A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / BEK, Halkidiki, 2002 / BEK, Halkidiki, 2002
Bajnokcsapatok Európa Kupája, Halkidiki, 2002
A BEK-ben az első fordulóban az erős csapatokat a gyengébbekkel sorsolták össze, ezért érthető, hogy az első fordulóban a játszmáknak pontosan a kétharmada végződött döntéssel. 6-0-ra azonban egyetlen csapatnak sem sikerült győznie, 5,5-0,5 arányban azonban 5 csapat diadalmaskodott, a lengyelek, a macedónok, az ukránok, a jugoszlávok és az egyik bosnyák csapat. A gyengébbek elleni nagy arányú győzelem még jól jöhet a végelszámolásnál!


2002. szeptember 23-án a második fordulóval folytatódott a BEK, Halkidikiben – ezúttal akadtak már rangadók is!

A lengyelek kikaptak a szentpéterváriaktól 3,5-2,5 arányban.
A táblánkénti eredmények: (elől a lengyelek) Ivancsuk – Szakajev döntetlen, Polgár, Judit - Volkov döntetlen, Krasenkow – Korcsnoj 0-1, Kempinski - Popov döntetlen, Rozentalis – Ivanov 0-1, Socko – Szmirnov 1-0.

Az első fordulóban kicsit még gyengélkedő francia NAO Chess Club csapata minimális arányban megverte az újvidékieket.
A táblánkénti eredmények: (elől az újvidékiek) Kovacevic – Griscsuk 0-1, Ilincic – Szvidler döntetlen, Solak – Lautier döntetlen, Popovic – Bacrot 0-1, Nevednichy – Fressinet 1-0, Lazic – Nataf döntetlen.

Az első fordulóbeli 5-1-es győzelmét megismételte a BOSNA Szarajevo gárdája, ezúttal az ukrán Karpaty – Galychyna együttesét fektették két vállra. Az első táblán Adams ugyan veszített Romanyisin ellen, de Shirov, Szokolov, Movszeszjan, Radjabov és Kozul is győztek.

Mégsem ők állnak a második forduló után az élen, mert az izraeli Hapoel “Cellcom” Kfar-Sava csapata az első fordulóbeli 5-1 után, most 5,5-0,5 arányban győzött az ír Crumlin Chess Club csapata ellen. Az izraeliek összeállításaa fordulóban: Szutovskij, Gershon, Lerner, Soffer, Rabinovich, Kaganskij volt.

A fordulóban született 6-0-s győzelem is, a dánok bizonyultak ilyen arányban jobbnak a walesieknél.


Horváth Ádám
az idén teljesítette a nagymesteri cím követelményeit


A zalaegerszegieket a Napradek Szarajevo csapatával (itt játszik Varga Zoltán) sorsolták össze, és a papírformának nagyjából megfelelő 3-3-as döntetlen eredmény született.
Csuti SK, Zalaegerszeg – Napradek Szarajevo 3-3
Portisch Lajos - Atalik Suat 0-1
Sax Gyula - Blagojevic Dragisa döntetlen
Horváth Ádám - Varga Zoltán döntetlen
Horváth Csaba - Kosic Dragan döntetlen
Horváth Gyula - Rasic Damir döntetlen
Pálkövi József - Glavas Dragan 1-0

A mérkőzésről a Zalai Hírlapnak Horváth Tamás a következőket mondta el:
„Ideális környezetben, zökkenőmentesen zajlik a verseny. Az első napi bemelegítő meccs után – nevezhetjük így is a törökök elleni találkozót – a második körben jó csapatot kaptunk. Az első táblán a török válogatott nagymestere, a harmadikon pedig a Miskolc kiválósága nézett farkasszemet a mieinkkel. A küzdelmes találkozón Portisch Lajos a középjátékból látványos végjátékot hozott össze, sajnos a végén a törököknek jött ki jobban a lépés. A következő három táblán kockázatmentes mérkőzéseket láthattunk. A felek nagyon odafigyeltek, a biztonságra törekedtek, és remi lett a dolog vége. Horváth Gyulánál más volt a helyzet, ő hosszú ideig nagyszerűen tartotta magát, nyerési esélyei voltak. Később viszont mégis csak fél pont lett a dolog vége. Ezúttal Pálkövi dicsérhető leginkább, aki megalkuvást nem tűrően sakkozott. Végig győzelemre tört, és egyszerűen nem tudott ellenfele mit kezdeni dinamizmusával. A győzelem nagyon kellett, hisz ezzel az eredménnyel a 13. helyen állunk. Az erőviszonyokat és az Élő-pontokat nézve valamivel előbbre, mint a papírforma mutatja, de szeretnénk megtartani a húszon belüli pozíciót. Ehhez bravúrokra lesz szükségünk, mert sok sztárcsapat ellen játszunk.”

Ebben a fordulóban Polgár Judit Volkov ellen remizett, Horváth József a belga színekben játszó román Kocsis Levente ellen győzött.

A BEK döntőről készült játszma összeállításunkat az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:
Halkidiki, 2002 játszmák


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -