A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Csapatbajnokság / Országos Csapatbajnokság, 2002/2003
Országos Csapatbajnokság, 2002/2003
A Nagykanizsa Tungsram SE nagyszerűen kezdte az idei évadot az NB I-ben, mindkét mérkőzésüket megnyerték, pedig két – nem is akármilyen – rangadóval kezdtek. Az első mérkőzésen a tavalyi bajnok, a BEK-ben is kitűnően szereplő, 8-ik helyet megszerző Csuti SK csapatát, a másodikon a két évvel ezelőtti bajnok, Miskolc együttesénél bizonyultak jobbnak. Bagonyai Attilát, a csapat edzőjét, vezetőjét kérdeztem a sikerről:
„A csapatunk valóban nagy meglepetést keltett a kettős győzelemmel. A mérkőzés előtt a felkészüléskor Ribli nagymester tanácsai nagyon hiányoztak, a váratlan eredményben a Tőle tanultak is benne rejlenek még. Személy szerint nagyon sajnálom, hogy ennek a sikernek már nem részese, hiszen hét évig dolgozott a kanizsai sikerekért. Stohl Igor is távozott, most épp az ellenfelet erősítette.”


Milyen változások történtek még a csapatban, sikerült pótolni a nagymestereket?

„A két klasszis versenyzőt nem tudtuk pótolni nagy nevekkel. Lelkes fiatalok kerültek a csapathoz. Bokros Albert húsz éves nagyon tehetséges fiatalember. A pécsi Bánusz Tamás pedig csak 13 éves. Magántanuló, sakkozó akar lenni, ezért esett rá a választás. Almási Istvánnak az USÁ-ban házasságot kötött Kustár Sándor barátomat kell pótolnia. Orsó Miklós pedig rutinos játékos, őt épp Ribli nagymester javaslatára vettük be a keretünkbe. A csapatunk most a 3-6. helyre esélyes, a dobogó már nagy siker lenne!”

Hogyan sikerült legyőzni a Csuti SK-t?

„A rangadón a 7 nagymesterrel felálló zalaegerszegiek ellen összességében amatőr csapatunk kisebb csodát művelt. Vendéglátóink nem is akartak hinni a szemüknek, amikor az utolsó játékban 11 döntetlen után a 20 éves Vajda Levente nagyon nehéz pozíciós csatában győzedelmeskedett. Levente végig győzelemre játszott, bár előtte azt monda, hogy Portisch nagymester sokkal jobb, 10-ből 9-szer simán kikap Tőle. Ezt a mentalitást a magyar fiatalok figyelmébe ajánlom! A mi csapatunkban látni egy ilyen fiút, igazi kincs!

A mérkőzésen Krutti Valér és jómagam oldottunk meg nehéz feladatot, hátrányos állásból mentettük állásainkat döntetlenre, Horváth Csaba, ill. Pálkövi József ellen. Kiemelkedően jól teljesített Almási István Stohl, ill. Horváth Péter Horváth József ellen. A többiek esélyt sem adtak a győzelemre. Bravúr, hogy egyetlen táblán sem vesztettünk! A reális eredmény 8:4 lett volna. Ettől függetlenül bátran állítom, hogy az egerszegi gárda simán nyeri a bajnokságot. Már többször is gratuláltunk nekik a remek BEK-szerepléshez, ennek tükrében azt láttam, hogy játékosaink önbizalmának nagyon jót tett a papírforma felborítása.”

Következett a tavalyi bronzérmes, a tavalyelőtti bajnok Miskolc csapata…

„Szerencsénkre emelkedett hangulatban ültünk vasárnap asztalhoz a bronzérmes Miskolc ellen. Ők erősen tartalékosan érkeztek. Ezt könyörtelenül kihasználtuk. Horváth Péter most is szárnyalt, Szűk Balázst lassan, de biztosan letolta a tábláról. Bokros Albertnek Horváth Ádám után Turzó Attila legyőzése már könnyebb feladatnak bizonyult. Gyorsan nyert Bánusz Tamás Deák András ellenében az ifi táblán. Grábics Mónikát sikerült legyőznöm, míg Orsó Miklós tisztnyerés helyett vesztőt lépett Král ellen. A többi táblán döntetlen született, csak Vajda Szidónia próbálkozott sokáig, de be kellett érnie döntetlennel, sőt örülhetett is. Még soha nem győztük le a Miskolcot, most ez is sikerült! Csak gratulálni tudok minden kanizsai versenyzőnek a hétvégi teljesítményéhez!”

A kanizsaiaknak természetesen mi is gratulálunk! Bagonyai Attila nagyon szépen, vezéráldozattal kényszerítette feladásra Grábics Mónikát. Ennek a játszmának a végét és további érdekes partikat is megtekinthetnek, ha az alábbi linkre kattintanak:

Csapatbajnoki válogatásHonfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -