A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Sakkolimpia / Bled, 2002
Sajtótájékoztató a Magyar Sakkszövetségben
Szenzációs bejelentéssel kezdődött a Magyar Sakkszövetségben 2002. október 17-én megtartott sajtótájékoztató, amelyet a 2002. október 26-november 10. között, Bledben (Szlovénia) megrendezendő XXXV. Sakkolimpia előtt tartottak.


Lékó Péter,Doleschall György, Köpf Károly helyettes államtitkár, Kállai Gábor a sajtótájékoztatón


Köpf Károly úr, az GYISM Sportért Felelős Helyettes Államtitkárának a szavaiból idézek:

„Úgy gondolom, hogy a sportág régi és jogos óhaja teljesült. Azzal a kéréssel fordultak hozzánk ismételten, a sportvezetéshez, hogy a sakk sportág olimpiája nyerjen hasonló elbírálást, mint a nyári olimpiai játékok. Az olimpiai vezetés befogadta ezt a kezdeményezést. A nyári olimpiai játékok 4 évenként kerülnek megrendezésre, a sakkolimpia 2 évenként, ezért úgy tartottuk ildomosnak és megfelelőnek, hogy a jutalmazásban 50%-os arányt használunk fel. Alapul vettük a sidney-i olimpián elért eredményekért adott jutalmakat. Hozzá kell tennem, hogy nyilvánvalóan ezek a jutalmak olimpiáról olimpiára változnak. Egyrészt az olimpiákat követni kell, másrészt egyre nagyobb elismertséget kapnak világszerte az olimpiai bajnokok és helyezettek. Az olimpiai számításban különböző jutalmak járnak az egyéni sportágakban és az egyéni versenyszámokban, csapatsportokban hármas, négyes csapatban elért helyezésekért. Mivel az olimpián hatos csapat nincsen, csak négyes csapategységek vannak, például a kajak-kenuban, illetve csapatsportok vannak (13 fős a kézilabda, röplabdacsapat), tehát valamiféle köztes számítást végeztünk. Ennek alapján a következő határozat, döntés született:

Ha a csapat első helyezést ér el, akkor a csapat tagjai fejenként 2.450.000.-Ft jutalmazásban részesülnek. Második hely esetében 1.625.000.-Ft, a harmadik hely 1.150.000.-Ft-ot, a negyedik hely 750.000.-Ft-ot, az ötödik hely 500.000.-Ft-ot, a hatodik hely 250.000.-Ft-ot ér. Ezek az összegek nettóban értendők, tehát az ezek után fizetendő jövedelemadót és egyéb járulékait az állam magára vállalja. Csapatsportágaknál az olimpián általában differenciált jutalmazást szoktak alkalmazni a sportági vezetők. Tehát a hat versenyző után fejenként járó 2.450.000.-Ft, összesen 14,7 millió Ft-on belül differenciáltan állapítják meg, gondolom az eredményesség és hát kinek-kinek a teljesítménye szempontjából az adandó összegeket. A sportág vezetésére van bízva, hogy él-e a differenciált díjazás lehetőségével, vagy sem. A jutalmazás kiterjed a csapat felkészítésében és az eredményes szereplést elősegítésében részt vett edzőkre is. Az edzőkre a csapat által elnyert összjutalom 40%-a fordítható, ez szintén nettó összeget jelent. Ez nem egyszeri alkalomra szóló bejelentés, hanem ezután a sakkolimpiákat mindig hasonló módon fogjuk jutalmazni és nyilvánvaló, hogy mindig az adott olimpiai ciklusban, a nyári olimpiákra érvényes tarifarendszerből fogunk kiindulni.

A sajtótájékoztató Kállai Gábor nagymesternek, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatójának a szavaival folytatódott. Kállai nagymester elmondta, hogy a sakkolimpia költségvetése 3.000.000 dollár. Külön kiemelte, hogy ilyen kis ország, mint Szlovénia még sohasem rendezett olimpiát és hogy ezen az olimpián lesz először lesz a sportág történetében olimpián doppingvizsgálat, ugyanúgy, mint a fizikai sportágakban! Kállai nagymester elmondta, hogy „a FIDE (a Nemzetközi Sakkszövetség) a NOB-nak 1994 óta társult tagja, tehát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a sakkozást 1994 óta sportként tartja nyilván. A sakkcsatornákon olyan hírek érkeznek hozzánk, hogy 2008-as pekingi olimpián a rendezők nagyon szeretnék, ha a sakk is műsorra kerülne. Ugyanakkor a NOB-tól olyan hírek érkeznek hozzánk és Aján Tamás úr nyilatkozatából is ez derül ki, hogy a NOB nagyon nem szeretné.”

A sakkolimpia méreteire jellemző, hogy a játékosok létszáma egytizede a nyári olimpián részt vett játékosokénak. A világ körülbelül 200 országából több, mint 130 ország indít férfi és körülbelül 90 ország női csapatot. A férfi csapatok 4 játékosból és két tartalékból, a női csapatok 3 játékosból és 1 tartalékból állnak. Ez annyit jelent, hogy 1100 feletti lesz a sakkolimpián a létszám! Ilyen nagyszámú élsakkozó még sohasem játszott egy versenyen a Földön! Kállai Gábor ezután kihirdette a férfi és a női csapatot.


A magyar női olimpiai válogatott

A magyar női csapat Vajda Szidónia, Dembo Yelena, Lakos Nikoletta, Gara Anita összeállításban fog indulni. A négy nemzetközi nagymester alkotta csapat kapitánya: Horváth József nemzetközi nagymester. (A női csapatban nem játszik Mádl Ildikó nemzetközi nagymester, aki 2002. szeptember 10-én 7 órakor egy 3 kg és 35 dkg-os, 56 cm hosszú kislánynak, Alexandrának adott életet.)

Horváth József szerint, ha a nagyon fiatal női csapatunk az első 10-ben végez, az jó eredmény, igazán feltűnést akkor keltene a női válogatott, hogyha az első 6-ba tudná magát beverekedni. Az első helyekért valószínűleg ismét a kínai és a grúz csapat vív majd nagy csatát.


A magyar férfi olimpiai válogatott

A magyar férfi csapatot a Lékó Péter (világranglista 4. helyezett), Polgár Judit (17.), Almási Zoltán (24.), Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter nemzetközi nagymesterek alkotják, a kapitány Kállai Gábor nemzetközi nagymester.

A férfiaknál az első három táblán világklasszis játékosaink vannak. Tavasszal Lékó Péter a világbajnoki címért játszhat az orosz Vlagyimir Kramnyikkal. A sakktörténelemben ez a második eset, hogy magyar játékos a világbajnoki címért játszhat (Günsberg Izidor 1890-ben, New Yorkban 10,5-8,5 arányban alulmaradt Wilhelm Steinitzzel szemben). Polgár Judit, aki már több, mint 10 éve a női világranglista vezetője nemrégen Moszkvában Lékóval együtt helyet kapott a világválogatottban. Almási Zoltán ötödször lesz olimpiai válogatott, a világranglista 24. helyezettje négyszeres magyar bajnok, amely egy olyan sportágban, mint amilyen a sakk, ahol a generációk örökre össze vannak zárva nagyon nagy eredmény. Ha csak ezt a három táblát néznénk, akkor az oroszok mögött a második helyen vagyunk! A többiek is nagyon erősek, Gyimesi Zoltán épp Bledben aratott nagy sikert az idén, Ruck Róbert megnyerte az idei magyar bajnokságot, Ács Péter pedig junior világbajnok. Érdekesség, hogy 1980 óta most először történik meg, hogy a nagy generáció (Portisch, Ribli, Sax, Adorján, Csom, Vadász) egyik tagja sem fért be a csapatba! A magyar csapat átlagéletkora 25 évnél kevesebb, ami sakktörténeti kuriózum!

Az előzetes nevezések alapján a Garry Kaszparov vezette orosz csapat kimagaslik a mezőnyből. Még a hatodik, leggyengébb játékosuk is a világranglista 14. helyezettje. A világválogatott ellen elszenvedett vereséget szeretnék feledtetni az olimpiai arany megszerzésével. A magyarok az ukránokkal, németekkel, hollandokkal, izraeliekkel, amerikaiakkal és az örményekkel csatázhatnak az érmes helyezésekért. A magyar férfi csapat legutóbb Máltán, 1980-ban tudott érmet nyerni. Bár azóta is a sportág kiemelkedően teljesít, mégis ezen a legfontosabb sakkrendezvényen, a Sakkolimpián nem volt szerencsénk. Legutóbb például 2000-ben, Isztambulban az osztott harmadik helyen végzett a csapat, de a mellékpontszámítás a holtversenyes társunknak, Ukrajnának kedvezett… Remélhetőleg most másképp lesz!

Kállai Gábor büszkén említette meg azt a jelentős sakkszakmai sikert, hogy a Sakkolimpia női versenyének főbírója Verőci Zsuzsa nemzetközi nagymester lesz. Rajta kívül Csom István nemzetközi nagymester és Orsó Mikós nemzetközi mester fog még bíróként közreműködni. Magyar vonatkozású hír, hogy Károlyi Tibor nemzetközi mester a szingapúri, Vidéki Sándor nemzetközi mester pedig a libanoni csapat kapitányaként vesz részt az olimpián!

A sajtótájékoztató végén a férfi csapat két jelenlévő tagja, Lékó Péter és Almási Zoltán válaszolt az újságírók kérdéseire.


Lékó Péter az újságírók kérdéseire válaszol
mellette Doleschall György a MSSZ alelnöke

Almási Zoltán is sok kérdést kapott
mellette Kállai Gábor és Köpf Károly


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -