A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

E-mail interjúk
E-mail interjú Gyimesi Zoltánnal
Gyimesi Zoltán nemzetközi nagymester neve azt hiszem ismerős már olvasóim előtt! A bledi sikeréről és a vlissingeni második helyéről nemrégen esett szó a portálunkon. A hét elemzése rovatban megismerhették az egyik nagyszerű játszmáját, amelyet Van den Doel-lal váltott Vlissingenben és egy gyors interjút is olvashattak vele, amely még júniusban készült a balatonlellei Férfi Magyar Bajnokságon. Zoli ott ígérte meg, hogy egy hosszabb E-mail interjút is ad portálunknak. (A közösen elfogadott "játékszabályok" értelmében Zoli az alábbi szöveget megjelenése előtt elolvasta és jóváhagyta.)


Gyimesi Zoltán
nemzetközi nagymester
2001. június, Ohrid

A fiatal, 25 éves nagymesterünk komoly sikereket könyvelhet már el. Zoli ötszörös korosztályos bajnok, két bajnoki ezüst és 4 csapatbajnoki aranyérem tulajdonosa. A 14 év alattiak Európa Bajnokságán 1991-ben bronzérmet nyert, a 20 alattiak Világbajnokságán 1996-ban Medellinben szintén bronzot szerzett. Kijutott a 2001-es moszkvai VB-re és a 2001-es jereváni csapat VB-n egyéni bronzérmet szerzett. Élő-pontszámával elérte a 2600-as álomhatárt. Élete eddigi legnagyobb sikere a 2002-es Bled Open megnyerése 18 nagymester előtt 2770-es performance-szel. Olimpiai válogatott.

Mikor és kitől tanultál meg sakkozni? Melyik csapatban játszottál először, kik voltak az edzőid?

Édesapámtól tanultam meg sakkozni még 5-6 éves koromban. Hat-hét éves lehettem, amikor a kecskeméti DUTÉP SC egyesületéhez kerültem, ahol minden hétfőn és szerdán 5-től 7-ig volt a sakkedzés. Először a megyei csapatbajnokságban az egyesület második csapatában szerepeltem és az évenkénti általános iskolás versenyeken minden alkalommal győzelemre vezettem a Kecskeméti Petőfi Sándor Általános Iskola csapatát. A sakkal egyre rendszeresebben foglalkoztam. Eleinte bátyámmal sakkozgattunk egymás ellen, ő azonban hamar felhagyott ezzel. Édesapám is rendszeresen “elemzett” velem a Sakkéletből, vagy pedig a végjáték enciklopédiát vettük át közösen. Tíz éves koromtól külön edzőim is voltak. Volt, akihez hosszabb ideig, volt, akihez csak rövidebb ideig jártam. Ezen kívül csoportos edzéseken is részt vettem. Az edzőim nevét feltétlenül megemlíteném, időrendi sorrendben: Pál Imre, Ábel Lajos, dr. Erdélyi Tamás, Siklósi Zoltán, Károlyi Tibor és Csom István. Ők voltak azok, akiknek jelentős szerepük volt későbbi nagymesterré válásomban. Sokat köszönhetek még az éveken keresztül tartó hetenkénti schnellezésnek Grószpéter Attilával.


Melyik volt az első sakk-könyved?

Az első sakk-könyvemet, Botvinnik 100 válogatott játszmáját, édesapámtól kaptam karácsonyra. Háromszor is elolvastam. Stílusom talán ezért hasonlít egy kicsit a nagy Botvinnikéra.


Emlékszel még arra, hogy kivel és mikor játszottál először szimultánt?

Az első szimultánom a Polgár-lányok ellen volt 1983-ban vagy 1984-ben Kecskeméten. Ekkor még csak a lépésekkel ismerkedtem, így az eredmény nem volt kétséges. Később aztán én is tartottam jó pár szimultánt. Számomra a legemlékezetesebb az 1992-ben, Kecskeméten tartott öt táblás vakszimultánom volt, ahol minden partit megnyertem, fiatal, de tehetséges ellenfeleim ellen.


Kik voltak az ellenfeleid a korosztályos bajnokságokon és mire emlékszel ezekből az időkből?

Hatéves koromban indultam először a városi alsó tagozatos versenyen, ahonnan bejutottam a megyei döntőre, ott azonban csak negyedik lettem és nem jutottam ki a diákolimpiára. A következő évben már magabiztosan nyertem és ezután már minden évben bejutottam a diákolimpiára és az országos korcsoportos döntőbe, ahol mindig érmes voltam!

Az első országos versenyemen 1984-ben Zánkán az első fordulóban egy borsod megyei sovány kisfiú ellen nehéz partiban remiztem. A kisfiút Almási Zoltánnak hívták… De itt volt még Bodnár Zoli és Czebe Attila is, akik az első két helyet szerezték meg előttem, míg Almási csak a negyedik lett. Később azonban változtak az erőviszonyok és a nálam idősebb Almási és Czebe mellett én voltam a harmadik legerősebb az országban, míg a többiek nem igazán szóltak bele az első hely sorsába. Ez a hármas harc később a korosztályok átszervezése miatt kettes párharccá alakult minden második évben Almásival (Czebe ugyanis 75-ös, Almási pedig 76-os születésű, míg én 77-es vagyok), melyből többnyire ő került ki győztesen. Az 1988-as világbajnokságra való kijutásért Almásival szemben elvesztettem a párosmérkőzést, de egy évvel később az újonnan felbukkanó Ruck Róberttel szemben diadalmaskodtam. Így 1989-ben a 12 éven aluliak között részt vehettem első világbajnokságomon. Itt a tapasztalatlanságom miatt végül csak az ötödik-hatodik helyen végeztem, ami azonban kezdetnek nem volt olyan rossz. Az Európa bajnokságok közül 1991-ben, az elsőn volt a legjobb esélyem, amikor a fantasztikus rajtomnak hála az utolsó két fordulóból már csak fél pont kellett az első helyhez, én azonban harmadik lettem…

Sakk-fejlődésemben jelentős szerepe volt annak, hogy olyan erős riválisom volt, mint Almási Zoli! (Lékó Péter két évvel fiatalabb nálam, így sosem versenyeztünk azonos korcsoportban.)


Milyen tanuló voltál?

A tanulmányi eredményeim mindig jók voltak. Nyolcadikos koromban jött az első döntő lépés, amikor a sakk miatt a második félévben magántanulóvá váltam és csak bizonyos órákra jártam be. Év végén mindenből levizsgáztam. Így is felvettek azonban Kecskemét legerősebb gimnáziumának matematika tagozatos osztályába. A középiskola elkezdését azonban egy évvel elhalasztottam és addig csak sakkoztam. Ennek meg is lett a hatása, ugyanis a 2230-as értékszámomból fél év alatt 2445 lett és a nemzetközi mesteri címet is megkaptam 1992 júliusában (Almásival és Lékóval együtt). Ekkor már Károlyi Tibihez jártam és gyakran közös edzésen vehettem részt Lékó Petivel, aki akkor már közel azonos, ha nem jobb szinten volt nálam.

Egy év kihagyás után, a következő ősszel megkezdtem középiskolai tanulmányaimat és minden valószínűség szerint a Közgázon kötöttem volna ki, ha egy hét után a csapat vezetősége és édesapám nem döntenek úgy, hogy inkább legyek sakkozó, amely akkoriban még könnyű megélhetésnek nézett ki. Ezért átírattak az esti tagozatos dolgozók gimnáziumába, ahová csak heti kétszer kellett bejárnom és évi háromszor kellett vizsgáznom mindenből. Ezzel a továbbtanulási reményeimnek lőttek és a matematikai tudásomat sem fejleszthettem tovább.

Mikor szerezted meg a nagymesteri címet?

Az 1992-ben megszerzett nemzetközi mesteri cím birtokában játékom tovább erősödött és 1994-ben már megvolt bennem az erő egy esetleges nagymester normához is. (Lékó és Almási ekkor már rég nagymesterek voltak!) Az első normámat végül 1995 nyarán teljesítettem, melyet további jó eredmények követtek. Az 1995-ös magyar bajnokságon egyedüli második lettem végig fej-fej mellett haladva a végső győztes Almásival. Ekkor már 2545 volt az Élő-pontszámom. Egy fél éves hullámvölgy után jelentősen megcsappant az értékszámom és 2480-nal jöttem ki az új listán. Nyáron végre leérettségiztem és örökre befejeztem tanulmányaimat (legalábbis akkor még úgy hittem), mellyel egy nagy tehertől szabadultam meg! Az első két nyári versenyemre teljesen felkészületlenül mentem, mégis mindkét helyen nagymesteri normát teljesítettem, amivel már bőven megvolt minden feltétel ahhoz, hogy végre, 1996 októberében megkapjam a nemzetközi nagymesteri címet!


A tanulásnak azonban nem lett vége… Mikor költöztél fel végleg Budapestre?

1998 nyarán határoztuk el Nórával – akivel ekkor már együtt voltam -, hogy folytatom tanulmányaimat és beiratkoztam a Testnevelési Főiskola sakkedzői szakára, mely így újabb kötöttségeket jelentett, de legalább megtanított az időm észszerűbb beosztására. Ebben az évben sikerült először bekerülnöm az olimpiai válogatottba, amely nagy álmom volt! Ez azonban nem az “igazi” válogatott volt és a kinti szereplésemet egy csúnya betegség tette rossz emlékké.

2000 elején költöztem fel véglegesen Budapestre, ugyanis ekkor szereztünk külön lakást Medvegy Nórával. Nagyjából erre az időszakra tehető az is, hogy a Károlyi Tibivel kilenc éve tartó edző-tanítvány kapcsolatunkból már “csak” baráti kapcsolat lett. Körülbelül ekkor kezdtem ismét érezni egy újabb fejlődési hullámot, mely két éven belül a hőn áhított 2600 eléréséhez is elég volt. (A világ legjobb 100 versenyzője, a szupernagymesterek rendelkeznek csak 2600-as, vagy afeletti Élő-pontszámmal. – A szerk.) Természetesen nem maradtam szakmai kapcsolat nélkül, Budapesten Faragó Ivánnal kezdtem el a közös munkát, ez viszont már elemzőtársi kapcsolat.


Hány nyelven beszélsz?

Az általános iskolában három évig tanultam oroszul, ami a rendszerváltás következtében hirtelen megszakadt és teljesen elsatnyult. Angolul hat évig tanultam az általános iskolában. Sajnos gimnáziumban már semmilyen nyelvet nem tanultam, így magánszorgalomból fejlesztettem fel angol tudásom egy gyenge alapfokról erős középfokra. A német nyelvvel még csak most ismerkedek és egy közepes társalgási szintre mindenképpen el szeretnék jutni. Talán a jövőben más nyelvekkel is megismerkedek, de ezt még nem tudom előre.Gyimesi Zoli és Medvegy Nóra
1999 nyara, San Francisco

Mikor házasodtál össze Medvegy Nórával?

2001 elején házasodtam össze Nórával és ősszel született meg a kisfiam, Peti. Peti egészen pontosan október 18-án született, amikor én éppen Jerevánban a csapat világbajnokságon győztem Irán csapata ellen és egyben első csapatgyőzelmünket arattuk. (Végül ötödikek lettünk és egyéni teljesítményemért bronzérmet nyertem a második táblán - csak Ponomarjov és Vaganjan előzött meg. )

Gyermekem megszületésével egy csapásra a sakknál sokkal fontosabb dolgok is lettek az életemben. Szerencsére a sakkozást nem kellett teljesen szüneteltetnem, mint Nórának. A 2002-es Magyar Bajnokság után, az államvizsgával befejeztem a főiskolai tanulmányaimat és azóta ismét teljes erővel vethettem bele magamat a sakkozásba.


Egyszer fenn, egyszer lenn…

Az államvizsga után jött életem eddigi két legjobb eredménye: Bled és Vlissingen, de közben a balatonlellei nagymesterverseny és Pardubice nem sikerült olyan jól, mint szerettem volna.


Melyik volt a legjobb éved?

A legjobb évem eddig a 2001-es volt, leszámítva azt, hogy a nyáron két hónap kényszerszünetet tartottam a törött kezem miatt. A 2002-es évben is volt már két hatalmas sikerem és hátra van még az olimpia!Zoli és Nóra

Visszatérnék a családra, mióta ismered Nórát?

Legalább 12 éve ismerjük egymást a gyerekversenyek révén, de együtt még csak 4-5 éve vagyunk.

Nóráék hárman vannak testvérek és mindhárman sakkoznak. A szülei orvosok, az édesapja szerette a sakkot és ő tanította meg nekik. Míg azonban Zoli (23) már nagymester és Nóra is most kapja meg a női nagymesteri címet, addig Judit (18) épp hogy feliratkozott az Élő-listára.


Nóra eredményei közül mit emelnél ki?

Nóra kétszeres felnőtt magyar bajnok (1995 és 1999). Az 1998-as elisztai olimpia legjobb százalékát teljesítette 7-ből 5,5 ponttal, ami még Almási fantasztikus 12-ből 9 pontos eredményénél is jobb százalék, persze a teljesítmény esetén már más az ábra... Az utolsó eredménye is említésre méltó, hiszen a harmadik női nagymesteri normával egy időben férfi nemzetközi mesteri normát is teljesített.Hány fogad van?
Gyimesi Peti, 2002. június 15.

Nagyon büszke vagy a fiadra! Hogyan változtatta meg az életetek Peti érkezése?

Nem tagadom, valóban nagyon büszke vagyok a fiamra! Érkezése mindkettőnk szüleinek a nagyszülővé válást jelentette, de már 15 nappal később volt unokatestvére is! Bátyáméknak ugyanis ekkor született meg a kislányuk, így anyukám úgy lett büszke kétszeres nagymama rövid időn belül, hogy az egyik unokája fiú, a másik meg lány. Nagy öröm volt ekkor a közös találkozás, és a gyerekeket együtt látni fantasztikus volt.


A srác nagy öröm, de biztos akadnak néha gondok is!

Igen! Egyik éjjel például hajnali fél 3 és fél 4 között végig bömbölt és nem lehetett sehogy sem megvigasztalni. Az ok a nyolcadik foga lehetett, amit már két hete nagyon vártunk, de még mindig nem jött ki. Ennyi bajunk eddig még egyik fogával sem volt.


Zoli! Biztosan van egy-két érdekes történeted a kicsiről …

A fiam sok tekintetben más, mint a többiek. Nagy súllyal született (4230 g), azon a héten a kórházban ő volt a legnagyobb baba. Mára már megállt az irtózatos súlygyarapodása (jelenleg kb. 12 kg), de féléves korában már olyan nagy volt, hogy a nála fél évvel idősebb és járni tudó babatársa (Nóra egyetemi évfolyamtársnőjének a kisfia) sírva menekült az anyukájához, amikor Peti "rásikoltott". A kedvenc "játéka" egyébként a telefonzsinór és a vezetékek, na meg minden olyasmi, amivel éppen mi dolgozunk.

A felállásra először Bledben került sor (ahová elkísértek Nórával), a rámolást viszont jóval korábban kezdte. Csínytevései közül említést érdemel, hogy belebújik a mosógépbe, letépi a tapétát, szétrág minden fabútort, harap, megette a mobiltelefont (most már távol tartjuk tőle), fiókba becsukja az ujját, székeket borogat, lerántja az asztalterítőt, ha valamit nem ér el, akkor meg ordít, kinyitja a hűtőszekrényt... Szóval egy igazi, eleven kisgyerek!Néha a házimunkába is besegítünk

Segítesz otthon a házimunkában?

Odahaza Nóra főz és a házimunka döntő többségét ő végzi. Amikor nem vagyok épp versenyen, én is besegítek, legszívesebben a Petivel kapcsolatos dolgokban.


Feleséged, Medvegy Nóra is játszik a szeptember 5-én kezdődő női bajnoki döntőn. Hogyan látod az esélyeket?

A női bajnoksággal kapcsolatban nehéz megtippelni a végeredményt, hiszen nagyon tömör lesz a mezőny. A végső győzelemre szerintem 7-8 játékosnak is reális esélye van! Szerintem Nóra szakmailag mindenképpen az élmezőnyhöz tartozik, de nagy kérdés, hogy a számára teljesen új időbeosztással mire lesz képes.


3 nagymester is van a családban! Odahaza szoktatok sakkozni, elemezni?

Nórával természetesen sokat sakkozok, hiszen az asztalunkon állandóan fel van állítva a készlet, így mindig kéznél van, de most már nem ez a fő program ilyen kis gyerek mellett. Régebben sokat schnelleztünk.

Medvegy Zolival kettesben kevesebbet elemzek, aminek talán az az oka, hogy ilyenkor Nórát sem lehet "kihagyni", így inkább csak egymás partijait nézzük meg közösen, például a csapatbajnoki meccsek után. Nóra és Zoli a mai napig is szoktak egymással schnellezni.


Mit csinálsz szívesen a szabadidődben?

Szeretek olvasni, rejtvényt fejteni és nagyon élvezem a családdal való együttlétet. Ez utóbbi egyre inkább előtérbe kerül, de sosem megyek el sakkversenyre könyv és rejtvények nélkül.

Olvasni mindent szeretek, most éppen a kalandregényes korszakomban vagyok. A havonta megjelenő Logi Koktél és Logika című újság rejtvényeit szeretem a leginkább.


Készítesz is rejtvényeket?

Nem. Ezen a területen a bátyám a szaktekintély a családban. Két éve megnyerte az országos amatőr rejtvénykészítő bajnokságot és azóta is készít rejtvényeket újságoknak.


Mennyit sakkozol naponta?

A napi sakkmennyiség is változó. Nehéz megmondani, talán 3-6 óra, de szerintem a minőség sokkal fontosabb, tehát a kevesebb is lehet több! Szerintem ahhoz, hogy valaki igazán jó játékos legyen bizonyos adottságok is kellenek. (Amikor ezt az államvizsgán is elmondtam, akkor teljesen felháborodott a vizsgaelnök, hogy én lekicsinylem az edző szerepét és semmit sem tanultam a négy év alatt!?) Az adottságok: jó idegzet, állóképesség, akaraterő (küzdőképesség és győzni akarás), szorgalom, na meg persze tehetség és ideális körülmények (anyagi és szellemi). Mindenki rendelkezik ezekkel többé-kevésbé és mindenkinek vannak erősségei és gyengéi is. Én például valószínűleg többet köszönhetek a tehetségemnek, mint a szorgalmamnak.


Hogyan tudod a sakkot összeegyeztetni a családdal?

Család mellett nagyon nehéz - ha nem lehetetlen - élsakkozónak lenni (értsd top 50). Hiszen vagy a család sínyli meg a dolgot, vagy a sakkozás. Én most próbálom megtalálni az ideális határt a kettő között. Szerencsére Nóra mindenben mellettem áll, ami nélkül a közelében sem lehetnék a 2600-nak! Korábban hallottam olyanokat, hogy a feleség, de pláne a gyerek érkezése után nagy visszaesés várható. Ezt cáfolom! Nekem azóta megy a legjobban, amióta megnősültem, és apaként értem el életem két legjobb eredményét!


A Magyar Sakkszövetségtől kapsz-e valamilyen segítséget a felkészüléshez?

Eddig három egyhetes megnyitási edzőtábort szerveztek meg a fiatal kerettagoknak Sax, Kállai és Pintér Józsi vezetésével. Én minden segítségért hálás vagyok!


Mióta használsz számítógépet a felkészülésedhez?

A számítógépet nagyjából 1991 óta használom. A Chess Base-t főleg, adatbázisként. Az elemző-programokat hanyagolom, mivel parti közben is magam vagyok, ezért nekem kell megtanulnom jól sakkozni, nem a gépemnek!


Hány versenyen játszol egy évben?

Eddig egy évben 8-10 versenyen játszottam, ahogy éppen alakult. Mostantól ez a szám a család miatt valószínűleg kevesebb lesz. Azelőtt Nórával több országban jártunk közösen, most már ez is nehezebb. Utoljára Bledben voltak velem, az eredmény ismert!


Neked melyik időbeosztás „fekszik” a legjobban?

Először nagyon idegenkedtem az új FIDE időbeosztástól, de mivel a legjobb eredményeimet ezzel szereztem, így kezdem megkedvelni. Engem leginkább az zavar, hogy minden versenyen MÁS időbeosztással kell játszani!


Mik a terveid?

Szeretném a 2600-as Élő-pontszámot visszaszerezni és utána megtartani. Nagyon szeretnék egy olimpiai érmet is! Remélem, hogy sikerül összeegyeztetnem a boldog családi életet egy sikeres sakkozói pályafutással!


Melyik partidat tartod a legszebbnek?

Nehéz kérdés! Talán a Palac ellenit 1999-ből, ami az Informátorban is megjelent. De büszke vagyok Barejev legyőzésére is 1996-ból. Természetesen a Beljavszkij parti is emlékezetes marad...


Melyik partidat mutatod be nekünk?

A Beljavszkij elleni partimat választom, amelyet a már többször említett bledi versenyen játszottunk az idén az utolsó előtti, 8. fordulóban. Beljavszkij az egyes számú sztár Szlovéniában, de csapattársam is a Miskolc csapatában. Sötéttel sikerült őt legyőznöm egy igen izgalmas, hibáktól sem mentes partiban. Gyakorlatilag ezzel a partival biztosítottam be az egyedüli elsőségemet a tornán a 18 nagymester előtt!

Részlet az elemzésből:
„Az időzavarban nincsen idő mindent kiszámítani! Most olyat léptem, ami után egy percig rázta a fejét, mielőtt feladta volna!”


A játszma megtekintéséhez kattintsanak az alábbi linkre:
Beljavszkij – Gyimesi parti

Honfi György


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -