A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Hírek, cikkek
Végetért a sakkolimpia
152 nemzet 154 férfi és 114 női csapatának részvételével befejeződött Drezdában a 38. férfi és 23. női sakkolimpia. Az idén először csak egy tartalékot nevezhettek a csapatok és a női versenyek is 4 táblán folytak. A fordulók számát 11-re csökkentették.

A férfiaknál alaposan felborult a papírforma és a győzelmet az örmény csapat (Levon Aronyjan, Vladimir Akopjan, Gabriel Sargissian, Tigran L. Petroszjan, Arteshes Minasian) szerezte meg 19 ponttal, és ezzel megvédték olimpiai bajnoki címüket, második Izrael (18 pont), harmadik az Egyesült Államok (17 pont) csapata lett. Az első hatba rangsorolt csapatok közül Ukrajna a 4. helyen, Oroszország az 5. helyen, Azerbajdzsán a 6. helyen, Kína a 7. helyen, Magyarország a 8. helyen végzett.

A nőknél az esélyesek közül a kínaiak és az oroszok gyengébben szerepeltek. A végső győzelmet az exvilágbajnoknővel felálló grúzok (Maja Csiburdanidze, Nana Dzagnidze, Lela Javakhishvili, Maia Lomineishvili, Sopiko Khukashvili) szerezték meg 18 ponttal, az előző olimpia bajnokai az ukránok ugyanennyi ponttal a másodikok, harmadik helyre az Egyesült Államok csapata futott be 17 ponttal. 4. Oroszország 5. Lengyelország 6. Örményország 7. Szerbia 8. Kína. A magyar együttes a 14. lett.

A magyar színeket a Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc összeállítású férfi és a Hoang Thanh Trang, Vajda Szidónia, Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Schneider Veronika összeállítású női csapat képviselte. A férfiaknál titkon érmet reméltünk, de csak a 8. helyre futott be a csapat. A nőknél az első 6-ba kerülés már nagy fegyvertény lett volna, a 14. helyen zártak. Csapataink hozzáállása, küzdeni akarása dícséretes volt - de tudomásul kell vennünk, hogy a világ sakkozása rengeteget fejlődött! Ha sikert akarunk elérni, akkor ennél sokkal többet kell felmutatni!

Azért egy nagyon komoly sikert is elkönyvelhetünk, Lékó Péter az első táblán az olimpián a legjobb egyéni teljesítményt nyújtotta!

Az olimpia eseményeiről napi részletességgel a sakk-magazin.hu portálon az alábbi linken összefoglalót olvashat!

Napi összefoglaló a drezdai sakkolimpiáról


>> ESEMÉNYNAPTÁR
HALADÓKNAK
- regisztráció -