehek az ukránokkal, ami szintén meglepetés. A papíron gyengébb bosnyákok 3-1-re legyőzték a lengyeleket, ugyanez történt a román-francia meccsen is, amely 3-1-es román győzelemmel végződött. A minden táblán erősebb hollandok nem bírtak Kubával (2-2). Az élbolyban a többi mérkőzés nagyjából a papírforma szerint alakult. A grúzok ugyanolyan arányban verték a horvátokat, mint a fehéroroszok a németeket és a svédek az USA-t (2½-1½). A szlovákok 3-1-re győztek az üzbégek ellen. Ugyanez volt az eredmény a Kína-Azerbajdzsán találkozón is, a kínaiak javára.

Kállai Gábornak, a magyarok kapitányának nincsen könnyű dolga a csapat összeállításánál. A moldávok ellen a Lékó Péter, Polgár Judit, Ruck Róbert, Ács Péter csapatot küldte harcba. Lékó Péter két királyig játszott Bologan ellen, de a moldáv nagymester nem hibázott. Polgár Juditnak sötéttel két gyalog hátránya volt Svetushkin nagymester ellen. Szerencséjére, a bonyolult állásban, időzavarban a 36. lépésben ellenfele hibázott – így látványosan bekasszírozhatta a pontot.

a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h
Svetushkin-Polgár J.
Világos lép

A játszma folytatását megnézhetik, ha ide kattintanak.


Ruck Róbert önbizalmával valami nincs rendben. Egy jól játszható állást adott döntetlenre viszonylag korán, világossal, egy papíron nálánál gyengébb ellenfél ellen. Ács Péter minőség előnyös állását nem tudta megnyerni. Valóban nem volt könnyű dolga, hiszen az ellenfele végig kezdeményezett. Az elemzések nagy valószínűséggel azt fogják kimutatni, hogy Péter állása nyerhető volt.

A részletes eredmények:

  Magyarország   2½-1½ Moldova  
1 Lékó Péter 2743 ½-½ Bologan Viktor 2627
2 Polgár Judit 2685 1-0 Svetushkin Dmitry 2505
3 Ruck Róbert 2572 ½-½ Sanduleac Vasile 2471
4 Ács Péter 2591 ½-½ Khruschiov Alexey 2412

Az ötödik forduló, 20 játszma lejátszása után sem vesztett még senki partit a csapatból! Polgár Judit szerepelt eddig a legjobban, 5-ből 4 pont hol az első, hol a második táblán – nagyszerű egyéni teljesítmény! A csapat a pontvadászatban eddig 70%-os eredményt mondhat a magáénak. A java azonban még hátravan, a rangadók még csak most következnek!

A férfiak egyéni eredményei:

Férfiak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Össz.
Lékó Péter - - ½ ½ ½                  
Polgár Judit 1 ½ ½ 1 1                   4
Almási Zoltán 1 1 ½ ½ -                   3
Gyimesi Zoltán 1 ½ - ½ -                   2
Ruck Róbert - - ½ - ½                   1
Ács Péter 1 1 - - ½                  
Összesen 4 3 2                   14

Az élmezőny állása az ötödik forduló után:
15½ pontos: Bosznia-Hercegovina
15 pontos: Oroszország és Örményország
14½ pontos: Románia
14 pontos: Anglia, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Ukrajna és Svájc

Nők

A nőknél Kína csak 2-1-re nyert az amerikaiak ellen. Az előző fordulóban vereséget szenvedett világbajnoknőt, Zsu Csent pihentették – lehet, hogy kár volt. A grúzok ugyanis 3-0-ra verték Indiát és így az élre ugrottak, előnyük a kínaiakkal szemben másfél pont. Az oroszok a lengyeleket, a csehek az argentinokat, a románok a bolgárokat verték 2-1-re. A németek 2½-½-re verték az ecuadoriakat és ezzel ők is felzárkóztak az élbolyhoz.

Horváth József, a magyar női válogatott kapitánya az örmények ellen az előző fordulóban nagyszerű győzelmet aratott Gara Anitát pihentette. Az örmények papíron az első táblán jobbak, a másik két táblán gyengébbek voltak nálunk. Mellettünk szólt, hogy a sorsolás folytán mi játszhattunk eggyel több partiban világossal. Vajda Szidónia az első táblán gyalogot áldozott kezdeményezésért, majd nem sokkal később belenyugodott a lépésismétlésbe Mkrtchian Lilit ellen. Dembo Yelenat ellenfele végig védekezésre kényszerítette. Yelena türelmesen kivárta a megfelelő pillanatot, először egy gyalogot cserkészett be, majd nyert végjátékra bonyolított. Ezzel megszerezte első győzelmét a Sakkolimpián!

a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h
Hlgatian-Dembo
Sötét lép

A játszma folytatását megnézhetik, ha ide kattintanak.


Lakos Nikoletta újabb győzelme most is jól jött a csapatnak. Niki ellenfele egy kicsit kényelmesebb állásban, időzavarban elnézett egy felfedett sakkot és így elveszítette a vezérét és a játszmát. A szombathelyi nagymesternő 5-ből 4½ ponttal eddig a legeredményesebb tagja a magyar női válogatottnak. Csapatunk az utolsó két fordulóbeli nagyarányú győzelmével felzárkózott az élbolyhoz. Most már nehezebb ellenfelek következnek!

Részletes eredmények:

  Magyarország   2½-½ Örményország  
1 Vajda Szidónia 2365   ½-½   Mkrtchian Lilit 2409
2 Dembo Yelena 2375   1-0   Hlgatian Goar 2234
3 Lakos Nikoletta 2350   1-0   Galojan Lilit 2236

A nők egyéni eredményei:

Nők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Össz.
Vajda Szidónia 0 1 - ½ ½                   2
Dembo Yelena ½ - ½ - 1                   2
Lakos Nikoletta 1 ½ 1 1 1                  
Gara Anita - 1 0 1 -                   2
Összesen                   10½

Az élmezőny állása az ötödik forduló után:
12 pontos: Grúzia
11½ pontos: USA
11 pontos: Csehország, Hollandia és Oroszország
10½ pontos: Franciaország, Jugoszlávia, Kína, Magyarország, Németország és Románia

A Sakkolimpiáról készült elemzett játszmaválogatásunkat az alábbi linkre kattintva érhetik el:
Bled, 2002

Újdonság a portálunkon, hogy a Sakkolimpiára való tekintettel, elemzés nélküli, PGN formátumú játszmákat is közreadunk. Ezek lejátszásához PGN lejátszó program, vagy sakktábla szükséges. A PGN fájlok szövegként olvashatók, a figurák jelzése azonban angol. A Sakkolimpia 5. fordulójában játszott magyar játszmákat az alábbi linkre kattintva tölthetik le:
Bled, 5. forduló magyar játszmái


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -