A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Sakkoktatás / Haladók
Űrszonda helyett…
Ámbár a legújabb tudományos felfedezések még nem igazolták be, hogy a Vörös Bolygón értelmes lények élnének, a múlt században Schiaparelli és Lowell Mars-kutatók nem tartották kizártnak a dolgot. Meghökkentő hírek ugyan ma is beszivárognak a napi sajtóba: ...az élet nyomait fedezték föl egyes Marsról származó köveken... egy űrszonda indult el a Marsra... sajnálatos módon azonban... kiszöktetése a világűrbe nem sikerült... de mind ez ideig késik a bizonyítás és a mendemondák, hogy űrhajók menetrendszerűen érkeznének, landolnának Földünkön - csak ámításszinten mosolyogtat meg bennünket.

- Na-na - mondja erre nekem a feleségem -, nem lennék nagyon meglepve, ha egyszer csak leszállna valahol egy csészealj, annyi szent...
- Érdekes lenne, az biztos - veszem föl a kesztyűt, mondván -; és ha már egyszer itt lesznek ezek a létező-nemlétező űrlények, milyen értelmi színvonalon működnek majd: tudnak-e valamit futballról, teniszről és ja, persze: ismerik-e vajon a sakkozást?
- Nagy baromság! - jegyzi meg kedves feleségem -, ettől nyugodtan alhatunk. Ha vannak valahol értelmes lények a világűrben, már rég kiheverték ezeket a gyerekbetegségeket, mint: futball, ulti, tenisz - sakk...

Nagyvonalúan elengedem a fülem mellett ezeket a gyilkosan sértő mondatokat, nehogy a házi koalíció megsérüljön és némi elégtétellel jegyzem meg, hogy azért nem kellene annyira személyeskedni: mert ugye a futball nem holmi gyermekbetegség, legutóbb Bakuban a fiúk - hogy kitettek magukért, vagy nem?!

Na tehát: viszont, arra tessék inkább válaszolni, hogy ezek az űrlények vajon megértik-e a sakkban szépen elrejtőző esztétikát? Képesek-e - esetleg - megoldani egy-egy halhatatlan feladványt s van-e humorérzékük a sakkra, ha netán önmatt vagy szabadmatt fogalmakról esik szó, vagy: van-e valami hasonló játékuk, ami hasonlít a mi királyos játékunkhoz - na bumm! - véletlenül szellemesebb is a miénknél.

És ha sarokba szorítanának, hogy most aztán azonnal mutassak is valamit, ami zöldbolygós dicsekvésünket alátámaszthatja, vajh mit is szednék elő sakkhátizsákunkból?!

Hm. Nem is olyan könnyű dolog válogatni; akárcsak a zenében, a bőség zavara ugyancsak lefékezi az ember hirtelen cselekvési vágyát, noha egy-két kompozíció szinte azonnal asztalra-táblára kínálkozik:

C. S. Kipping munkája (ld. az ábrát) a legszélsőségesebb mutatvány az átváltozások témaköréből.

C. S. Kipping

a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h

Matt 2 lépésben


A feladvány megoldása: itt tekinthető meg.

Mesterkélt összeállítás, mondhatnák kritikusan, vállukat vonogatva: milyen marhán állnak a sötét tisztek, egymást akadályozzák a védelemben és mit is akar tulajdonképpen a szerző kifejezni a gyermekmesék stílusában?! A mesehős hipp-hopp lóra szállva legyőzheti az óriásokat is - egy Fehérlófia, egy lépésben - ...azért, persze nem semmi!

És itt van mindjárt egy másik tanulmány, amelyben az ellen rugdalózhat, keresztbetehet az eszmének; küzdhet. L. Mitrofanov kompozíciója szerintem bármiféle űrlényi kívánalmat kielégíthetne (ld. az ábrát):

L. Mitrofanov

a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5 5
4 4
3 3
2 2
1 1
a b c d e f g h

Világos nyer


A feladvány megoldása: itt tekinthető meg.

Hát kérem: az ufók jöhetnek, van még néhány mutatvány a tarsolyunkban még ezeken kívül is... Ásítok egyet és azt fontolgatom, hogy INTERNETEZEK egyet, s megkérdezem a Pentagont, vajon van-e valami hírük a zöldfejű idegenekről?!
Bilek István


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -