A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / A hét elemzése / A hét elemzése
Kramnyik – Deep Fritz meccs 6. játszmája
A személyi számítógépek az 1980-as évek közepén terjedtek el a világon. A Commodore-64-es gépre is készültek már sakkprogramok. Ezek játéktudásán először mosolyogtak a jobb játékosok, hiszen azt, hogy mattot lehet adni két vagy három lépésben, a gép azonnal észrevette ugyan, de az elemi végjátékokat enyhén szólva kezdő szinten kezelte. Ekkor nem gondoltuk még, hogy a számítógép méltó ellenfele lehet a világ legjobbjainak. A processzorok rohamos fejlődése és a programozók kitartó munkája eredményeként létrejött a Deep Blue nevű sakkprogram. Tudása alapján 1996-ban kihívhatta az akkori világbajnokot, Garry Kaszparovot, aki 1996-ban még 4-2-re nyert. Megnyugodhattunk, a gép nem tudta legyőzni az embert! Egy évvel később, még a XX. században, azonban fordult a kocka és a Deep Blue program 3,5-2,5 arányban legyőzte a világbajnokot. A történet 2002 októberében, Manamában folytatódott, ahol a Deep Fritz sakkprogram mérkőzött meg az orosz Vlagyimir Kramnyikkal, aki 2000-ben, Londonban hódította el a világbajnoki címet Kaszparovtól.


Vlagyimir Kramnyik
a világbajnok

A hét elemzése rovatban most ennek párosmérkőzésének a 6. játszmáját láthatják. A partit 2002. október 15-én játszották Manamában. (Manama a Bahreini Királyságban található.) A meccs végeredménye 4-4 lett, ez, a most bemutatásra kerülő hatodik parti volt az a játszma, amelyről még sokáig beszélni fog a sakkvilág! Kramnyik kombinációs eszközökkel akarta legyőzni a sakkprogramot...

A szakírók és az ex-világbajnok Garry Kaszparov szerint Kramnyik korán adta fel a játszmát, lett volna még esélye a döntetlenre – amely, így kiaknázatlan maradt.

A játszma elemzését Bilek István és Szilágyi Péter elemzéseinek a felhasználásával készítettem. Részlet az elemzésből:
„A sakkprogram nagyszerűen számol! Ami nagyon dicséretes, hogy ennek tudatában vette fel a kesztyűt Kramnyik a számítógép ellen, és vállalta a taktikai bonyodalmakat, még akkor is, ha a végén belebukott! A világbajnok a saját bőrén volt kénytelen megtapasztalni, hogy hol van az emberi elme teljesítőképességének határa!”

Az elemzés megtekintéséhez kattintsanak az alábbi linkre:
Kramnyik-Deep Fritz játszma


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -