A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / BEK, Halkidiki, 2002 / BEK, Halkidiki, 2002
Bajnokcsapatok Európa Kupája, Halkidiki, 2002
2002. szeptember 22-én megkezdődött a BEK, Halkidikiben, Görögországban, az ECU, az Európai Sakk Szövetség rendezésében.
A 49 benevezett csapat közül 43 csapat érkezett meg, összesen 137(!!) nagymester neve szerepel az erősorrendi íveken. 6 olyan csapat van, ahol mindenki nagymester! 12 csapat képes mind a 6 táblára nagymestert leültetni!

A zalaegerszegiek esélyeiről a Zalai Hírlapnak Horváth Tamás nemzetközi mester így nyilatkozott: „Az első 10 helyen álló csapatnak az átlaga magasabb, mint a mi első táblásunké, Portisch Lajosé. Futballnyelvre lefordítva, nekünk is lesz néhány Manchester United-szintű ellenfelünk.”… „Számos világnagyságot találunk a nevezési listákon, ennek ellenére azt mondom, hogy a középmezőnyben szeretnénk végezni.” A zalaegerszegiek 5 nagymesterrel és 3 nemzetközi mesterrel utaztak Görögországba. A csapat: Portisch Lajos, Sax Gyula, Horváth Ádám, Horváth Csaba, Grószpéter Attila (nagymesterek), Horváth Gyula, Horváth Tamás, Pálkövi József (nemzetközi mesterek), az Élő-szám átlag: 2479.


A nemzetközi szabályok szerint erre a tornára bárkit leigazolhatnak a klubok. Akinek van pénze, akár erre az egy hétre is megvásárolhatja a világ legjobbjait! És ezzel a lehetőséggel több csapat élt is. A legkirívóbb a Szarajevo csapata, ahol a két bosnyák nagymesteren kívül a 6 másik csapattag különböző nemzet fiaiból kerül ki: Adams (angol), Shirov (spanyol), Szokolov Ivan (holland), Movszeszjan (szlovák), Radjabov (azerbajdzsán), Kozul (horvát), Kurajica (bosnyák), Dizdarevic (bosnyák). A csapat Élő-szám átlaga: 2633. Őket azonban két másik csapat is megelőzi, a francia NAO Chess Club ( Kramnyik, Griscsuk, Szvidler (oroszok), Lautier, Bacrot, Fressinet, Nataf, Hauchard (franciák), Élő-szám átlag: 2650) és az orosz Norilsky Nikel ( Barejev, Drejev, Zvjagintsev, Malakov, Tregubov, Rustemov, Glek, Dolmatov, Élő-szám átlag: 2639).

A magyar nagymesterek közül Polgár Judit a lengyelek csapatát, a Polonia GSM Plus Warsaw-t erősíti, Horváth József, a magyar női válogatott kapitánya az osztrák Klagenfurtban, Varga Zoltán pedig a Napredak Szarajevo csapatában játszik. A sorsolás úgy hozta, hogy az első fordulóban a lengyelek a klagenfurtiakkal játszottak és Polgár Judit összekerült Horváth Józseffel. Judit világossal, 24 lépésben magabiztosan győzött. Ezt a partit a játszma összeállításunkban megtekinthetik.


A zalaegerszegiek az első fordulóban a török bajnokkal játszottak és biztosan győztek:
Technical Universitaty, Isztambul-Csuti SK, Zalaegerszeg 1,5-4,5
ATAKISI, Umut- Sax, Gyula döntetlen
YEKE, Serkan- Horváth, Ádám döntetlen
ERDOGAN, Hakan- Horváth, Csaba 0-1
KILICASLAN, Hasan- Grószpéter, Attila döntetlen
GUNER, Bulent- Horváth, Gyula 0-1
BOLCAN, Engin- Horváth, Tamás 0-1

A találkozóról Portisch Lajos, az együttes legrutinosabb tagja – akit az első fordulóban Horváth Tamás pihentetett – a Zalai Hírlapnak ezt nyilatkozta:
„Az erőviszonyokat figyelembe véve a középmezőnybe tartozunk, hiszen nagyon sok olyan együttes található a mezőnyben, akiknek az Élő-pontszáma lényegesen magasabb mint a miénk. Ennek ellenére mindent megteszünk azért, hogy méltóképp képviseljük városunkat és klubunkat. Az első összecsapáson Sax érdekes középjáték után többszöri sakk után döntetlent ért el. Horváth Ádám nagyszerűen kezdett, először jó pozícióba került, majd megváltozott a helyzet, de így is remizett. Horváth Csaba jó meccset játszott, végig egyenlő erők küzdöttek, a hajrában ellenlábasa hibázott, s ezt könyörtelenül kihasználta. Grószpéter Attila meccsén teljesen reális volt a döntetlen. Horváth Gyula remekelt, hátrányos állásból fordított és győzött. Horváth Tamás sikere megnyugtató, sima meccsen gyűjtötte be az egy pontot.”


A BEK döntőről készült játszma összeállításunkat az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:
Halkidiki, 2002 játszmák


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -