A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Szövetségi hírek
Interjú Kállai Gáborral
Véget ért a női bajnokság. A győztes, Lakos Nikoletta kivívta a jogot, hogy az olimpiai válogatottban szerepeljen. Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója így értékelte a hölgyek teljesítményét:

Lakos Nikoletta: a tavalyi megrázó kudarcát követően nagy erővel kezdett el dolgozni. Ennek már több nyári siker is az eredménye volt. Többek között legyőzte Moszkalenko nagymestert is. Egységes, magas szintű teljesítménnyel lett bajnok. Így Szombathelyre került a másik felnőtt bajnoki cím is. Várakozásom szerint a bledi női olimpiai csapat egyik legjobb pontszerzője lehet.

Vajda Szidónia: gyorsan fejlődő profi játékos. Mentálisan nagyon erős. Pillanatnyilag a Polgár-lányokat leszámítva az egyetlen, aki 2400 fölötti tartós teljesítményre képes. Szerintem pillanatnyilag a női csapat legerősebbje.

Medvegy Nóra: orvosi diploma és Péter fia megszületése után a harmadik hely nagyon értékes.

Dembo Yelena: erős, fejlődő és nagyon fiatal játékos. A stílusa éles és harcos, de a mentális beállítottsága nem töretlen. Aki nagyon magas csúcsokat akar meghódítani, annak sietni kell.

Gábor! Én úgy láttam, hogy a női döntőn egy-két döntetlent leszámítva igen heves küzdelem folyt. A holtversenyt mi döntötte el?

Valóban, a verseny nagyon harcos és becsületes volt. A holtversenyt a Berger és az egymás elleni eredmény után a több győzelem döntötte el. De miután az első két helyezett teljesen egyforma eredményt ért el mindenki ellen, így a negyedik szempont döntött Lakos Nikoletta javára. Ez pedig a performansz volt. Tehát ő erősebb mezőnyben teljesített hasonlót, mint Vajda Szidónia, ezért az ő teljesítménye az értékesebb. Ez a sokadikként kiírt szempont nem újdonság! Az értelme az, hogy az erősebb játékosokat ösztönözze arra, hogy még nagyobb erőbedobással igyekezzenek elkerülni a gyengébbekkel való holtversenyt.

Kik utaznak az olimpiára?

Három játékos (Vajda Szidónia, Dembo Yelena és Gara Anita) csapattagsága már a női bajnokság előtt majdnem biztos volt, hozzájuk csatlakozott még az idei magyar bajnok Lakos Nikoletta.

A férfi csapat összeállítása eldőlt már?

Alakul a csapat, de még nem mindenki végleges. Úgy néz ki, hogy az általam legjobbnak ítélt csapat fog leülni, tehát Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert, Ács Péter. Minden idők legfiatalabb magyar csapata is lesz ez egyúttal. Az átlagéletkor 24,1 év.


Vajon mindannyian vállalják a játékot?


Lékó Péter a legutóbbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogyha az olimpián FIDE tempó lesz, akkor ő nem játszik. Ezek szerint nem FIDE tempó lesz?

Ez nem azt jelenti, hogy Péter nem szavatartó ember, hanem annyit jelent, hogy vannak prioritások. A szakmai prioritásnál teljesen elfogadható, hogy ő nem játszik, de ennél jóval erősebb morális prioritás az, hogy ő a válogatottért küzd. Végül nagy örömünkre úgy döntött, hogy a szakmai érveket félretéve, játszik, a válogatottért és a sakk népszerűsítéséért harcba száll. Ebben talán az a szeretet is szerepet játszott, ahogyan a dortmundi győzelme után idehaza fogadtuk és talán az az elismerés is, amit ő augusztus 20-án kapott a miniszterelnök úr és a köztársasági elnök úr részéről (megkapta a lovagkeresztet). A közel száz kitüntetett közül összesen két sportoló volt. A másik kitüntetett Bozsik Péter, akinek a csapata a ZTE éppen akkor győzte le a Manchester Unitedet. Ez a kitüntetés nemcsak Lékó Péter felé egy hatalmas elismerés, hanem a magyar sakkozás felé is. Lékó Péter kiemelkedő eredményét egy polcon tárolják azzal, hogy a kicsi futballklub, a Zalaegerszeg megverte a világ legerősebb focicsapatát.

Természetesen mi is nagyon örülünk, hogy Péter így döntött! Budapesten nemrég volt az ECU rendkívüli kongresszusa. Milyen eredménnyel zárult a tanácskozás?

Ez a kezdeményezés a részünkről indult ki és az a lényege, hogy azt kértük az Európai Uniótól, hogy vizsgálja meg azokat a lehetőségeket, amelyek kapcsán fel lehet venni az EU illetékes bizottságaival a kapcsolatot. Nagyon sok olyan sport alapú kezdeményezés és kapcsolat felvétel képzelhető el, amire eddig még senki nem gondolt. Ezek lehetnek például kulturális, vagy munkaügyi kapcsolatok. A görög szövetség képviselőitől hallottuk, hogy ők például egy olyan EU pályázatra nyújtottak be pályázatot, ami a munkahelyteremtést célozza meg, történetesen egy nagy sakkedző hálózattal fednék le Görögországot, gyerekoktatás céljából. Az edzők mind pályakezdők, vagy munkanélküli fiatalok lennének. Ugyanígy el lehet képzelni olyan turisztikai rendezvényt, ahol a sakkot, mint turisztikai célt használjuk fel. Ilyenre a lovaglásban, a vadászatban, halászatban, a gyógyvíznél már bőven van példa, a sakkban még nincs. Vajon miért nincsen? Hasonló módon el lehet képzelni kulturális sakkrendezvényeket is.

A gyerekek pszichológiai vizsgálata egy új kezdeményezés a Magyar Sakkszövetségen belül. Tudom, hogy még csak most indult, vannak-e már tapasztalatok?

Nemrégen kapcsolatba kerültünk egy olyan tehetségkutató szakemberrel, egy hölggyel, aki pedagógus és két egyetemen is tanít. Nagyjából egy órát foglalkozik egy gyerekkel, ez idő alatt egy tesztet kell kitölteni és egy rövid beszélgetést is folytat a gyerekekkel. Szeret, főleg 14 éves kor alatt a szülőkkel is elbeszélgetni. Nemcsak egy tesztet állít ki, amelynek mérései megfontolandók, vagy meggondolandók, hanem hogyha problémát lát, akkor javaslatot is tesz arra, hogy hogyan lehet a gyerek személyiségét, tehetségét jobban kibontakoztatni. Ennek a vizsgálatnak a költsége 3000.- Ft számlával, Áfával, ami szerintem hallatlanul jó ajánlat. Mindannyian bizonytalanok vagyunk, hogy gyerekünk jól fejlődik-e, vagy hogy hogyan lehetne még jobban fejleszteni. Ami nagyon fontos, a hölgy nem tud sakkozni! Nem azt mondja el, hogy kiből legyen sakkozó és kiből ne, hanem azt, hogy szerinte kinek a koncentrációja, memóriája a stressz tűrőképessége jó, vagy rossz. Az ő véleménye természetesen csak egy szakember véleménye, nem szentírás. Egy ebéd áráért kapjuk azt a lehetőséget, hogy meggondolhatjuk, hogy követjük-e vagy sem. Szerintem nagyon jó lehetőség, én mindenkinek ajánlom, hogy éljen vele.

Nemrég ért véget az első edzőtovábbképzés kurzusa. Miről volt szó és hogyan sikerültek a vizsgák?

Az edzőtovábbképzés egy teljesen új dolog. A jövő évtől minden NB-s csapatnak képzett vezetőedzője kell, hogy legyen, aki legalább középfokú és érvényes képzettséggel rendelkezik. Mind az alapfokú, mind a középfokú, mind a felsőfokú edzőképzést a törvény másoknak adta, nem a sportszövetségeknek, csak a továbbképzést bízta a szakági szövegségre minden sportág esetében. Az edzői igazolványok öt évre voltak érvényesítve és ezt kell egy ilyen továbbképző tanfolyamon érvényesíteni további öt évre. Az első ilyen továbbképzésen 26 jelentkező volt. Itt nem sakkot tanítottunk, nem is ez volt a cél. A képzés 27 órájában nagyon sok olyan gondolattal, témával találkozhattak a hallgatók, amivel korábban nem. Volt általános pszichológia, pedagógia, versenyszervezés, versenyrendezési ismeretek, bírói ismeretek, sakk-pszichológiai ismeretek Nagy Ervintől, marketing, sakkoktatói módszertan Szabolcsi Jánostól, hogy csak egy néhány témát említsek. A vizsga 50 kérdéséből 35-re kellett jól válaszolni. Ez a 26 résztvevő közül 24-nek elsőre sikerült, 1 főnek másodszorra.

Halottál-e róla, hogy a sakk.terasz.hu szépségversenyt szeretne kiírni a 2002-es év legszebb magyar kombinációjára, játszmájára?

Természetesen, a sakk.terasz.hu-t minden sakkozó olvassa! Kíváncsian várjuk ennek a kezdeményezésnek a végeredményét, és ha úgy látjuk, hogy nagyon sokan beszállnak és elküldik a játszmáikat, pláne jó elemzéssel, ami később használható, akkor nyilván a Magyar Sakkszövetség is be fog szállni! Őszintén reméljük, hogy ez egy életképes kezdeményezésnek bizonyul!

Ehhez annyit tennék még hozzá, hogy várjuk a szponzorok felajánlásait, hogy minél több kategóriában tűzhessünk ki díjat!


Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -