A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / Oroszország - Világválogatott / Oroszország-Világválogatott
Oroszország - Világválogatott 48 - 52!
------------------------------------------------------
4. nap
------------------------------------------------------
Az Oroszország-Világválogatott mérkőzés zárónapjára két forduló maradt. A világválogatott 41,5-38,5 arányú, 3 pontos vezetést szerzett az első 8 fordulóban. A hátrány nem tűnt behozhatatlannak, bár a korábbi eredmények alapján sokkal valószínűbb volt az, hogy a különbség a két csapat között nem sokat változik.

Az utolsó két fordulóra maradt még néhány kérdés. Ki lesz a mezőny legjobbja? Kinek sikerül megőriznie a veretlenségét? Halifman nyer-e partit? Az utolsó két fordulóra maradtak a rangadók is: a Kaszparov, Kramnyik páros az Anand, Ponomarjov duó mindkét tagjával találkozott.
------------------------------------------------------
IX. forduló
------------------------------------------------------
Amint az várható volt az oroszok sem a IX. sem a X. fordulóban nem állították már be Motylevet, aki az első 6 játszmából mindössze 1 pontot szerzett. A IX. fordulóban a két tartalék közül a jobb, Drejev ülhetett asztalhoz. A világválogatottban a Kaszparovot legyőző Polgár Judit és Akopjan került tartalékállományba.

A fordulóban került sor a Kramnyik-Anand és a Kaszparov-Ponomarjov rangadókra, mindkét parti döntetlenül végződött. Lékó Péter világossal megverte a 4-es nyerősorozatot produkáló Morozevicset. Griscsuk elvesztette veretlenségét, Shirov sötéttel győzte le. Az oroszok egy partit nyertek, Karpov Short ellen bizonyult jobbnak. Karpov ezzel a győzelmével feljött 50%-ra. A többi játszma döntetlen eredménnyel ért véget.

Az IX. forduló eredménye:

Oroszország – Világválogatott 4,5 – 5,5


A mérkőzés állása:

Oroszország – Világválogatott 43 - 47


------------------------------------------------------
X. forduló
------------------------------------------------------
Az utolsó fordulóban az oroszok cseréltek, Zvjagincev állt be Rublevszkij helyett és vesztett Radjabov ellen. A világválogatottban ismét bizalmat kapott Polgár Judit, de ő is vesztett – Karpov ellen. Az Anand-Kaszparov és a Ponomarjov-Kramnyik rangadók döntetlen eredménnyel értek véget. Született még egy orosz győzelem, Drejev Szmirin ellen volt jobb. A világválogatottban játszó Shirov pedig Szvidler ellen gyűjtötte be a pontot. Az utolsó fordulóbeli döntetlen eredmény a világválogatott 4 pontos végső győzelmét jelentette.
A X. forduló eredménye:

Oroszország – Világválogatott 5 - 5A mérkőzés végeredménye:

Oroszország – Világválogatott 48 - 52------------------------------------------------------
Értékelés
------------------------------------------------------
Bár a világválogatott végig vezetett - mondhatjuk azt is, hogy magabiztosan nyert - a végeredmény nagyon szoros! Hogy mennyire az, megpróbálom érzékeltetni: ha a világranglista vezetője, Garry Kaszparov hozza a tőle elvárható 2 pluszt, és nem 2 mínusszal zár, a mérkőzés végeredménye máris döntetlen!


Alexei Shirov
nemzetközi nagymester volt a legeredményesebb


A mezőny legjobbja a spanyol Shirov lett, aki minden fordulóban szerepelt és 10 játszmából 7 ponttal, 4 plusszal végzett. Bár ez a teljesítmény nagyon jó, mégsem nevezném kiugróan jónak. A mezőny nagyon kiegyensúlyozott volt, a sok hasonló tudású szupernagymester teljesítménye között kicsi volt a „szórás”. Az orosz csapat legjobbjai, Barejev és Morozevics 10-ből 6-6 ponttal, 2 plusszal végeztek. A világválogatottban Ponomarjov, Ivancsuk és Gelfand ugyanezt a teljesítményt érték el. Az oroszoknál senki sem maradt veretlen, a világválogatottban Ponomarjovnak, Ivancsuknak és a tartalék Azmaiparasvilinek nem kellett a partik befejezésénél először kezet nyújtania.

A világbajnokok teljesítménye az oroszoknál nem az elvárásaik szerint alakult. Kaszparov 10-ből 4 ponttal, 2 mínusszal végzett, mindössze egy játszmát tudott nyerni. Kramnyik eggyel kevesebbszer játszott, ő 9-ből szerzett 4 pontot (1 mínusz), ő is csak egyetlen játszmát nyert. Karpov két vereséggel kezdett, de jól hajrázott és végül 9-ből 5 ponttal, 1 plusszal megmentette az orosz világbajnokok becsületét. Halifman 9-ből 3,5 pontot szerzett, úgy, hogy még partit sem tudott nyerni! Ha csak a világbajnokok teljesítményét összegezzük, 4 mínusz az eredmény, az oroszok pont ennyivel veszítették el a meccset!

A világválogatottban két világbajnok szerepelt. Anand (9-ből 5) 1 plusza úgy jön ki, hogy a két leggyengébb orosz nagymestert megverte és Szvidlertől szenvedett csak vereséget. Ponomarjovot senki sem tudta legyőzni, Halifman és Zvjagincev ellen szerezte a két pluszát.

Megemlítem még Ivancsuk teljesítményét, aki szintén veretlen maradt, a két plusza Kaszparov és Rublevszkij legyőzéséből adódik. Szám szerint vele azonos teljesítményt ért el Gelfand, ő azonban már vesztett egy játszmát, igaz, hogy 3-at nyert. Lékó Péter 2 győzelemmel, 7 döntetlennel és egy vereséggel szintén pluszban maradt. A másik magyarnak, Polgár Juditnak nem ment a játék, ő Kaszparov legyőzésére lehet büszke!

Az eredmények csapaton belül összehasonlíthatók, hiszen mindenki nagyjából ugyanazzal a mezőnnyel játszott. Az, hogy az eredményeknek nem sok közük van a papírformához, azt bizonyítja, hogy a rapid sakk, a 25-25 perces partik 10 másodperc időjóváírással lépésenként, egészen más műfajt képviselnek, mint a hagyományos sakk. Ebben a műfajban nem a klasszikus sakk sztárjai viszik a pálmát – mások is labdába rúgnak! Hogy most kik voltak a legjobbak, arról pedig már esett szó!

Még egy gondolat az évszázad mérkőzésének a végére! Nagyon örülünk, és köszönjük a szervezőknek, szponzoroknak, hogy létre hozták, és hogy végig izgulhattuk ezt a mérkőzést! Reméljük, hogy hamarosan egy visszavágóra is sor kerül!


További információk az évszázad mérkőzéséről, az alábbi linkeken:

Részletes eredmények, táblázatok
A Polgár Judit-Kaszparov játszma
A világválogatott játékosainak eredményei
Az orosz válogatott játékosainak eredményei
Szép kombinációk a versenyről


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -