A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / A hét elemzése / A hét elemzése
Sokáig erről a partiról beszélt a világ
Forintos Győzővel április végén találkoztam a Magyar Sakkszövetségben, a már hagyományosnak tekinthető, VIII. Pauncz Miklós sakk-bridzs emlékversenyen. A nagymester nagyon fiatalos, senki sem mondaná meg, hogy az idén tölti be a 67-ik életévét. Szívesen és nagy örömmel mesélt apósáról, Pauncz Miklósról, a Vörös Meteor egykori sakk szervezőjéről, akire még az én korosztályom is emlékszik. Hobbijáról, a vitorlázásról, órákat tudott volna mesélni.

Forintos nagymester, a közelmúlt magyar sakkozásának egyik meghatározó alakja. Emlékezetes sikerei közül, az 1968-as bajnoki címhez, személyes élmény is köt: kisgyerekként akkor állíthattam először demonstrációs táblát a bajnoki döntőn.

A sakkversenyen nem kerültünk össze, bridzsben azonban két leosztást játszottunk. Az alábbi két kép a VIII. Pauncz Miklós sakk-bridzs emlékversenyen készült:


A tanítvány és a mester
Kállai Gábor (balra) és Forintos Győző mérkőzése
2002. április 28.

Forintos nagymester családja körében
Otthon is bridzselnek

Kérésemre, hogy a sakk.terasz.hu olvasóinak méltóképpen bemutathassam, készséggel állt rendelkezésemre az alábbi életrajzzal, és Mihail Tal elleni emlékezetes partijának elemzésével.

Forintos Győző

Azt mondják, aki burokban születik szerencse kíséri életében. Így történt 1935. július 30-án Budapesten. A családban kedvenc időtöltés volt a sakkjáték. Ötéves korában bátyjától tanul meg sakkozni, és mindjárt a legcsodálatosabb játéknak tartja. Eleinte családi körben folyik a játék, majd ezen túlnőve édesapja órásüzletébe betérő egyre erősebb sakk-kedvelők a partnerei.

Iskoláit Pestlőrincen végezte. Még középiskolásként megnyeri Budapest közel 400 részvevős villámbajnokságát. A Közgazdasági Tudomány Egyetem Külkereskedelem szakán szerez diplomát. Egyetemistaként 1955-ben elnyeri a mesteri címet. Az NB1-es egyetemi csapat, a Haladás éltáblásaként már a legjobb magyar játékosokkal mérheti össze erejét. Egyetemi évei során a nyelvek közül főleg az oroszt, a németet és az angolt tanulja. A sakkozás terén inkább az orosz nyelvtudásnak veszi hasznát, mert eredetiben olvashatja a legnagyobbak elemzéseit, könyveit. Tanulmányai befejeztével 1957-ben a többszörös bajnok Vörös Meteor csapatához igazol át. Bár a klub több ízben is fuzionál, nevet módosít, mégis több mint negyven éven át tagja marad. Közgazdászként a Hungarotexnél előbb üzletkötő, majd piackutatóként dolgozik. A nemzetközi mesteri címet 1963-ban szerzi meg Miskolcon. 1964-ben megnősül. Felesége családjában is mindenki sakkozott. Apósa Pauncz Miklós lelkesen intézte a klub ügyeit.

Szerencsésnek tartja magát, hogy pályafutása során Botvinniktól Karpovig az összes világbajnokkal többször is játszmát válthatott és elemezhetett, gondolatokat cserélhetett. Szmiszlov és Tal ellen győznie is sikerült. A világ vezető sakkozói közül többel is hosszabb barátság szövődött. A legtöbbet azonban Bronsteintől tanult, aki nagyvonalúan önzetlenül osztotta meg vele tapasztalatait.

- FIDE nemzetközi bíró 1994 óta.
- Hobby: Vitorlázás, tenisz, bridzs.
- Sikeresebb tanítványai: Kállai Gábor nemzetközi nagymester, Daniel King nemzetközi nagymester (Anglia)
- Tanácsadó és szekundáns 1980-ig két VB ciklusban Portisch Lajosnak, aki ekkor jut legtovább a párosmeccsek során, az első négy közé mindkét esetben.
- Szövetségi kapitány: 1983-1984.
- Tréner Kuwaitban: 1986
- TV szereplések: Legtöbbször hazai földön, néhányszor a volt Szovjetunióban, és 1978-ban a BBC „Master Game” sakkprogramjában (Bristol, Anglia).

- Publikációk: a magyar és külföldi sakkfolyóiratok és napilapokon túlmenően:
1983 Petroff Defence, Batsford, London – angolul.
1991 Petroff Defence (második, teljesen átdolgozott kiadás) London. Utánnyomás USA-ban és Kanadában.
1992 Russische Verteidigung, Verlag Dreier, Mannheim – németül.
2000 Easy Guide to the Nge2 King’s Indian, London.
A fenti könyvek Haág Ervin nemzetközi mester közreműködésével készültek.
2001 „Sakk! Az első lépéstől a mattig” Daniel King három világnyelven és magyarul Hong Kongban egyidejűleg megjelent könyvének magyar változata. Tessloff és Babilon kiadó. Közös fordítás feleségével, Forintos Évával.

CSAPATVERSENYEK
1955-1961 között hét ízben részvétel a Főiskolai VB-n. Egy ezüst- és két bronz-medál.
1960-1971 Négy Európa-CsB. Kétszer a magyar csapat legeredményesebb tagja.
Köztük 1971, Kapfenbergben különdíj az egész mezőny legeredményesebb tagjaként. 7-ből 6 győzelem (csapat – ezüst medál).
1958-1974 Hatszoros olimpikon. Két ezüst- és egy bronzérem. Két ízben a magyar csapat legjobb pontszerzője.

EGYÉNI VERSENYEK
Néhány fontosabb eredmény:
1962 Reggio Emilia 1.
1963, 1965, 1968 Budapest bajnok.
1964 Bordeaux 1-3.
1965, 1968 Imperia 1-2.
1968 Magyar bajnok 2 ponttal Portisch és 4 ponttal a 3. helyezett előtt.
1974 Reykjavik, 2. Szmiszlov mögött. Novi Sad, 2. Tal mögött.
1975 Vancouver 2. Keresz mögött.
1976 Lone Pine 2. Petroszjan mögött.
1979 Rio de Janeiro 1.
1982 Benidorm 1., Oberwart 1-2., Perpinian 1.
1984 Ramsgate osztott első hely.

Az 1975-ös Aljechin emlékversenyen, Moszkvában legyőzte Mihail Talt, aki 1960-61 között volt világbajnok. Nagyon kevesen mondhatják el magukról a világon, hogy sikerült legyőzniük a "rigai varázslót"! A játszmát az alábbi linkre kattintva Forintos Győző nagymester elemzésében tekinthetik meg:

Forintos - Tal játszma


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -