A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

E-mail interjúk
Lakos Nikoletta a női bajnok
Amint arról már korábban beszámoltam, Lakos Nikoletta az idén holtversenyben, nagyon izgalmas hajrában, Vajda Szidónia előtt jobb performensszel megnyerte a női bajnokságot. Niki a bajnokságról azonnal a horvát női csapatbajnokságra utazott, a sakk.terasz.hu kérdéseire E-mailben válaszolt.

Hogyan sikerült a horvát verseny?

A horvát női csapatbajnokságban játszottam Pulában a 2. Ligában. Sajnos a csapatom (3 fős) nem került fel az első osztályba, de én jól szerepeltem 4-ből 3 pontot értem el (2 döntetlen). Kb. 4 Élő-pontot nyertem.


Lakos Nikoletta
női nemzetközi nagymester
3-szoros magyar bajnok


Az idei bajnokságnak nagy volt a tétje, az olimpiai csapatba való kerülés. Gondolom mindenki bajnok szeretett volna lenni! A döntő előtt kiket tartottál esélyesnek a végső győzelemre?

Az idei bajnokság nagyon erős volt, Mádl Ildikón és Grábics Mónikán kívül mindenki játszott, így külön örülök a győzelmemnek. A döntő előtt szerintem szinte bárki esélyes volt a bajnoki cím megszerzésére.

Ki segített a felkészülésben? Használsz számítógépet?

A felkészülésben Kiss Attila a Haladás VSE vezetőedzője és Korneev Oleg orosz nagymester segített. Használok számítógépet, és minden hosszabb versenyre magammal viszem.

Nagyon jól kezdtél, 3-ból 3 ponttal. Minden partit nyerésre játszottál?

Minden partimat próbáltam nyerésre játszani, hiszen így volt esélyem a győzelemre. De természetesen taktikáztam is, figyelve a többiek játékát.

Nagyon izgalmas volt a hajrá. Mikor gondoltál először arra, hogy megnyerheted a bajnokságot?

A jó kezdés után kezdtem igazán bizakodni, hiszen általában egy rossz kezdés rányomhatja bélyegét az egész versenyre. Magabiztosan játszottam, de azért néha kicsit a szerencse is mellém állt.

Hogyan fekszik neked a FIDE tempó, hány ilyen versenyen játszottál már?

Már sok versenyen játszottam ezzel a tempóval, de minél többet játszom, annál jobban kedvelem. Ezzel az időbeosztással ritkábban kerülök időzavarba.

Melyik volt a legjobb, és melyik a legdrámaibb partid a döntőn?

Legjobb és talán legfontosabb partimnak a Gara Tícia ellenit tartom, hiszen ez nagyon fontos győzelem volt a verseny elején. A legdrámaibb talán a Vajda Szidónia elleni volt, ahol ellenfelem nyerő esélyt szalasztott el, és döntetlenre tudtam menteni a partit.

Mit tartasz eddig életed legnagyobb sikerének? Ki volt a legjobb sakkozó, akit sikerült legyőznöd?

Nagyon sok sikert értem el pályafutásom során, nehéz választani. Nagyon büszke vagyok, hogy 4-szeres olimpiai válogatott vagyok és hogy az első Olimpiámon, 1996-ban Jerevánban a csapat 5. helyezést ért el. Büszke vagyok nagymesteri címemre, és hogy 2000-ben egyedüli magyarként kijutottam a Világbajnokságra New Delhi-be, egy nagyon erős zónadöntő után. Már sok férfi nagymesteri skalpot szereztem, a legfrissebbet nyáron: egy ukrán nagymestert, Moskalenko-t vertem meg sötét színnel.

Mennyit versenyzel általában egy évben?

Eddig a középiskola, majd a főiskola miatt inkább a nyarat versenyeztem végig, de mivel idén júniusban lediplomáztam Szombathelyen a főiskolán Művelődésszervező szakon, ezért ebben az évben szeretnék minél több versenyen részt venni.

Mit vársz az Olimpiától?

Az Olimpián most egy teljesen új, nagyon fiatal csapat fog játszani. Remélem, igazi meglepetés-csapat leszünk!

A bajnoki címedet (és Ruck Robiét) hogyan fogadták Szombathelyen? Milyen érzés 23 évesen 3-szoros magyar bajnoknak lenni?

A klubomnak a Haladás VSE-nek sokat köszönhetek. Rengetegen szurkolták végig a versenyt és gratuláltak a végén, ami sokat segített abban, hogy bajnok legyek. Sajnos, mivel most sűrű a programom, még Szombathelyre nem jutottam el, de tudom, hogy már nagy szeretettel várnak rám.

A sakkban milyen ambícióid vannak, mit szeretnél elérni?

Szeretnék érmet szerezni az Olimpián és kijutni a Világbajnokságra és ott minél közelebb jutni a világbajnoki címhez.

A bajnoki címedhez a sakk.terasz.hu és a magam nevében ezúton is gratulálok! Köszönöm az interjút!


A női döntőről készült napi összefoglalók megtekintéséhez kattintsanak ide. A női döntőről játszma/kombináció összeállítás is készült, amelyet itt tekinthetnek meg.

Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -