A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / Oroszország - Világválogatott / Oroszország-Világválogatott
Oroszország-Világválogatott
------------------------------------------------------
3. nap
------------------------------------------------------
Az Oroszország-Világválogatott mérkőzés félidejében, az ötödik forduló után a világválogatott 1 ponttal vezetett az oroszok ellen, az állás számszerűen: 25,5-24,5. Az első „félidő” legfontosabb eseményei közé tartozik, hogy Kaszparovot ketten is megverték. Az első fordulóban az ukrán Ivancsuk és az ötödik fordulóban Polgár Judit. Kramnyiknak sem megy jól a játék, a spanyol Shirov elleni vereségét (3. forduló) csak az ötödik fordulóban tudta kijavítani, ekkor nyerte ugyanis első partiját. Karpov két vereséggel kezdett (Szmirin és Radjabov) így a harmadik fordulóban ki is hagyták a csapatból. Ő is az ötödik fordulóban nyert először. Az oroszok csapatának negyedik világbajnoka, Halifman az évszázad mérkőzésének első felében még nem nyert partit, Ponomarjov ellen a negyedik fordulóban azonban „begyűtött egy krumplit”. Az oroszoknál Morozevics és Griscsuk volt a legeredményesebb, 3,5-3,5 ponttal. A világválogatottban Anand, Ponomarjov, Ivancsuk és Shirov a húzó emberek. A két ukrán 3,5-3,5 pontot gyűjtött és az első félidőben, ők voltak a világválogatott legeredményesebb játékosai.

Az első játékrészben az oroszoknál egyelőre veretlen még Szvidler (4-ből 3 pont), Griscsuk (5-ből 3,5 pont) és Drejev (3-ból 1,5 pont). A világválogatottban veretlen Ponomarjov (5-ből 3,5 pont), Ivancsuk (5-ből 3,5 pont) és Azmaiparasvili (1-ből 0,5 pont).
------------------------------------------------------
VI. forduló
------------------------------------------------------
A VI. fordulóban az oroszoknál Rublevszkij és Zvjagincev pihent, a világválogatottban Anand és Akopjan nem ült asztalhoz. Az első fordulóban volt utoljára hat döntetlen eredmény a mérkőzésen. A másik négy partiból kettőt az oroszok (Morozevics, Barejev) és kettőt a világválogatott (Gelfand és Shirov) nyert, így ez a forduló is 5-5-ös döntetlennel ért véget.

Az VI. forduló eredménye:

Oroszország – Világválogatott 5-5


A mérkőzés állása:

Oroszország – Világválogatott 29,5 - 30,5


------------------------------------------------------
VII. forduló
------------------------------------------------------
Az oroszoknál a Zvjagincev és Motylev nem játszott. Motylev hosszúsánca (értsd: 0-0-0: az elvesztett utolsó három partira utal) után maradt ki a csapatból. A világválogatott ezúttal a legjobb összeállításában állt ki.

A legtöbb döntetlen eddig ebben a fordulóban született, szám szerint 8. Szmirin legyőzte Kramnyikot és ezzel az orosz világbajnokok verése folytatódott. Úgy néz ki, hogy a világbajnokok ellen a világválogatottban mindenki alaposan felkészült! Az oroszok is nyertek egy partit, Drejev legyőzte Polgár Juditot. Anand megtörte Morozevics győzelmi sorozatát, az orosz nagymester az előző 4 játszmáját megnyerte. Így ez a forduló is döntetlen eredménnyel ért véget.

A VII. forduló eredménye:

Oroszország – Világválogatott 5 - 5A mérkőzés állása:

Oroszország – Világválogatott 34,5 – 35,5------------------------------------------------------
VIII. forduló
------------------------------------------------------
Az oroszok kihagyták a csapatból Kramnyikot! Motylev ismét nem játszhatott (0-0-0). A világválogatottban Short és Szmirin kapott pihenőt.

Ismét 8 döntetlen eredmény született. Úgy néz ki, hogy a világválogatott tagjai pikkelnek a világbajnokokra, hiszen Akopjan megverte Kaszparovot és Gelfand pedig Halifmant! Így ezt fordulót a világválogatott nyerte, 6-4 arányban.

Kaszparov, ha az utolsó két partiját megnyeri – feltéve, hogy beállítják mindkétszer a csapatba – még elérheti az 50%-os teljesítményt! Kramnyiknak és Karpovnak egy-egy mínusza van, Halifmannak kettő és ő még nem nyert partit!

Az oroszoknál Szvidler és Griscsuk még mindig veretlen, a világválogatottban Ponomarjov, Ivancsuk és Azmaiparasvili mondhatja el ugyanezt magáról.

A VIII. forduló eredménye:

Oroszország – Világválogatott 4 - 6A mérkőzés állása:

Oroszország – Világválogatott 38,5 - 41,5További információk az évszázad mérkőzéséről, az alábbi linkeken:

Részletes eredmények, táblázatok
A Polgár Judit-Kaszparov játszma
Szép kombinációk a versenyről


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -